Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Sre, 4.8.2021 16:05
Epidemija narašča vse hitreje, čeprav smo na vrhuncu počitniške sezone, kar deluje kot delno zaprtje države. Lansko leto je v tem obdobju epidemija upadala.

Vse pomembnejšo vlogo ima naraščajoče lokalno okuževanje, ki je že prevladujoče, v danes objavljeni analizi ugotavljajo na inštitutu.

Slovenija je po merilih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni trenutno še v zeleni fazi, a že v prihodnjem tednu bo predvidoma prešla v oranžno, v začetku septembra pa ob trenutnem trendu razvoja epidemije v rdečo fazo, napovedujejo na Inštitutu Jožef Stefan (IJS). Zlasti starejše od 40 let so ponovno pozvali k cepljenju.

Bomo v bolnišnicah presegli drugi val epidemije?

Kot opozarjajo, bi jeseni v bolnišnicah lahko presegli drugi val epidemije covida-19, če se ne bomo pravočasno dovolj precepili.

Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo treba cepiti vsaj vse starejše od 40 let, zaželena precepljenost odrasle populacije pa je nad 90 odstotkov.

Eksponentne rasti epidemije ne bo možno ustaviti niti s strogimi ukrepi

Trenutno efektivno reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi prenese okužbo en okuženi, hkrati pa obravnava uvožene okužbe, kot bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji, na inštitutu ocenjujejo na 1,45, ocenjeno lokalno reprodukcijsko število pa približno 1,25. Reprodukcijsko število je tako za več kot 50 odstotkov večje, kot je bilo pred enim letom, kar je zaskrbljujoče.

»Če se bo to razmerje ohranilo tudi v prihodnosti, eksponentne rasti epidemije v jeseni ne bo možno ustaviti niti s strogimi ukrepi,« so izpostavili na Inštitutu Jožef Stefan.

Razvidno naraščanje lokalnega širjenja okužb

Obenem so opozorili, da je iz epidemioloških podatkov, ki jih tedensko objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), razvidno naraščanje lokalnega širjenja okužb.

Epidemija bi tako naraščala tudi, če okužb ne bi uvažali iz tujine.

Ob tem so na inštitutu pripravili več projekcij razvoja epidemije ob različnih reprodukcijskih številih. Ob predpostavki, da lokalno reprodukcijsko število ostane 1,25 in da dnevno uvozimo 15 okužb, bi bilo 25. avgusta v bolnišnicah že okoli 70 bolnikov, od tega približno 15 na intenzivni negi, umrlo pa bi še osem covidnih bolnikov, še ugotavljajo na inštitutu.

Starejše novice