Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 14.1.2021 14:55
Milan Kučan, prvi predsednik Republike Slovenije je danes dopolnil osemdeset let. Kučan je bil, v času predsedovanja in tudi prej, eden najvplivnejših slovenskih politikov.

Kučan se je rodil v Križevcih, prvi pomemben politični položaj pa je zasedel leta 1968, ko je bil predsednik Zveze socialistične mladine Slovenije, deset let kasneje je postal predsednik Skupščine Socialistične republike Slovenije.

To funkcijo je opravljal do leta 1982, nato je postal slovenski predstavnik v predsedstvu Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije. Od pomladi 1986 do decembra 1989 je bil predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije. 

Prvi predsednik republike Slovenije, predsedoval dva mandata

Bil je prvi predsednik Republike Slovenije, to funkcijo pa je opravljal do leta 2002. Nato je odšel iz politike in se čez dve leti upokojil. Na položaju predsednika države ga je leta 2002 zamenjal Janez Drnovšek. Po upokojitvi se ni aktivno vključil v politiko, saj je dejal, da 45 let politike človeka utrudi. 

"Že v drugem mandatu človek postane rutiner. Na tako odgovornih funkcijah je rutina zelo škodljiva. Človek si začne domišljati, da obvlada vse, pomembnejša mu je njegova podoba v javnosti kot trdo delo. Govorim tudi o sebi".

Kučan je enem izmed intervjujev dejal, da ima človek na takšni funkciji prijatelje samo do trenutka, ko odloča. Ko tega ni več, se stvar spremeni.

"Dokler je človek na položaju in lahko vpliva ima zelo veliko prijateljev. Ko ne odloča več, se deblo prijateljev usuje in ostane samo zelena srčika," je pred leti dejal v intervjuju za osrednjo pomursko televizijo TV IDEA.

O stricih iz ozadja

Pred časom je tudi dejal, da Slovenije v položaju, v kakršnem je danes, ni pričakoval. Rezultati politike so lahko kratkoročni, s čivkanjem in hipnimi učinki. Dolgoročni pa se gledajo iz distance za nazaj

Spomnimo, da je precej prahu dvignila njegova podpora ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Borut Pahor je leta 2010 o njem in še o nekaterih govoril kot o "stricih iz ozadja", Kučan pa je ob tem dejal, da dober in odgovoren politik mora imeti strice iz ozadja. Zanikal pa je, da bi to bil on sam.

O odnosu do Jankoviča je Kučan sicer povedal, da se ni počutil za njegovega političnega mentorja, prijatelja pa sta še danes. Ob tem dodajmo, da je Kučan lansko leto julija tudi postal častni občan Mestne občine Murska Sobota.

Starejše novice