Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Tor, 4.1.2022 09:44
Inkubacija pri omikronu je krajša, zato bi bilo varno po petih dneh opraviti testiranje in če je test negativen, se lahko vrnemo v normalno življenje.

Zaradi pospešenega širjenja koronavirusne različice omikron so na mizi vsi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, je včeraj povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Napovedal je tudi, da bodo ukrepe pretresali v tem tednu in iskali najboljše rešitve za zdravstvo in za družbo na sploh.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar pa je za Odmeve na Televiziji Slovenija po sestanku skupine povedala, da zaenkrat ne predvidevajo bistvenega zaostrovanja ukrepov. Število hospitaliziranih covidnih bolnikov in takih, ki potrebujejo intenzivno nego, namreč še vedno upada. Po besedah Logarjeve pa bi skupina predlagala zaostrovanje ukrepov, če bo število covidnih bolnikov na intenzivni negi preseglo 200.

Bodo skrajšali karanteno?

Razpravljali so tudi o morebitnem skrajševanju karantene pri okuženih z novim koronavirusom in samoizolacije pri obolelih. Svetujejo, da ostane ukrep samoizolacije ob blagi okužbi 10 dni, je povedala Logarjeva.

Glede skrajšanja karantene pa je navedla zadnje ugotovitve, da je inkubacija pri omikronu krajša in večina ljudi zboli v treh dneh od stika, kar pomeni, da bi bilo varno po petih dneh opraviti testiranje in če je test negativen, se lahko vrnemo v normalno življenje ob vseh preventivnih ukrepih. Ali bodo skrajšanje karantene tudi predlagali, pa ni navedla.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice