Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 31.10.2021 13:49
Prišel je najstrašnejši čas v letu in ob podaljšanih praznikih je pravi čas, da si vzamete čas zase in si ogledate enega, dva ali pet filmov iz naše lestvice. Za vas smo namreč pripravili deset najboljših filmov, ki si jih morate ogledati na noč čarovnic.

Ko se listje obarva v oranžne, rjave in rumene odtenke in ko buče začnejo krasiti pragove okoliških hiš, potem veste, da je v zraku drobec magije in da prihaja noč čarovnic, najstrašnejši dan v letu.

Vendar noč čarovnic ni prava, dokler na televizorju ali računalniku ne vklopite že stokrat videnega ali pa kakšnega novega filma povezanega s čarovnicami, duhovi, mračnimi bitji, vampirji ali zombiji.

Ne glede na to, ali želite film, primeren za vso družino, ali pa grozljivko, po kateri boste gotovo imeli nočne more, smo za vas pripravili mešanico obojega. Zato vzemite pokovko ali kos bučne pite in iz naše lestvice izberite enega ali pa kar vse filme.

1. Čarovnice se vračajo (ang. Hocus Pocus, 1993, ocena: 6,9)

Pred tristo leti so bile tri sestre Sanderson iz Salema v Massachusettsu obsojene na smrt zaradi čarovništva, a jih po naključju oživijo trije otroci. Tolpa otrok in njihov spremljevalec črni mačkon morajo čarovnice uničiti, preden izsrkajo življenje vseh otrok v Salemu.

2. Noč čarovnic (ang. Halloween, 1978, ocena: 7,8)

V kultnem filmu režiserja Johna Carpenterja se zgodba vrti okoli morilca Michaela Myersa, ki na noč čarovnic, ko je bil star šest let, umori svojo sestro. Petnajst let kasneje pobegne in se vrne v svoj rodni kraj, kjer zasleduje varuško in njene prijatelje, medtem ko ga zasleduje njegov psihiater. Če vas bo film prepričal, si lahko ogledate še deset nadaljevanj v franšizi Noči čarovnic.

3. Čarovnije za vsak dan (ang. Practical Magic, 1998, ocena IMDb: 6,3)

V vsaki ženski je malo čarovnice, pravi slavna pisateljica Alice Hoffman, po romanu katere je posneta ta kultna klasika.

Film govori o sestrah Sally in Gillian, ki sta čarovnici. Toda njuno čarovniško življenje ima zelo visoko ceno, saj vse moške, v katere se zaljubita zaradi starodavnega uroka, čaka prezgodnja smrt. Sestri se zato z vsemi svojimi močmi boriti proti družinskemu prekletstvu in roju nadnaravnih sil, ki bi lahko prevzele življenja sester in njunih najdražjih.

4. Izganjalec hudiča (ang. The Exorcist, 1973, ocena: 8)

Izganjalec hudiča je ameriška nadnaravna grozljivka iz leta 1973, delo režiserja Williama Petra Blattya. Film ostaja eno najbolj šokantnih del v zgodovini filma in se še danes uvršča na vrh lestvic najbolj grozljivih filmov vseh časov

Film govori zgodbo dvanajstletna Regan, ki se nekega dne začne obnašati zelo nenavadno. Preklinja, govori v čudnem jeziku in kaže nadnaravno moč. Dekličina obupana mati zaman išče odgovor pri zdravnikih, zato ji ostane e še eno upanje - izganjalec hudiča.

5. Mora v Ulici brestov (ang. A Nightmare on Elm Street, 1984, ocena: 7,5)

Nancy, Kris, Quentin, Jesse in Dean živijo v Ulici brestov in imajo ponoči iste sanje: o človeku v puloverju z rdeče-zelenimi črtami, raztrganim klobukom, ki mu napol skriva iznakaženi obraz, in rokavicami, ki imajo na prstih ostra rezila. Vsi slišijo isti grozljivi glas. Vse po vrsti trpinči v sanjah, kjer veljajo njegova pravila, edini izhod pa je, da se speči zbudi.

Ko eden izmed njih umre nasilne smrti, jim postane jasno, da se njihove sanje dogajajo v resničnosti in da lahko preživijo le, če ostanejo budni. Štirje preživeli prijatelji združijo moči, da bi odkrili, kako so se zapletli v smrtonosno zgodbo in postali plen morilca.

6. Krik (ang. Scream, 1996, ocena: 7,2)

Krik sledi junakinji Sidney Prescott, študentki, srednje šole v izmišljenem mestu Woodsboro v Kaliforniji, ki postane tarča skrivnostnega morilca, znanega kot Ghostface.

Filmska klasika uporablja črni humor, da tako pove zgodbo o skupini najstnikov in skrivnostnem morilcu. A resnična zgodba ni nič kaj smešna. Film je navdihnil Gainesville Ripper s pravim imenom Danny Rolling, ki je na Floridi v treh dneh z nožem umoril pet najstnikov.

7. Nevidni človek (ang. The Invisible Man, 2020, ocena: 7,1)

Cecilia je ujeta v nasilnem razmerju s premožnim in genialnim znanstvenikom, a ji neke noči s pomočjo sestre, prijatelja iz otroštva in njegove najstniške hčerke uspe pobegniti.

Ko njen nekdanji partner Adrian naredi samomor in ji zapusti velikodušen del njegovega velikega bogastva, Cecilia prične sumiti, da je njegova smrt zaigrana. Po nizu grozovitih naključij, ki njo in njene bližnje spravljajo v smrtno nevarnost, Cecilia na vsak način skuša dokazati, da ji sledi nekdo, ki je neviden.

8. Čarovnica (ang. The Witch, 2015, ocena: 6,9)

Film je postavljen v čas, ki je že sam po sebi zastrašujoč, v gozdove Nove Anglije v 17. stoletje, ki so prežeti z verskim fanatizmom. Zgodba govori o očetu, ki je zaradi svojega ponosa izgnan iz puritanske kolonije in svojo družino odpelje živeti na obrobje samotnega gozda.

Družina tam postane tarča čarovnice, ki živi globoko v gozdu, tako razbije grešno družino (oče je tat, mati je pohlepna, brat hrepeni po lastni sestri, mlajša dvojčka sta preprosto grozna človeška bitja).

Predstavljajte si, če čarovnice res obstajajo in ubijajo in jedo nekrščene novorojenčke, da bi povečale svoje moči, bile bližje hudiču in v svoje vrste privabile druge nedolžne ženske. 

Gre za resnično grozljiv in globoko vznemirljiv film, ki nam predstavi čarovnico v njeni najmočnejši obliki – takšen film, ki vas preganja še dolgo po koncu filma.

9. Vsiljivci (ang. The Others, 2001, ocena: 7,6)

Nicole Kidman igra mlado ženo in mamo Grace, ki med drugo svetovno vojno izgubi moža. Tako po vojni sama z otrokoma živi v samotnem dvorcu na enem od otokov, ki ležijo med Anglijo in Francijo. Hčerka Anne in sin Nicholas imata nenavadno bolezen, saj ne smeta biti izpostavljena dnevni svetlobi.

Ko v dvorec pridejo trije novi služabniki, jim Grace jasno pove, da mora biti hiša vedno zatemnjena. Nekega dne Anna mami pove, da v hiši niso sami. Z njimi živi še en otrok, Victor, bolje rečeno njegov duh. Kmalu se začnejo odvijati skrivnostni dogodki, ki postajajo vse bolj šokantni. Vse skupaj Grace pripelje na rob zdravega razuma. Kdo so vsiljivci in kaj hočejo od njene družine?

10. Podedovano zlo (ang. Hereditary, 2018, ocena: 7,3)

Producenti filmov Čarovnica in Razcepljen nam prinašajo novo napeto grozljivko o demonih, ki smo jih mogoče podedovali od svojih staršev.

Ko Ellen Graham umre, začne hčerkina družina razkrivati srhljive skrivnosti o svojem poreklu. Več kot odkrijejo, bolj se trudijo izogniti zlovešči usodi, ki so jo podedovali. Scenarist in režiser Ari Aster je v tem filmu družinsko tragedijo spremenil v nekaj zloveščega in vznemirjajočega.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice