Foto: Branka Keser
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Tor, 22.11.2022 16:58
Izidi nedeljskih lokalnih volitev so postregli z nekaj zelo prepričljivimi zmagami na eni in napetimi bitkami za županski stolček na drugi strani.

Če je bila v Ljubljani razlika med prvouvrščenim Zoranom Jankovićem in drugouvrščeno Natašo Sukič 45.927 glasov, je v Žireh razlika med kandidatoma, ki sta se uvrstila v drugi krog, le en glas.

Aktualni župan Zoran Janković bo v novi županski mandat stopil s podporo 54.397 volivk in volivcev. Nataša Sukič jih je zbrala 8470.

V Žireh po odhodu Janeza Žaklja med poslance čakajo novega župana. V prvem krogu je Štefana Bogataja (SDS in NSi) in Franca Kranjca (skupina volivcev) ločil zgolj en glas. Bogataj je tako prejel 47,34, Kranjc pa 47,30 odstotka glasov.

Najbolj prepričljiva zmaga pa v Ormožu 

Gledano na deleže, pa to ni najmanjša razlika. Še 0,01 odstotne točke manj razlike je bilo med prvouvrščenima kandidatoma v Šmarnem Pri Litiji.

Blaž Izlakar (skupina volivcev) je namreč dobil 29,04 odstotka glasov, njegov protikandidat v drugem krogu Rajko Meserko (SLS) pa 29,01.

Na drugi strani je glede na delež podpore najbolj prepričljivo zmago obeležil novi-stari župan Ormoža Danijel Vrbnjak (SDS). Zmagal je s kar 91,33-odstotno podporo, njegov protikandidat Ivan Škrlec (SLS) pa je dobil 8,67 odstotka glasov.

Kot je povedal za uredništvo, je presenečen nad visokim odstotkom prejetih glasov. »Zelo smo zadovoljni, da se nam je še za naslednja štiri leta dalo zaupanje in potrditev.«

V 51 občinah je sicer za župana kandidiral le po en kandidat, kar pomeni, da volilne tekme sploh ni bilo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice