Foto: Bobo
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Sob, 29.5.2021 08:40
Središče Ljubljane naj bi po prvih neuradnih ocenah zavzelo 40.000 protestnikov, ki so zahtevali predčasne volitve. Večjih izgredov ni bilo, za varnost je skrbelo več kot sto policistov.

Petkov protivladni protest je pritegnil ogromno množico ljudi, ocenjuje se, da naj bi se protesta po prvih neuradnih podatkih udeležilo 40.000 ljudi. 

Protest se je imenoval »vseslovenska vstaja za predčasne volitve« in je potekal mirno.

Začel se je ob 18. uri na Prešernovem trgu, kjer se je zbralo več tisoč protestnikov. Prav tako so bile zasedene okoliške ulice. 

Protestniki so bili opremljeni z najrazličnejšimi transparenti, ki so bili uperjeni zoper premierja Janeza Janšo in vlado.

Pozornost je pritegnila tudi velika maskota, ki je simbolizirala predsednika vlade, na njej pa je pisalo »slovenski pacient«.

Množica je še pred začetkom nagovorov večkrat skandirala »volitve zdaj!«, zapele pa so tudi Kombinatke, med drugim pesem V boj za svobodno življenje.

Foto: Bobo
Foto: Bobo

Protestniki so se poslovili z napovedjo, da se protesti že naslednji petek nadaljujejo.

Petkov protest pa je odmeval tudi v tujini. O njem so poročali britanski, avstrijski, nemški, švicarski in romunski mediji. Med njimi sta bila tudi Independent in Tagesschau.

V tujini izpostavljajo, da se protesti odvijajo tik preden bo Slovenija prevzela vajeti Evropske unije.

Odziv predsednika vlade

Predsednik vlade Janez Janša je po petkovih protestih komentiral twit Liste Marjana Šarca, ki je zapisala: »Kaj je vredno več od tega, da se kot politik lahko brezkrbno sprehodiš med ljudmi. Ker se jih ne bojiš. Ker veš, da si del njih. To je vrednost. @JJansaSDS tega ne more.« 

Janša se je na tvit odzval s pripombo, da naj tvit shranimo za čas, ko bodo trdili, da niso širili koronavirusa. 

Starejše novice