Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Tor, 29.6.2021 07:00
Statistični urad Republike Slovenije je objavil podatke o cenah stanovanjskih nepremičnin v prvem četrtletju letošnjega leta in jih primerjal s prejšnjim letom.

Statistični urad Republike Slovenije je primerjal cene stanovanjskih nepremičnin v prvem četrtletju letošnjega leta in jih primerjal s prejšnjim letom. 

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v prvem četrtletju 2021 povprečno za 3,1 odstotkov višje kot v četrtem četrtletju 2020.

Število prodaj stanovanjskih nepremičnin je bilo podobno povprečju iz 2014, število prodaj rabljenih družinskih hiš pa na ravni drugega četrtletja 2020 in tako nižje od dolgoletnega povprečja.

Nova stanovanja kar za 7,5 odstotkov dražja kot lansko leto 

Cene novih stanovanjskih nepremičnin, v katere štejemo nova stanovanja in nove družinske hiše skupaj, so bile v prvem četrtletju 2021 v povprečju za 7,5 odstotkov višje kot v četrtem četrtletju 2020.

Cene novih družinskih hiš in novih stanovanj so se zvišale že drugo četrtletje zapored, prve so bile tokrat višje za 8,6 odstotkov, druge za sedem odstotkov

Tudi rabljena stanovanja so dražja

V prvem četrtletju 2021 so bile cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin povprečno za 2,9 odstotkov višje kot v prejšnjem četrtletju.

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin, rabljenih stanovanj in hiš skupaj, so se na ravni celotne Slovenije v prvem četrtletju 2021 v primerjavi s četrtim četrtletjem 2020 v povprečju zvišale za 2,9 odstotkov.

Cene rabljenih stanovanj so se zvišale za 3,8 odstotkov, cene rabljenih družinskih hiš pa za 1,4 odstotkov.

Število prodanih stanovanjskih nepremičnin

Skupna vrednost vseh v prvem četrtletju 2021 prodanih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji je bila 297 milijonov evrov, kar je 33 milijonov evrov manj od skupne vrednosti vseh prodaj v četrtem četrtletju 2020 in približno enako vrednosti prodaj v istem četrtletju prejšnjega leta.

Skupno število prodanih stanovanjskih nepremičnin se je znižalo že drugo četrtletje zapored: prodanih jih je bilo 2.538, kar je za okrog 18 odstotkov manj kot v četrtem četrtletju 2020.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice