Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pon, 21.11.2022 11:41
Ob zmagi Zorana Jankovića v prvem krogu županskih volitev v Ljubljani je največ mandatov v mestnem svetu osvojila tudi njegova lista, a ob tem izgubila večino, ki jo je imela v iztekajočem se mandatu.

Ljubljanski župan Zoran Janković je z več kot 60-odstotno podporo na nedeljskih volitvah slavil novo prepričljivo zmago, je pa njegova lista osvojila najmanj sedežev v mestnem svetu doslej.

Lista Zorana Jankovića je imela v preteklem mandatu 24 svetnikov, v novem, petem mandatu pa jih bo imela šest manj.

Janković je v mestno hišo prišel leta 2006, od tedaj pa je v vseh mandatih, razen leta 2014, užival tudi večino v mestnem svetu.

Leta 2014 je imela Lista Zorana Jankovića 21 svetniških stolčkov, kar je bil doslej najslabši rezultat, štiri leta pozneje pa je rezultat izboljšala in mandat sklenila s 24 mestnimi svetniki.

Po novem bo imela Jankovićeva lista 18 svetniških mest, sledilo bo Gibanje Svoboda z osmimi, SDS s šestimi in Levica s štirimi.

Po dva svetnika bodo imeli NSi in SD, po enega pa Glas za otroke in družine, Lista šport za zdravje, Piratska stranka Slovenije, SLS in Vesna - zelena stranka, kažejo delni rezultati volilne komisije po skoraj vseh preštetih glasovih.

Za Jankovića število svetnikov ni pomembno

Janković je v prvem odzivu po nedeljskih volitvah dejal, da zanj število svetnikov ni pomembno, saj je bil že prej dogovorjen za sodelovanje s prvakom stranke Gibanje Svoboda, sicer premierjem, Robertom Golobom.

»To sodelovanje bi spoštoval tudi, če bi imel absolutno večino,« je dejal podžupan Aleš Čerin, ki bo po njegovih besedah prihodnji teden začel koalicijska pogajanja z Gibanjem Svoboda in SD.

lista          št. svetnikov
----------------------------------------
Lista Zorana Jankovića    18
Gibanje Svoboda        8
SDS              6
Levica            4
NSi              2
SD              2
Glas za otroke in družine   1
Lista Šport za zdravje    1
Piratska stranka Slovenije  1
SLS              1
Vesna - zelena stranka    1

Vir: ministrstvo za javno upravo

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice