Deaky in Freddie na odru leta 1976 (foto: Queen Ltd).
Ustvarjeno dne
Čet, 19.8.2021 05:40
Tihi član zasebe Queen velja za enega najbolj uspešnih britanskih glasbenikov, čeprav se je upokojil pred 24 leti.

John Deacon je veljal za »tiho orožje pri Queen«, saj je v dvajsetih letih delovanja originalne postave benda spisal nekaj največjih uspešnic. Another One Bites the Dust, I Want to Break Free, Spread Your Wings in You're Are My Best Friend, so vse njegove stvaritve.

Izjemno precizen inštrumentalist je veljal za najmanj atraktivnega člana benda, hkrati je bil zadolžen za finančno poslovanje njihovega imperija in najbolj prizemljenega med štirimi glasbeniki.

Nikoli ni bil udeležen pri škandalih, skozi vso kariero je ostal poročen z isto žensko in se po Freddiejevem slovesu počasi poslovil tudi sam. Njegovo premoženje se ocenjuje na odupljivih 130 milijonov funtov, a ga bojda porablja zelo previdno.

Živel naj bi med domovanjem na Tenerifih in hišo v londonskem primestju Puton, kjer so ga pred meseci paparazzi slučajno ujeli na ulici. Ob njegovi okrogli obletnici rojstva smo izbrskali deset zanimivosti, ki jih mogoče niste vedeli o njem.

Roger Taylor, Freddie Mercury, Brian May, John Deacon leta 1981 (foto: EMI).

Bil je prvi poročen član benda in je edini med tremi, ki je še vedno poročen z isto osebo.

Z Veronico Tetziaff sta se poročila 18. januarja 1975 in imata šest otrok. Eden glavnih razlogov, da so se Queen razšli s studijem Trident, ki so opravljali tudi delo menedžmenta skupine in izdali njihove prve tri albume, je bil ta, da Trident ni bil pripravljen podpisati poroštva za nakup hiške, ki sta si jo izbrala John in Veronica.

Poznejši manager John Reid (1975-1978) je povedal, da se je glasbenikom zdelo nefer, da izdajajo uspešne albume in dobivajo vsak 60 funtov tedenske plače, medtem ko si je direktor založbe kupil že drugega Rolls Royca.

John je bil zadnji član, ki se je 1971 pridružil bendu. Bil je redkobeseden in izjemno sramežljiv, tako zelo, da je šele za tretji album Sheer Heart Attack bendu predstavil prvo avtorsko skladbo, ki je izšla pod imenom Misfire.

Za naslednji album je že spisal uspešnico You're My Best Friend in se v naslednjih letih podpisal pod nekatere najbolj znane skladbe Queen.

Basist je veljal za najbolj introvertiranega člana benda, ki je svojo zasebnost ljubosumno skrival pred radovednimi mediji. Nikoli ni imel težav z drogami, se je pa bojda tekom zadnje turneje leta 1986 boril z alkoholizmom, ki sta mu je botrovala pritisk največje evropske turneje, ki jo je bend pripravil in domnevne težave v zakonu z Veronico.

Bojda mu je tehnik med koncerti mešal koktejle za ojačevalci, ki jih je skrivoma srkal skrit pred očmi publike.

Ena bolj zabavnih zgodb med oboževalci sega v leto 1982. Dve leti prej se je bend lotil snemanja filmske glasbe za ZF avanturo Flash Gordon. Roger in zlasti Brian sta se projekta (zvečine) instrumentalnih skladb lotila resno, Freddie in John pa malo manj.

Na nekem žuru po koncertu je nekdo od tehnikov zavrtel album Flash Gordon, za katerega je tudi John spisal dve skladbi. Bojda je po nekaj minutah vidno opit vprašal kaj za vraga je ta glasba, ki jo poslušajo.

John je avtor ene najbolj znanih basovskih linij v popularni glasbi. Seveda je govora o Under Pressure, duetu, ki so ga Queen posneli z Davidom Bowiejem leta 1981, s katerim so drugič naskočili vrh britanske lestvice najbolj prodajnih singlov. Toda, zgodbe akterjev se, verjetno zaradi prevelike količine popitega alkohola, nekoliko razlikujejo.

Bowie je obiskal Queen v švicarskem Mountains Studiu, da bi odpel vokale na Johnovi skladbi Cool Cat. Z rezultatom ni bil zadovoljen in glasbeniki so se vrgli v improvizacijo nove skladbe. Vmes so šli na večerjo in tam bojda popili precejšnje količine alkohola in po povratku se John ni spomnil linije, ki jo je prej odigral, zato mu je Bowie osvežil spomin.

Tukaj se zgodbe razlikujejo: Roger trdi, da je John spisal riff že mesece prej, John je enkrat celo povedal, da se ga je spomnil Bowie, Bowie je trdil, da je rif obstajal še preden je on vstopil v studio, Brian pa je pred leti zapisal, da je Bowie po povratku z večerje želel znova slišati Johnov basovski rif, ki je bil v štartu nekoliko drugačen in da ga je v končno obliko spremenil Bowie. Dokaj zmedeno. Spodaj pa je demo različica z naslovom People on Streets in katere je nastala Under Pressure:

Bend, ki je vse do Freddiejeve smrti leta 1991 deloval v isti ustanovni postavi, se je po lastnih besedah veliko kregal. Če so ostali trije bili zelo glasni s svojim mnenjem, se John običajno ni oglašal med prepiri. Šele ko je napetost dosegla vrhunec, so se bojda obrnili proti njemu in ga vprašali za mnenje. Največkrat je tako obveljal njegov predlog.

Še dolga leta po Mercuryjevi smrti se je ugibalo, kdo bi lahko stopil za mikrofon in se na koncertih pridružil ostalim trem članom. V medijih se je zaradi odličnega nastopa na velikem koncertu v spomin na Freddieja največkrat omenjal George Michael, Elton John pa se je ponujal sam. 2001 sta se Brian in Roger zmenila, da bodo preostali trije člani Queen posneli novo različico We Are the Champions z Robbiejem Williamsom za film Vitezova zgodba (Kinght's Tale). John je bil proti, ker je dvomim v Robbijeve pevske sposobnosti, zato sta v studio šla samo kitarst in bobnar.

Načrt je bil, da se bodo Queen + Robbie Williams, ki je takrat prihajal v zenit popularnosti, odpravili na veliko svetovno turnejo.

Ostre kritike, ki jih je izrekel John, da so »uničili eno najveličastnejših pesmi« in da »nihče ne more zamenjati Freddieja, še posebej ne on« so načrte o turneji dokončno zaustavile. John je ostal v »penzionu«, Brian in Roger pa sta se sprva spajdašila z Paulom Rodgersom, ki ga je po dveh turnejah in dveh albumih (koncertnem in studijskem), zamenjal Adam Lambert, s katerim se v 2022 še enkrat podajata na veliko turnejo.

Freddie je bil znotraj benda najboljši prijatelj z Rogerjem, s katerim sta si 1971 celo delila stanovanje, je pa najraje avtorsko sodeloval z Johnom. Razloga sta bila dva: ljubezen do glasbe založbe Motown in Johnova nekonfliktna osebnost.

Vsi štirje glasbeniki so sami ustvarjali skladbe, John in Freddie pa sta uradno kot soavtorja podpisala tri naslove (Cool Cat, Pain is so Close to Pleasure, Friends Will Be Friends), še štiri pesmi z albuma The Miracle (1989), ko se je bend že odločil uradno kolektivno podpisovati pod avtorstvo, pa so nastale iz njunega sodelovanja (Party, The Miracle, Rain Must Fall, My Baby Does Me).

Je avtor tudi največje uspešnice Queen na drugi strani Atlantika. Ljubitelj soul / funk glasbe je spisal poskočno skladbo, ki je v besedilu govorila o kavbojih, a se mu je tematika zdela tako neumna, da je tekst spremenil, še preden je glasbeno idejo predstavil ostalim. Ti so bili prijetno presenečeni in se odločili, da jo posnamejo za album The Game. Verjetno bi tam ostala širši javnosti skrita, če oboževalec benda po imenu Michael Jackson, ne bi vztrajal naj skladbo izdajo kot singel.

Another One Bites the Dust je nezaustavljivo osvojil Ameriko, postal njihov druga (in zadnja) uspešnica, ki je posegla po vrhu prodajne lestvice in ostal ena najbolj znanih skladb Queen.

Tipičen zvok Queen sloni na pojočem tonu ikonične Brianove kitare, imenovane Red Special, ki sta jo naredila z očetom Haroldom, manj znano pa je, da je tudi John pred prebojem benda sestavil svoj »avtorski« ojačevalec.

Basist je diplomiral iz elektrotehnike in je svoje znanje s pridom uporabil pri izdelavi iz starega tranzistorja, ki ga je predelal. Nad zvenem je bil navdušen predvsem Brian, ki ga je uporabil na nekaterih zgodnjih posnetkih, leta 1998 pa je avdiofilski entuzijast Greg Fryer naredil tri replike tako imenovanega Deacy Ampa oziroma Deakyjevega ojačevalca.

2010 sta njegov projekt požeganala John in Brian in tako je marca 2011 izšla omejena tovarniška serija Deaky Ampov, ki se je hitro razprodala. Nekaj mesecev pozneje se je proizvodnja ustavila.

Prva fotografija po dolgih letih

Starejše novice