Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 19.9.2023 17:00
Poslanca Svobode Dejan Zavec in Martin Marzidovšek zapuščata poslanske vrste. Nadomestila ju bosta Dejan Süč in Jurij Lep, je zdaj potrdila Državna volilna komisija.

Državna volilna komisija je na dopisni seji sprejela sklepa o nadomestnih poslancih, ki bosta za preostanek mandatne dobe državnega zbora v poslanskih klopeh nadomestila dva poslanca iz vrst poslanske skupine Svoboda, ki sta odstopila.

Namesto Martina Marzidovška bo poslanec postal Jurij Lep, Dejana Zavca pa bo nadomestil Dejan Süč. Oba nova poslanca sta že podala soglasje za opravljanje funkcije.

Namesto Marzidovška in Zavca v poslanskih klopeh odslej Lep in Süč

 Da Martin Marzidovšek in Dejan Zavec ods topata iz poslanskega mesta, je Državna volilna komisija sporočila 18. septembra 2023, ko je prejela obvestilo državnega zbora, da je Martinu Marzidovšku in Dejanu Zavcu prenehal poslanski mandat, ker sta podala odstopni izjavi.

V skladu z zakonom o volitvah v državni zbor v takem primeru postane poslanec za preostanek mandatne dobe tisti kandidat z iste liste kandidatov, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki mu je prenehal mandat, so takrat pojasnili na državni volilni komisiji.

Kot je na podlagi izida volitev v državni zbor, ki so bile 24. aprila lani, ugotovila Državna volilna komisija, bi bil v primeru, če v 7. volilni enoti z liste kandidatov Gibanja Svoboda ne bi bil izvoljen Marzidovšek, izvoljeni Jurij Lep, ki je v volilnem okraju 7004 Ruše prejel 3180 oziroma 36,7 odstotka glasov.

V 8. volilni enoti pa bi bil z liste kandidatov Gibanja Svoboda, če ne bi bil izvoljen Dejan Zavec, izvoljeni Dejan Süč, ki je v volilnem okraju 8001 Lendava prejel 3810 oziroma 31,47 odstotka glasov.

Tako Lep kot Süč sta Državni volilni komisiji sporočila, da sprejemata mandat. Državna volilna komisija je o omenjenih sprejetih sklepih že obvestila državni zbor.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice