Foto: Branka Keser
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Ned, 24.4.2022 18:15
Rezultati vzporednih volitev kažejo, da je veliki zmagovalec parlametarnih volitev Robert Golob. Stranka Gibanje Svoboda je prejela 35,8 odstotka glasov.

Na današnjih volitvah je imelo 1.695.766 volilnih upravičencev priložnost izbrati novo 90-člansko sestavo državnega zbora, ki bo funkcijo opravljala štiri leta.

Po podatkih okrajnih volilnih komisij je do 16. ure glasovalo 836.081 volivk in volivcev oziroma 49,3 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Predvolilne napovedi so borbo za zmago napovedovali strankama Gibanje Svoboda in Slovenski demokratski stranki.

Kakšna bo najverjetnejša struktura parlamenta?

Prvi rezultati vzporednih volitev kažejo, da je največ glasov dobila stranka Gibanje Svoboda, Roberta Goloba.

Sodeč po rezultatih vzporednih volitev je stranka Gibanje Svoboda prejela 35,8 odstotka glasov. Sledi Slovenska demokratska stranka z 22,5 odstotka. Dobre možnosti za uvrstitev v državni zbor ima tudi Nova Slovenija, ki je prejela 6,8 odstotka glasov, Socialni demokrati (6,6 odstotka), in Levica, ki je prejela 4,4 odstotka.

Sodeč po rezultatih vzporednih volitev bi Gibanju Svoboda v državnem zboru pripadlo 42 sedežev, Slovenski demokratski stranki 26, Novi Sloveniji osem, Socialnim demokratom sedem in Levici pet.

Pod parlamentarnim pragom je po rezultatih vzporednih volitev ostala Lista Marjana Šarca, ki je prejela 3,8 odstotka glasov. Za njo je stranka Povežimo Slovenijo z 3,2 odstotka glasov, Stranka Alenke Bratušek z 2,9 odstotka. Volivci naj bi 2,6 odstotka glasov namenili stranki Resni.ca, stranki Naša dežela 1,8 odstotka, Piratska stranka, Naša prihodnost in Dobra država ter Slovenska nacionalna stranka pa naj bi prejele po 1,6 odstotka glasov. 

Jutri, torej dan po volitvah, bodo izidom prišteti tudi glasovi, ki bodo prispeli po pošti. Glasovi iz tujine bodo prišteti 3. maja. Kakšna bo sestava državnega zbora, naj bi bilo dokončno znano 10. maja.

V vzporednih volitvah niso zajeti glasovi s predčasnega glasovanja, kjer je bila udeležba letos rekordna. Predčasno je glasovalo 7,67 odstotka volivcev.

Starejše novice