Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 10.5.2022 18:25
Vlada se je na dopisni seji odločila za vnovično začasno regulacijo cen pogonskih goriv.

Vlada se je za vnovično začasno regulacijo obeh najbolj prodajanih pogonskih goriv odločila zaradi utemeljeno pričakovanih motenj na trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen, ki niso sezonska, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Najvišja dovoljena cena goriva

Uredba o določitvi cen določenih naftnih derivatov po navedbah vlade podjetjem nalaga, da zaradi ukrepa določitve najvišje dovoljene drobnoprodajne in veleprodajne cene naftnih derivatov ne smejo prenehati prodajati blaga.

Vlada pa bo zato po izteku ukrepa, za čas trajanja ukrepa določila primerno nadomestilo podjetjem, katerim ta ukrep povzroča občutno škodo.

Vlada je tako na seji določila najvišjo maloprodajno ceno 95-oktanskega bencina, ki lahko znaša 1,560 evra za liter, najvišja veleprodajna cena omenjenega goriva pa lahko znaša 1,540 evra.

Za liter dizla je cena regulirana pri 1,668 evra v maloprodaji in pri 1,648 evra v veleprodaji.

Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena je določena na podlagi zadnje sedemdnevne povprečne reprezentativne cene naftnih derivatov za Slovenijo, ki so bile sporočene Evropski komisiji za Weekly Oil Bulletin.

Najvišji možni veleprodajni ceni sta za 0,02 evra na liter nižji od določene drobnoprodajne cene, kar po oceni vlade omogoča prodajo derivatov tudi malim trgovcem.

Nova regulacija bo veljala naslednje tri mesece

Uredba in s tem najvišje dovoljene cene bodo začele veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu, torej 11. maja, in bodo veljale tri mesece, do vključno 10. avgusta.

Gospodarsko ministrstvo je v predlogu uredbe, kot je bil objavljen med vladnimi gradivi, podalo tudi oceno javnofinančnih učinkov vnovične regulacije.

Po podatkih treh glavnih naftnih trgovcev (Petrola s 318 servisi, OMV s 120 servisi in MOL Slovenija s 53 servisi) je ocena občutne škode, ki podjetjem nastaja zaradi ukrepa določitve najvišje dovoljene drobnoprodajne cene, približno 30 milijonov evrov na mesec.

V to oceno ni vključena morebitna škoda, ki bi podjetjem nastala zaradi ukrepa določitve najvišje dovoljene veleprodajne cene.

V primeru kontrole cen in obveznosti prodaje po regulirani ceni ob občutni škodi zakon o kontroli cen predvideva povračilo trgovcem. To bi tako lahko državo stalo vsaj 30 milijonov evrov na mesec, pri čemer je bila cena na precej nižji ravni že regulirana od sredine marca do konca aprila.

Starejše novice