Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 21.3.2023 12:16
Ljubljanski župan Zoran Janković je pokomentiral včerajšnji protest, ki se je pred sejo mestnega sveta odvil pred občino.

Kot smo že poročali, se je včeraj v Ljubljani odvil protest pred sejo mestnega sveta Mestne občine Ljubljana, katerega pobudnik je bila stranka Glas za otroke in družine z mestnim svetnikom Alešem Primcem na čelu.

Protest se je odvil zaradi nasprotovanj stranke proti izgradnji kanalizacijskega kanala C0 preko vodovarstvenega območja, saj so mnenja, da občina za gradnjo nima okoljevarstvenega soglasja.

Poleg organizatorja Primca sta bila na protestu prisotna tudi predsednik mestnega odbora SDS Ljubljana Aleš Hojs in mestna svetnica Tina Bregant.

Janković: »S protesti nimam nobenih težav«

Ljubljanski župan Zoran Janković je danes v svojem odzivu na včerajšnje proteste dejal, da z njimi - dokler potekajo mirno, nima nobenih težav. Dodal je, da je bil protest že vnaprej napovedan, ter da tudi v bodoče pričakuje podobne proteste pred sejami mestnega sveta.

»Nimam nobenih težav s protesti. Vsak, ki misli, da je nekaj narobe oziroma presodi, da mu je nekaj sporno, ima pravico priti in protestirati.

Na sejo mestnega sveta sem prispel ob 15.30 in nekje okrog 18.00 šel in moram priznati, da so bili ob mojem prihodu in prošnji, da mi naredijo prostor do vhoda v mestno hišo protestniki zelo spoštljivi,« je dejal Janković.

Izpostavil je še, da če primerjamo fotografije zadnjih dveh protestov, da hitro ugotovimo, da gre pri udeležbi omenjenih protestov za veliko število istih oseb.

Med protestniki tudi Tomaž Ogrin

Protesta se je udeležil tudi okoljevarstvenik iz organizacije Alpe Adria Green Tomaž Ogrin za katerega Janković trdi, da sicer še vedno »ima pravico protestiranja ampak, da je imel še večjo možnost biti slišan s strani ljudstva pred štirimi meseci, torej v času volitev, ko je za svojo kandidaturo prejel zgolj en procent.«

»Ob tem moram povedati, da sem jaz še vedno zelo ponosen na to, da smo vsa ta leta kot ekipa vsakič dobili županjske volitve v prvem krogu s šestdestimi procenti ali celo nekaj več,« je pokometiral Janković.

Opomnil je še, da je že v času ponovnih županjskih volitev ves čas zagovarjal tri projekte, ki bi lahko bili po določenih točkah problematični: izgradnjo knala C0, sežigalnico ter problem zdravstvenih domov.

Hojs: »Treba je ukiniti del kanalizacijskega sistema C0«

Tudi novi predsednik mestnega odbora SDS Ljubljana Aleš Hojs je bil včeraj kritičen tako do Jankovića kot tudi do dela policije na gradbišču kanala ter določenem delu izgradnje kanalizacijskega sistema C0.

Po njegovih besedah bi bilo potrebno rekonstruirati čistilno napravo Brod, ki že obstaja, ukiniti del kanalizacijskega C0 sistema, ki poteka po vodovodovarstvenem pasu, in nadaljevati na lokaciji, kamor se že iztekajo vode iz levobrežnega sistema ljubljanske kanalizacije.

Vendar, kot je Janković že nekajkrat poudaril, se projekta ne da več ustaviti, pravnomočna gradbena dovoljenja pa je mestna občina dolžna izvesti. 

Janković naj bi prav tako včeraj tekom dneva prejel povabilo na soočenje s Hojsom s strani novinarja in televizijskega voditelja Uroša Slaka, ki pa ga je zavrnil, saj »res ne vem, zakaj bi se pogovarjal z gospodom Hojsom. On ni v mestnem svetu, je vodja SDS za Ljubljano in je že povedal svoje.« 

Janković razjasni neresnice?

Se je pa dotaknil nekaterih besed, ki naj bi jih besedah ljubljanskega župana Hojs širil o njemu in izgradnji odmevne trase: »V eni od izjav za 24ur.com sem dejal: 'Trasa je bila zarisana že 30 let nazaj, kasneje je še v Voko prišel kot direktor tudi Aleš Hojs in tej trasi takrat ni nihče nasprotoval.' Gospod Hojs mi je na to izjavo odgovoril, da leta 1991 ni bil direktor tehničnega sektorja na Voki, še več, tam naj celo takrat ne bi bil sploh več zaposlen.«

»Če si pogledamo podatke iz uradnega dokumenta: Gospod Hojs je prišel v Voko 1. junija 1992 kot vodja službe vzdrževanja omrežja in 1. januarja 1996 postal direktor sektorja za vodovod ter nato od 1. septembra 1997 do 15. februarja 2006 še direktor tehnično investicijskega sektorja. V tem času je Voka strokovno pripravila to traso,« je dejal Janković.

Zaključil je še s tem, da je poskušal dobiti kolegico v Voki, v upanju, da bo našla kakšen dokument, ki bi lahko služil kot nasprotovanje omenjeni trasi, vendar do tovrstnega dokumenta naj v Vokinem arhivu ne bi prišli.

»Lahko, da ga ni, lahko pa, da ga ima gospod Hojs, ki nam ga lahko v tovrstnem primeru sam predstavi,« je še povedal Janković.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice