Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 15.7.2021 14:40
Prvaki koalicijskih strank s premierjem na čelu bodo danes spregovorili o novi strategiji spopadanja s covidom-19.

Po burnem dogajanju na političnem prizorišču v zadnjem obdobju, od padca zakona o vodah na referendumu do veta državnega sveta na zakon o nalezljivih boleznih in nepotrditvi Janeza Kranjca za ustavnega sodnika, bodo danes pred medije stopili predsedniki vladnih strank Janez Janša, Matej Tonin in Zdravko Počivalšek. 

Kot so sporočili iz urada vlada za komuniciranje, naj bi spregovorili o aktualnih epidemioloških razmerah in drugih aktualnih temah. Vse več pa je namigov, da naj bi pri spopadanju z epidemijo ubrali novo strategijo, čeprav se že dlje časa govori o novem lockdownu zaradi širjenja delta različice koronavirusa in celo špekulira o datumih novih zapiranj javnega življenja. 

Brez drastičnih zaostrovanj po avstrijskem modelu?

Za gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je znano, da je venomer nasprotoval strogim omejitvenim ukrepom na škodo gospodarstva, zdaj pa tudi obrambni minister in prvak NSi sporoča, da v stranki nasprotujejo dodatnim zapiranjem države.

Jasen je tudi tvit predsednika vlade Janeza Janše, ki je izpostavil, da je odgovornost za zdravje v rokah posameznikov, saj je cepiva dovolj in pristojni ne morejo narediti nič več.

Vlada naj bi tako sledila razmišljanju avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza, ki je pred kratkim oznanil, da je namesto ukrepov države zdaj pomembna le odgovornost vsakega posameznika. Kljub temu je danes avstrijsko zdravstveno ministrstvo posvarilo pred novimi zaostritvami zaradi naraščanja okužb.

Umik enega zakona in prestavitev odločanja o drugem

V tej luči, poleg dvomov glede zagotovitve potrebnih 46 glasov, naj bi koalicija danes umaknila novelo zakona o nalezljivih boleznih, za katero je bilo slišati veliko očitkov, da bi podelil izvršni oblasti preveč pooblastil. Ravno tako naj bi odločanje o zakonu o demografskem skladu prestavili na jesen.

Odločanje o kandidatu za ministra Marku Borisu Andrijaniču, ki bi bil zadolžen za digitalno preobrazbo, naj bi pa vseeno ostalo na petkovem sporedu.

Novinarska konferenca predsednika in podpredsednikov vlade bo ob 17. uri.

Starejše novice