Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Tor, 5.4.2022 15:49
Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije: Glede plačila stavke naj najprej svojo nalogo opravi arbitražni svet.

Ali so zaposleni v vzgoji in izobraževanju, ki so 9. marca stavkali, upravičeni do nadomestila plače za dan stavke, bo ugotavljal arbitražni svet.

Morebitni odtegljaj od plače, ki bi ga bili na račun stavke deležni zaposleni, preden bo o tem sploh odločal arbitražni svet, bodo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije razumeli kot kaznovanje tistih, ki so stavkali.

Nekateri plačila ne bodo dobili

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj je na novinarski konferenci pojasnil, da zaposleni v vzgoji in izobraževanju plačo dobijo desetega v mesecu.

Nekateri ravnatelji so po njegovih besedah tudi javno napovedali, da bodo stavko plačali, kar nekaj šol in zavodov pa naj bi se dogovorilo, da bodo plačilo za ta dan zaposlenim pri plači trgali.

Kot je dejal Štrukelj, se sklicujejo na okrožnico, ki jo je ministrstvo poslalo šolam pred mesecem dni. A okrožnica ni pravni akt, ampak zgolj navodilo, je poudaril Štrukelj, ki se tudi ne strinja z vladno argumentacijo v dokumentu, ki jim ga je vlada posredovala v odgovor na njihove stavkovne zahteve.

Omejevanje stavke v predvolilnem obdobju

Kritičen je namreč do navedbe, da so kakršne koli stavke v javnem sektorju v tem predvolilnem času neupravičene in bodo razumljene zgolj kot del politične kampanje v nasprotju z zakonom o volitvah in da takšne stavke tudi ne bodo plačane iz proračuna.

Stavka ni potekala v času predvolilne kampanje, ampak pred njo, v zakonu o volitvah pa tudi ni »črke o tem, da bi bilo kakor koli možno omejevati stavke v predvolilnem obdobju«, je danes poudaril Štrukelj.

Ugotavljali bodo, ali je bila stavka zakonita

Dodal je, da bo o upravičenosti do plačila stavke zdaj odločal arbitražni svet, ki bo ugotavljal, ali je bila stavka zakonita.

Potem ko so sami imenovali svoje predstavnike v omenjeni svet, je svoje imenovala še vlada in ga s tem legitimirala, zdaj pa je »treba počakati, da arbitražni svet opravi nalogo«.

Po Štrukljevem mnenju je edina možnost, da ministrstvo pripravi novo okrožnico šolam in vrtcem z obvestilom o imenovanju arbitražnega sveta, ki bo ugotavljal zakonitost stavke, zato se »kakršno koli odtegovanje od plače zadrži«.

Če pa bodo zaposlenim ob imenovanju arbitražnega sveta vseeno trgali od plače, tega ne bi bilo mogoče razumeti drugače kot kaznovanje tistih, ki so stavkali, in svarilo tistim, ki bi želeli v prihodnje uveljavljati svojo ustavno pravico po stavki, je dejal glavni tajnik Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije.

Če ne bo dogovara, ostaja še sodišče

Če na arbitražnem svetu ne bodo prišli do dogovora, ostaja še pot na sodišče. V sindikatu pa so prepričani, da ni dvoma, da je stavka zakonita in da bodo zaposleni, če jim bodo na račun stavke trgali od plače, na koncu dobili poračun za nazaj, skupaj z obrestmi.

Doslej sicer po Štrukljevih besedah takšnega arbitražnega postopka še ni bilo, saj so se vedno uspeli prej dogovoriti in je bila stavka plačana.

Gre za lažno transparentnost

Sicer pa se je Štrukelj odzval še na objavo podatkov o plačah v vzgoji in izobraževanju za december lani na spletni strani ministrstva za izobraževanje.

»To objavljanje plač ne prispeva popolnoma nič k razumevanju razmerij med plačami v javnem sektorju,« meni Štrukelj.

Ocenjuje, da gre za lažno transparentnost in da je v podatkih vključeno vse, kar je bilo izplačano decembra, lahko tudi poračuni za nazaj. Pravi pokazatelj je po njegovih navedbah povprečna plača.

Starejše novice