Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 20.8.2021 15:19
Vlada je danes spremenila uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom, s čimer na novo določa dejavnosti, za katere bo tudi v prihodnje stroške hitrega antigenskega testiranja kril državni proračun.

To je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Zaenkrat bo zahtevano testiranje enkrat tedensko.

 »Tako bo tudi v prihodnje državni proračun kril stroške hitrega testiranja za zaposlene v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, v vzgoji in izobraževanju, vključno z visokim šolstvom, in osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve in izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode,« je povedal Poklukar.

Predviden tretji, poživitveni odmerek

Prav tako je vlada spremenila nacionalno strategijo cepljenja. Po novem je predviden tretji, poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19. Ta bo v prvi vrsti namenjen imunsko oslabljenim osebam, nato bo sledilo še cepljenje najbolj ranljivih skupin, to so starostniki v domovih za starejše, zaposleni v zdravstvu, sociali in socialnem varstvu, šolstvu in vsi starejši od 60 let.

V strategijo je bilo po priporočilih stroke dodano tudi, da cepljenim osebam ob tveganem stiku ne bo treba v karanteno, če od polnega cepljenja ni preteklo več kot devet mesecev.

Vlada je danes po besedah Maje Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco, tudi za en teden podaljšala odlok o začasni omejitvi zbiranja, o določitvah pogojev vstopa v državo in odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Za zaposlene v storitvenih dejavnostih tedensko testiranje

Prav tako je sprejela odlok o začasnih omejitvah, ki za zaposlene v storitvenih dejavnostih še naprej določa tedensko testiranje s hitrimi oz. PCR-testi. Odlok začne veljati 23. avgusta in bo veljal do 29. avgusta. Po današnji odločitvi vlade pa se bodo skladno s spremembami odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom morali vsi nastopajoči na kulturnih dogodkih enkrat tedensko testirati, če niso cepljeni ali preboleli covida-19.

Ob tem je Poklukar znova pozval k čim širšemu cepljenju proti covidu-19. Spomnil je, da bosta decembra minili dve leti, odkar poznamo nov virus, ki je korenito spremenil svet in naša življenja.

 »Glede na projekcije Instituta Jožef Stefan in potek četrtega vala v Španiji in Portugalskem je jasno, da bo četrti epidemijski val močan. Dejstvo je, da je tukaj in se nam bo zgodil v velikem obsegu,« je opozoril.

Izpostavil je primer domov za starejše, kjer je zelo veliko oskrbovancev cepljenih proti covidu-19. Trenutno so prisotne okužbe v petih domovih, ampak pri nobenem ni težjega poteka bolezni, saj so zadostno precepljeni.

Starejše novice