Darko Rundek in Ekipa, Foto: Vlasta Prohaska
Profile picture for user Ziva Brecelj Živa M. Brecelj
Ustvarjeno dne
Pet, 2.7.2021 16:00
Organizatorji 37. mednarodnega festivala Druga godba so letos nadoknadili zamujeno lansko leto in na oder letos pripeljali glasbenike, čeprav časovno malo drugače, kot je to veljalo pretekla leta.

Od 2. do 10. julija in 7. oktobra, ko bo na sporedu koncert Katalene, bodo prireditve potekale v živo, na različnih prizoriščih v Ljubljani in Mariboru. Tokrat bodo poleg dvoran v Cankarjevem domu in Kinu Šiška koncerti tudi na odprtih prizoriščih, na poletnih vrtovih Gale Hale na Metelkovi, Švicarije in Vodnikove domačije, kjer bodo skupaj z Zavodom Divja misel premierno predstavili tudi koncertno produkcijo za otroke, pri izvedbi pa bodo sodelovali tudi s Festivalom Bobri. V primeru slabega vremena v so Ljubljani poskrbeli tudi za primerno nadomestno prizorišče, 24. septembra pa se bo tretji del Druge godbe odvijal v Narodnem domu v Mariboru. 

Največji izziv z zasedbo Kefaya & Elaha Soroor

»Epidemija covida-19 je močno otežila priprave na letošnji 37. festival Druga godba, saj smo se srečevali s produkcijskimi, promocijskimi in komunikacijskimi izzivi. Predvsem upamo, da veljavni ukrepi ne bodo vplivali na obisk koncertov,« povesta Nika Vogrič Dežman, v.d. Direktorica in Bogdan Benigar, ustanovitelj zavoda Druga godba. 

Zaupala sta nam tudi letošnji največji izziv – organizacija prihoda zasedbe Kefaya & Elaha Soroor. Skupina namreč prihaja iz Velike Britanije, ki je za evropske države še vedno na rdečem seznamu, to pa pomeni, da morajo biti vsi člani zasedbe cepljeni proti covidu-19.

»Ker na termin cepljenja glasbenikov nismo imeli vpliva, smo bili ves čas v negotovosti,” pojasnita sogovrnika in z veseljem napovesta tudi koncert odlične afganistanske pevke Elahe Soroor, ki bo v Ljubljano prispela že nekaj dni pred festivalom. V četrtek bo na javnem pogovoru predstavila tudi svojo begunsko izkušnjo.

Kefaya & Elaha Soroor, Foto: Druga godba

Darko Rundek med vrhunci letošnjega festivala

Organizatorji so prepričani, da vsi izvajalci letošnje Druge godbe k programu doprinašajo nekaj nenadomestljivega. Izpostavili bi predvsem koncert Darka Rundeka in Ekipe, ki bodo na festivalu predstavili novi, s Porinom nagrajeni album Brisani prostor.

Poslušali bomo novosti, ki jih je pripravila skupina Katalena, prav tako bo Katja Šulc občinstvu na Drugi godbi predstavila svoj novi album Caricias, ki bo zazvenel v poletni intimi na vrtu Vodnikove domačije. Na koncertnem večeru v Švicariji, ki je letos prvič na seznamu lokacij Druge godbe, bo svoj novi projekt Čaralice predstavila tudi Zvezdana Novaković, pred tem pa bosta kolesje s surovim slovenskim bluesom podmazala Samuel Blues & Miha Erič.

V Mariboru se bo predstavil tudi orkester Džambo Aguševi iz Makedonije, ki trenutno velja za najboljši pihalni bendom na Balkanu. 
S Hrvaške se bodo po nastopu na Mentu vrnili odlični Nemanja, ki so po prvem nastopu v Ljubljani izdali izvrsten album Cosmic Disco. Ta jih je izstrelil med zvezde regionalne glasbene ponudbe s povečanim zanimanjem tudi v evropskem prostoru. 

Zvezdana Novaković, Foto: Druga godba

Poslušali boste lahko tudi Tigrana Hamasyan, mladega virtuoza na klavirju, ki bo s svojim triom nastopil na skupnem dogodku cikla Glasbe sveta in festivala Druga godba v Gallusovi dvorani CD. V Ljubljani bodo 26. julija, 14. avgusta in 23. oktobra nastopili tudi Fatoumata Diawara, Silvia Perez Cruz in Kimmo Pohjonen, 26. avgusta in 14. septembra pa bodo na sporedu še trije koncerti iz cikla Sogodbe. V Mariboru se bo predstavil tudi orkester Džambo Aguševi iz Makedonije, ki trenutno velja za najboljši pihalni bendom na Balkanu. 

Vseh izvajalcev letos nismo uspeli povabiti

»Na letošnjem festivalu smo si zelo želeli gostiti zasedbo Songhoy Blues iz Timbuktuja v Maliju. Pred leti smo na Drugi godbi v sklopu podpornega programa v Kinu Šiška zavrteli film They Will Have To Kill Us First: Malian music in Exile, ki prikazuje neusmiljen pregon malijskih glasbenikov s strani jihadistov. Zgodba Songhoy Blues, ki se navkljub krutim okoliščinam borijo za ohranjanje malijske glasbene dediščine, nas je tedaj spodbudila k povabilu teh pogumnih glasbenikov, vendar bomo na ta koncert zaradi trenutnih okoliščin morali še malo počakati,« izpostavita Nika Vogrič Dežman in Bogdan Benigar. 

Starejše novice