Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 8.10.2021 19:50
V zadnjih dneh se po družbenih omrežjih vse pogosteje širijo informacije, da naj bi lanski turistični boni izdani kot pomoč pri odpravi posledic epidemije v turizmu, veljali le do meseca oktobra 2021. Preverili smo, ali je kaj na tem.

Številni uporabniki družbenih omrežij se sprašujejo, kako je s koriščenjem turističnih bonov, izdanih v letu 2020. Pravijo namreč, da naj bi ti imeli veljavnost le do konca meseca oktobra. 

Zato smo preverili, do kdaj je možno porabiti turistične bone izdane v letu 2020.

»Vlada je 3. decembra 2020 izdala sklep o podaljšanju veljavnosti turističnega bona, in sicer do 31. decembra 2021 za upravičence, ki bonov do uveljavitve sklepa še niso koristili«, so zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. 

Turistični boni za omilitev posledic epidemije

Turistični boni so bili izdani v sklopu interventnega ukrepa za omilitev in odpravo posledic epidemije covid-19 z namenom odprave posledic v turizmu. Bone so pridobile vse osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji. 

Vrednost bonov za osebe, stare več kot 18 let, znaša 200 evrov, medtem ko za mladoletne le 50 evrov. Zakonsko so tudi določili, da je prenosljivost bonov možna med upravičenčevimi sorodniki v ravni do drugega kolena, med zakonci, zunajzakonskimi partnerji ter otroci in njihovimi zastopniki. 

Boni izdani v letu 2020 se lahko unovčijo za nastanitev ali nastanitev z zajtrkom. 

Bon21 veljaven do konca leta 2021 z možnostjo podaljšanja

Bon21 so izdali v letu 2021 z namenom odprave posledic epidemije in izboljšanja gospodarskega položaja z vidika spodbujanja potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi.

S tem ukrepom je vlada polnoletnim osebam namenila 100 evrov, vsem ostalim pa 50 evrov.

Pri Bonih21 je dodatno razpisano, da ponudnik lahko določi najnižji možni znesek za koriščenje bona, vendar pa vsi ponudniki niso dolžni sprejemati bonov.

Veljavnost Bona21 je prav tako do 31. decembra 2021, vendar imajo možnost podaljšanja še za šest mesecev s sklepom Vlade Republike Slovenije.  

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice