Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 24.4.2022 20:15
Podatke o zmagovalcu državnozborskih volitev po vzporednih volitvah že imamo. To pa so prvi odzivi strank.

Rezultati vzporednih volitev kažejo, da je veliki zmagovalec parlamentarnih volitev Robert Golob. Stranka Gibanje Svoboda je po podatkih vzporednih volitev prejela 35,8 odstotka glasov.

Predvolilne napovedi so boj za prevlado napovedovale strankama Gibanje Svoboda in Slovenski demokratski stranki. Prvi rezultati pa že kažejo, da bodo slavili v štabu Roberta Goloba. 

Stranka Gibanje Svoboda je po podatkih vzporednih volitev prejela 35,8 odstotkov glasov, sledi SDS z 22,5 odstotki, NSi z 6,8 odstotki, SD s 6,6 odstotki in Levica s 4,4 odstotki glasov. 

Janša: Glas za SDS je glas za Slovenijo

Predsednik SDS Janez Janša se je na Facebook strani stranke zahvalil volivcem. 

»Glas za SDS je glas za Slovenijo vseh svojih državljank in državljanov, brez razlik. Glas za slovensko družino, glas za slovenskega delavca in upokojenca, glas za naše otroke in za slovensko prihodnost,« je zapisal.

Po vzporednih volitvah naj bi SDS dobila 22,5 odstotka glasov.

Hojs čestital Gibanju Svoboda

Podpredsednik stranke Aleš Hojs je po objavi izidov vzporednih volitev dejal, da je treba najprej čestitati relativnemu zmagovalcu Gibanju Svoboda, če drži, da so dobili 35,5-odstotno podporo, poroča STA

»Kar se tiče našega rezultata, bomo pa seveda počakali na uradne rezultate. Rezultati vzporednih volitev so po moji oceni deloma neverodostojni in bomo o naših rezultatih lahko govorili, ko bodo preštete glasovnice tudi s tistih najbolj oddaljenih volišč,« je povedal Hojs.

Po Hojsovih besedah je bila ta volilna tekma relativno težka. »Proti nam smo imeli vse glavne medije. Ne glede na to upamo, da smo tistim volivcem, ki so nam zaupali glas, oddelali to, kar so od nas pričakovali,« je dodal.

Fajonova za zdaj zadovoljna z rezultati 

V štabu SD na sedežu stranke v Ljubljani je vzdušje sproščeno. Prve delne začasne rezultate tam pričakujejo tudi predsednica SD Tanja Fajon, podpredsednika stranke Matjaž Nemec in Dominika Švarc Pipan ter vodja poslanske skupine v iztekajočem se mandatu DZ Matjaž Han. Fajonova je z rezultatom, ki ga stranki kažejo vzporedne volitve, zadovoljna, poroča STA

Fajonova se je v prvi izjavi za medije po objavi rezultatov vzporednih volitev zahvalila volivcem »za vsak glas, ki prinaša spremembe Sloveniji, in za vsak glas za SD«. »Z vzporednimi rezultati sem zadovoljna, vem, da smo dali vse od sebe,« je dejala za STA.

Rezultati vzporednih volitev, ki sicer ne vključujejo rezultatov predčasnega glasovanja, stranki kažejo 6,6-odstotno podporo in sedem poslanskih sedežev v parlamentu.

Fajonova je ob tem čestitala prvaku Gibanja Svoboda Robertu Golobu, ki mu vzporedne volitve kažejo prepričljivo zmago.

»Dosegli smo skupen cilj, da začnemo delati spremembe in peljemo Slovenijo na novo pot. Verjamem, da bomo uspeli vrniti zaupanje ljudi v politiko in normalizacijo tej državi,« je dejala. 

Izpostavila je tudi izjemno volilno udeležbo, ki je po njeni oceni dobra popotnica novi, kot kaže levosredinski vladi.

Levica pričakovala več 

Rezultat Levice na državnozborskih volitvah je po besedah koordinatorja stranke Luke Mesca bistveno pod pričakovanji in je slab.

Stranki rezultati vzporednih volitev kažejo 4,4 odstotka prejetih glasov, kar je približno polovico manj kot pred štirimi leti. Je pa Mesec v prvem odzivu pozdravil splošen rezultat volitev.

»Pozdravljam splošen volilni rezultat, ki kaže, da se je Slovenija odločila, da ne gre po poti Madžarske, da bo ostala svobodna, odprta in demokratična družba, k čemur smo precejšen delež napora prispevali v Levici,« je za STA dejal Mesec.

Za rezultat Levice na vzporednih volitvah, ki sicer ne vključujejo predčasnega glasovanja, je dejal, da je ta »bistveno pod pričakovanji«, ampak bodo počakali do uradnih rezultatov.

V NSi zadovoljni z veliko udeležbo 

Podpredsednik NSi Janez Cigler Kralj se je v prvem komentarju rezultatov vzporednih volitev, ki stranki napoveduje osem poslanskih mandatov, zahvalil vsem, ki so oddali glas za NSi.

»To je veliko zaupanje, ki ga bomo upravičili,« je napovedal. Pozdravil je tudi visoko volilno udeležbo, ki po njegovih besedah daje legitimnost njihovim mandatom.

Cigler Kralj je v prvi izjavi za medije še izpostavil, da je NSi glede na rezultate vzporednih volitev edina uveljavljena politična stranka, ki je okrepila svojo politično moč v državnem zboru. V aktualnem mandatu je NSi namreč imela sedem poslancev.

»Po volitvah bo čas, da se vsi ohladimo in usedemo za isto mizo,« je še pozval. V dobro državljanov bodo stranke po njegovem mnenju namreč morali preseči delitve, ki so v zadnjem času eskalirale, ter najti rešitve za prihodnost in dobro države.

Alenka Bratušek razočarana

Rezultati vzporednih volitev stranki SAB kažejo na 2,9 odstotka glasov, kar ne zadošča za vstop v državni zbor. 

»Dali smo vse od sebe,« je ob tej številki dejala vidno razočarana predsednica stranke Alenka Bratušek. A kot je dodala, je treba počakati na rezultate državne volilne komisije.

Zahvalila se je vsem, ki so glasovali za SAB. Bratuškova je poudarila, da so se v tej volilni kampanji borili za to, da so ljudem povedali, da je treba Slovenijo postaviti nazaj na pravo pot - na pot demokracije, svobode medijev, spoštovanja človekovih pravic.

»In kot kažejo vzporedne volitve, nam je vsem skupaj to tudi uspelo, zato čestitke zmagovalcem,« je dejala ter čestitala Gibanju Svoboda in strankinemu vodji Robertu Golobu.

Starejše novice