Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 22.8.2020 17:52
Vlada je včerajšnji seji določila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o cestninjenju, s katerim se med drugim vzpostavljajo pogoji za uvedbo elektronskih vinjet.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je že pred sejo vlade povedal, da bo sistem predvidoma deloval tako, da bodo kamere snemale tablice, Darsovi nadzorni mehanizmi pa bodo bdeli nad tem, kdo je vinjeto plačal in kdo ne. Na Twitterju je nato po koncu vladne seje zapisal še, da bo nakup mogoč preko aplikacije, spleta ali na bencinskih servisih.

Po Vrtovčevih zagotovilih bodo ostale vse dosedanje kategorije vinjet, torej letna, polletna in tedenska za tri različne kategorije vozil nosilnosti do 3,5 tone. Bo pa nova ureditev po njegovem prepričanju veliko bolj pravična. Kot primer tega je navedel to, da bo e-vinjeta veljala eno leto od dneva nakupa in ne tako kot zdaj, ko nalepka velja do 31. januarja v letu, ki sledi tistemu, za katerega velja. Poleg tega bo ob umiku vozila iz prometa možno povračilo denarja, piše STA.

O cenah - trenutno je recimo letna vinjeta za osebni avtomobil 110, mesečna 30, tedenska pa 15 evrov - na ministrstvu z Darsom po Vrtovčevih besedah še niso govorili. Bodo pa odpadli določeni stroški, kot so izdelava in distribucija nalepk. "Ljudje tudi ne bodo imeli vsakoletne folklore odstranjevanja nalepk z vetrobranskih stekel," je orisal minister.

Na Avto-moto zvezi Sloveniji so sicer spomladi ob prvih napovedih uvedbe e-vinjet glede na napovedane nižje stroške izrazili pričakovanje, da bodo cene uporabe avtocest in hitrih cest nižje.

Sistem ne sme voditi v nadzor

"Smo digitalna napredna družba in prav je, da gremo v korak s časom," je še dejal Vrtovec. So pa v uradu informacijske pooblaščenke Mojca Prelesnik pred časom opozorili na nujnost spoštovanja načel varstva osebnih podatkov.

Po njihovem mnenju sistem ne sme biti zasnovan tako, da bi omogočal sprotno ali naknadno sledenje lokacije ali gibanja osebnih vozil, piše STA.Po sprejemu novele zakona o cestninjenju v DZ bo sicer postopke za vzpostavitev sistema e-vinjet naprej vodil Dars.

Sistem vinjet za osebna vozila je v Sloveniji v veljavi od leta 2008. Tovorna vozila in avtobusi z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone imajo medtem od aprila 2018 svoj sistem elektronskega cestninjenja DarsGo. Ob tem je vlada naložila družbi DARS, d. d. izvedbo vseh postopkov za uvedbo cestninjenja vozil do 3.500 kg največje dovoljene mase z elektronsko vinjeto s 1. decembrom 2021.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice