Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 13.10.2021 15:30
Zdravstveni ministri držav članic Evropske unije so se včeraj sestali na neformalnem srečanju na Brdu pri Kranju.

Zavzeli so se za čim bolj enotne usmeritve na področju cepljenja in pri izpolnjevanju pogoja PCT, razprava pa je pokazala, da si EU mora prizadevati za boljšo avtonomijo na področju zdravil, saj smo preveč odvisni od trgov izven evropske unije.

»Razprava je pokazala, da si mora Evropska unija prizadevati za večjo avtonomnost na področju zdravil, saj je zaradi epidemije še toliko bolj jasno, da smo v preveliki meri odvisni od trgov izven Evropske unije,« je po sestanku povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Okrepiti sodelovanje med članicamiva

Pandemija covida-19 je pokazala ranljivost naših zdravstvenih sistemov, zato so se ministri strinjali, da je treba ukrepati zdaj in okrepiti sodelovanje med državami članicami.

»Zato smo predlagali močno Evropsko zdravstveno unijo, z reformami pooblastil evropske agencije za zdravila in evropskega centra za preprečevanje nalezljivih bolezni ter vzpostavili nov evropski odzivni organ za zdravje in pripravljenost - HERA,« je ob tem izpostavila Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides.

V Evropski uniji 75 odstotkov precepljenih

Evropski organ HERA je osrednji element za krepitev evropske zdravstvene unije z boljšo pripravljenostjo in odzivanjem na resne čezmejne nevarnosti za zdravje, saj omogoča hitro razpoložljivost potrebnih protiukrepov, dostop do njih in njihovo distribucijo.

Evropska komisarka za zdravje in varnost Stella Kyriakides, je na srečanju predstavila tudi napredek pri cepljenju proti covidu-19.

»Ko gre za cepljenje, pri boju proti COVIDU-19 smo bili priča sodelovanju, kot ga še nismo videli in izplačalo se je, z več kot 75 odstotkov precepljenih odraslih v Evropski uniji, kot rezultat evropske cepilne strategije. Potrebujemo pa še višje stopnje precepljenosti in rabimo jih povsod. To je bilo eno izmed mojih glavnih sporočil, nadljujte, cepite cepite cepite. «

Med poudarjenimi predlogi so največ podpore prejeli še načini za boljše črpanje sredstev EU za naložbe v zdravje in prepoznavanje primerov dobre prakse učinkovitih zdravstvenih sistemov, ki bodo lahko vpeljani tudi v druge države članice.

Starejše novice