Foto: SLS
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 4.7.2022 19:41
Prekmurec Marko Balažic na čelu Slovenske ljudske stranke.

Na volilnem Kongresu Slovenske ljudske stranke so delegatke in delegati SLS za novega predsednika s skoraj popolno večino izvolili Prekmurca Marka Balažica

Kot edini kandidat za predsednika je v svoji predstavitvi na Kongresu SLS izpostavil pomen nove mladostniške energije za vodenje najstarejše in prve demokratične slovenske politične stranke, ustanovljene po 2. svetovni vojni.

Po izvedenih volilnih postopkih je bil Marko Balažič izvoljen skoraj s popolno večino, s 78 glasovi za, in eno neveljavno glasovnico (79 glasovnic). V svojem govoru po izvolitvi je dejal:

»Slovenska ljudska stranka mora zopet postati močna zmerna stranka, ki bo sledila viziji Ivana Omana, da Slovenija potrebuje liberalno državo in konservativno politiko. Liberalno v smislu, da se država ne vmešava v zadeve, ki se lahko urejajo brez nje, konservativno pa v smislu, da se velja držati najprej preverjenih stvari, ne pa eksperimentirati, kjer za to ni potrebe. Predvsem pa tako, ki bo vedno in povsod branik dobrobiti posameznika.«

To je napovedal

Balažic je še napovedal, da si bo SLS predstavljala in se zavzemala za Slovenijo:  

  • ki bo na prvo mesto postavljala dobrobit posameznika in ne parcialnih interesov,
  • ki bo socialno pravična,
  • kjer je delo cenjeno,
  • kjer birokracija, sodstvo in ekonomija delujejo v dobrobit posameznika, in
  • kjer se naši otroci ne delijo na vaše in naše.

Izpostavil je, da se še, da bo skupaj z ekipo SLS vrnil na tisto mesto, kjer je zgodovinsko že bila in kjer bi morala biti. Poudaril je tudi, da bo podal večjo vlogo mladim in ženskam pri svojem vodenju Slovenske ljudske stranke ter napovedal, da bo kmalu sklican tudi Programski Kongres SLS.

Kongres SLS je izvolil tudi tri podpredsednike, ki so: prva podpredsednica in dosedanja predsednica Nove Generacije – podmladka SLS Kaja Galič, dosedanji predsednik Kmečke zveze pri SLS Marko Cigler in Mihaela Rožej. Za predsednico Glavnega odbora SLS je bila izvoljena Suzana Lara Krause. Kongres SLS je izvolil tudi člane in članice Izvršilnega odbora SLS ter Nadzornega odbora SLS.

Kongres SLS je podal razrešnico dosedanjim organom Slovenske ljudske stranke, dosedanja podpredsednika Suzana Lara Krause in Franc Bogovič pa sta se Marjanu Podobniku, dvakratnemu predsedniku SLS, zahvalila za ves trud in velika prizadevanja, ki jih je v vsem obdobju svojega političnega delovanja vlagal v dobrobit SLS in Slovenije.

Podobnik je izrazil veselje, da je SLS na Kongresu imela kandidata za predsednika iz mlajše generacije, saj SLS potrebuje novo moč, in da stranka poda mlademu kandidatu priložnost.

»V stranki vidim enormen potencial«

Po izvolitvi je Balažic spregovoril za Sobotainfo in povedal, da ima Slovenska ljudska stranka v Sloveniji definitivno eno najboljših lokalnih mrež

Kot je dejal, so župani njihove stranke vsakodnevno na terenu rešujejo probleme ljudi oziroma rešujejo težave, s katerimi se ljudje soočajo.

»Edina težava je, da tega nekako niso znali prenesti na državno raven. Ravno zato ima ta stranka enormen potencial, ker se ukvarja z realnimi problemi, po drugi strani pa gre vendarle za stranko z najdaljšo tradicijo v Sloveniji. Ne samo, da je najstarejša stranka, ampak je tudi tista, ki je začela 'slovensko pomlad', pred letom 1990. Je neko ime, ki prinaša veliko dodano vrednost,« pojasni.

»Za kandidaturo sem se odločil, ker v tej stranki in teh ljudeh vidim potencial, samo določene procese je potrebno pravilno vzpostaviti,« pravi Balažic.

»Verjamem, da uspeh ne bo izostal«

Kot pravi, imajo več prioritet.

»Definitivno je eden izmed glavnih stebrov varna hrana, kako jo pridelamo od tega kako jo spravimo na police in kako se ob tem odgovorno obnašamo do okolja, potem bo poudarek tudi na srednjih in malih podjetjih, ki trenutno pravega sogovornika v našem parlamentu nimajo, po drugi strani pa vemo, da zaposlujejo 90 odstotkov vseh delavcev v Sloveniji. Tretji steber pa bo trajnostni in vse, kar s tem prinaša, od energetike, do zelenega prehoda, do obnovljivih virov. Tukaj gremo malo v širino. So pa potem tukaj še podteme, kot so izobraževalni sistem, stanovanja za mlade in tako naprej,« je za uredništvo še pojasnil Balažic. 

»Prepričan sem, da se bo stranka uvrstila v parlament, drugače se tudi tega izziva ne bi lotil. Res je, da so letošnja prioriteta lokalne volitve, potem pa imamo v bistvu tri leta časa, da v miru pripravimo program za parlamentarne volitve, kjer pa verjamem, da uspeh ne bo izostal,« še pojasni Balažic.

Starejše novice