Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Sre, 26.1.2022 13:15
Farmacevtska družba Lek bo v Ljubljani dobila nove proizvodne kapacitete, naložba je vredna več kot 80 milijonov evrov.

V Ljubljani bo farmacevtska družba Lek vzpostavila nove proizvodne kapacitete na področju tekočih vial in prednapolnjenih brizg. 

Gre za naložbo v vrednosti 81,19 milijona evrov, brez davka na dodano vrednost, subvencija države pa bo znašala 6,56 milijona evrov, poročajo Finance.

Naložba bo po njihovih navedbah prinesla 121 novih delovnih mest.

Lekov projekt uvrščen v veljavni načrt razvojnih programov

Ministrstvo za gospodarstvo je namreč predlagalo vladi, da uvrsti Lekov projekt, imenovan Proizvodnja aseptičnih izdelkov – objekt 70, v veljavni načrt razvojnih programov za obdobje 2022–2025.

Začetek investicije je bil predviden za oktober 2021, končali pa naj bi jo do oktobra leta 2024.

Državno subvencijo, ki naj bi jo vlada predvidoma odobrila predvidoma v prihodnjem tednu, bodo izplačali v treh delih: letos do 2,98 milijona evrov, prihodnje leto do 3,44 milijona evrov, v letu 2024 pa največ 145.944 evrov, piše časnik.

Nova proizvodna enota bo opremljena z najsodobnejšo tehnološko opremo za aseptične procese, tako imenovano izolatorsko tehnologijo, ki je ni na voljo v nobeni farmacevtski industriji v Sloveniji.

Izolatorska linija predstavlja najnovejše procesne rešitve z vidika aseptičnih pogojev in procesnih rešitev za to okolje.

Z novo inovativno tehnologijo bo omogočena proizvodnja tehnološko in regulatorno najbolj zahtevnih farmacevtskih oblik kot so biološka podobna zdravila, nebiološka kompleksna zdravila ter inovativna biološka zdravila.

Ogromen proizvodni objekt

Neto površina novega proizvodnega objekta bo znašala več kot 14 tisoč kvadratnih metrov. Opremo sestavljajo trije sklopi, in sicer: 

  • glavna proizvodna oprema – proizvodne linije, na katerih potekajo glavni proizvodni procesi, kot so polnjenje, sestavljanje, optična kontrola, pakiranje;
  • pomožna proizvodna oprema – podporna oprema, ki je potrebna za nemoteno delovanje glavne proizvodne opreme, priprava materialov in sestavnih delov linije, ki so potrebni za potek procesov;
  • oprema za kontrolo in testiranje – oprema, ki se v proizvodnji uporablja za preverjanje ustreznosti opreme, procesov in kvalitete končnih/vmesnih izdelkov.

Polnili bodo Pfizerjejevo cepivo proti koronavirusu

»Ljubljanska lokacija ima v proizvodnem procesu dve vlogi. Ena so trdni izdelki, kjer je
Ljubljana med večjimi lokacijami znotraj Novartisa, z gradnjo novih zmogljivosti pa
vzpostavljamo dodatne aktivnosti, predvsem omenjeno linijo za kontinuirano farmacevtsko
proizvodnjo ter nekaj naložb v proizvodnjo inovativnih zdravil,« je nedavnem intervjuju
za Finance povedal prvi mož Leka Robert Ljoljo.

Lek je sicer lani sklenil podpisal pogodbo za polnjenje in pakiranje cepiva mRNA Pfizer/Biontech proti covidu-19. Kot je v intervjuju povedal Ljoljo, jim bo to omogočilo dostop do sodobnih tehnologij. Dejavnosti so se že začele in so v intenzivni fazi, pošiljanje cepiv na trg pa bo steklo v prvi polovici letošnjega leta.

V okviru Novartisa v Sloveniji zaposlenih skoraj 6000 zaposlenih

Sicer je Novartis od prevzema Leka oziroma od leta 2003 v Sloveniji vložil že skoraj tri milijarde evrov, približno polovico za razvoj, polovico pa za širitev in posodobitev proizvodnih zmogljivosti. Samo v zadnjih dveh letih so naložbe dosegle 420 milijonov evrov.

V Novartisovih družbah v Sloveniji je skupaj že skoraj šest tisoč zaposlenih. Število zaposlenih se je v dveh letih povečalo za tisoč, še pišejo Finance.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice