Slika je simbolična (foto: Bobo)
Ustvarjeno dne
Pet, 18.11.2022 07:00
V nedeljo, 20. novembra, bodo v Sloveniji lokalne volitve. Organizacija lokalnih volitev, sama izvedba in tudi ugotavljanje izida glasovanja je v pristojnosti posameznih občinskih volilnih komisij.

Za lažje spremljanje volilnih rezultatov in volilne udeležbe so na ministrstvu za javno upravo in Državni volilni komisiji v sodelovanju z zunanjim izvajalcem pripravili posebno spletno aplikacijo, kjer so in bodo objavljene vse pomembne informacije.

Lokalne volitve, na katerih volimo župane in člane občinskih svetov, v nekaterih občinah pa tudi člane krajevnih, vaških oziroma četrtnih skupnosti, bodo v nedeljo, 20. novembra 2022.

Drugi krog volitev županov, kjer bo to potrebno, bo v nedeljo, 4. decembra 2022.

Župane oziroma županje volimo po večinskem sistemu, občinske svete pa po večinskem ali proporcionalnem sistemu. Volivci imajo volilno pravico samo v tisti občini, kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče.

Na lokalnih volitvah lahko volijo tudi tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje in prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji.

Na lokalnih volitvah bo mogoče oddati preferenční glas

Ker hkrati volimo župana, člane občinskega sveta, pa tudi krajevnih, četrtnih ali vaških skupnosti, bomo volivci na volišču v roke prejeli več glasovnic.

Volivkam in volivcem zato iz ministrstva za javno upravo svetujejo, da si vzamejo čas in glasovnice pozorno pogledajo oziroma preberejo navodila na glasovnici, saj je na lokalnih volitvah mogoče oddati tudi preferenčni glas.

Izvajanje rednih lokalnih volitev v Sloveniji bo med 18. in 20. novembrom 2022 opazovala tudi posebna opazovalna misija Kongresa regionalnih in lokalnih oblasti Sveta Evrope.

Opazovalna misija, ki jo bo vodil David Eray iz Švice, se bo prvi dan srečala s predstavniki Državne volilne komisije, ministrstva za javno upravo in uradom za narodnosti, nevladnimi organizacijami in mediji.

V imenu ministrstva za javno upravo se bo z delegacijo sestal državni sekretar Jure Trbič.

Drugi dan, dan pred volitvami, se bo delegacija srečala z nekaterimi župani in člani občinskih svetov v izbranih občinah. V nedeljo, na dan volitev, pa bo delegacija opazovala izvajanje volitev na osmih različnih voliščih.

Delegacijo, ki prihaja v Slovenijo na povabilo ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, sestavlja petnajst članov kongresa in šest strokovnih sodelavcev Sveta Evrope.

Pomembne informacije

Spletna stran Lokalne volitve 2022

Spletna aplikacija Lokalne volitve 2022 je umeščena na spletni strani Državne volilne komisije in se izvaja na infrastrukturi ministrstva za javno upravo. Vsebinsko so za podatke odgovorne občinske volilne komisije.

Te so torej odgovorne za organizacijo volitev v celoti – od potrjevanja kandidatur, tiskanja glasovnic, priprave volišča, izvedbe volitev, beleženja volilne udeležbe, ugotavljanja izida in tudi vnašanje podatkov v omenjeno aplikacijo.

Seznam list kandidatov

Na spletni strani Lokalne volitve 2022 je objavljen seznam kandidatov po občinah, ki so jih v spletno aplikacijo vnesle občinske volilne komisije.

To je tako za župane, člane občinskega oziroma mestnega sveta, kot tudi kandidate za krajevne, vaške in četrtne skupnosti.

V zavihku Volitve v številkah pa je na podlagi vnesenih podatkov že zbranih nekaj zanimivih statističnih podatkov.

Volilna udeležba

Prvi podatki o volilni udeležbi bodo znani v nedeljo, 20. novembra, predvidoma po 12. uri, glede na stanje na voliščih ob 11. uri.

Drugi vmesni podatki o volilni udeležbi bodo znani po 17. uri, glede na stanje na voliščih ob 16. uri. Podatki bodo objavljeni v spletni aplikaciji Lokalne volitve 2022, v zavihku Volilna udeležba, glede na podatke, ki jih bodo v informacijski sistem vnesle občinske volilne komisije. 

Izidi glasovanja

Prvi delni izidi glasovanja bodo predvidoma znani na dan volitev po 20. uri, ko bodo občinske volilne komisije vnesle podatke o preštetih glasovnicah v informacijski sistem.

Podatki se bodo na spletni strani Lokalne volitve 2022 osveževali predvidoma do 23. ure oziroma do preštetja vseh glasov v vseh občinah.

Na dan volitev bodo tako znani prvi delni neuradni rezultati glasovanja. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice