Kirk Douglas, Sean Connery, Chadwick Boseman in Naya Rivera so samo nekatera znana filmska imena, ki smo jih izgubili v letošnjem letu.
Ustvarjeno dne
Sre, 30.12.2020 10:17
Priklon igralcem in režiserjem, ki smo jih izgubili v letu 2020.

Max von Sydow

10.4.1929 – 8.3.2020

So odlični igralci in zvezdniki, ki garantirajo uspeh filma, če se pojavijo v glavnih vlogah, a Max Von Sydow je bil legenda med igralskim cehom. Po eni strani zaradi impresivnega števila gledaliških vlog, po drugi zaradi vlog v filmih, ki veljajo za večne klasike (Sedmi pečat, Čarovnik, Izganjalec hudiča) ali za velike uspešnice v kinematografih (Conan, Posebno poročilo in Vojna zvezd: Sila se prebuja) kot na televiziji (Igra prestolov). Pojavil se je v več kot 160 vlogah in bil dvakrat nominiral za oskarja, ki pa ga ni nikoli prejel. Umrl je na svojem domu v Franciji, vzroka smrti družina ni razkrila.

Peter Musevski

12.6.1965 - 18.3.2020

Novico o smrti svojega prijatelja je marca objavil režiser Damjan Kozole, z zapisom “zbogom, dragi Pero.” Musevski je bil eden najbolj prepoznavnih in nagrajenih obrazov slovenskega filma. Vloge v filmih kot so Kruh in mleko, Rezervni deli, Stereotip, Delo osvobaja in teve produkcijah kot so bili TV dober dan, Vrtičkarji, Naša mala klinika. Nazadnje smo ga videli v seriji V imenu ljudstva, zadnjo filmsko vlogo pa bomo še videli - kmalu bo na sporedu drama Zastoj, ki je trenutno v fazi postprodukcije. Musevski je bil prejemnik številnih nagrad, med drugim tudi Borštnikovo nagrade, nagrade za igralca leta revije Stop, nagrade Prešernovega sklada in drugih.

Bryan Dennehy

9.7.1938 – 15.4.2020

V Connecticutu rojeni igralec je vedno najbolj upodabljal nekoliko sumnjive može v modrem, imel je takšen obraz in stas, da je vzbujal neprijetno strahospoštovanje. Mnogi se ga bodo spomnili kot šerifa Teasla, ki v Rambo: prva kri, trpinči vijetnamskega veterana (Sylvester Stallone) do te mere, da skoraj povzroči vojno v majhnem ameriškem mestecu. Drugim je ostal v spomini po vlogi v filmu Kokon, tretji se ga bodo spomnili po komediji Tommy Boy s Chrisom Farleyem v glavni vlogi. Dennehy je imel bogato filmsko in gledališko kariero, predvsem slednjo je oboževal in zanjo prejel dva »gledališka oskraja« - nagradi tony.

Kirk Douglas

9.12.1916 - 2.5.2020

Issur Herschelevitch Danielovitch, bolj znan kot Kirk Douglas, je bil eden največjih zvednikov zlate ere Hollywooda, ki je šibil ženska kolena z jekleno modrimi očmi. Igral je v westernih (Obračun pri O.K. Corallu), političnih thrillerjih (Sedem dni v maju), komedijah (Neizpoprosni fantje), biografiji o Vincentu Van Goghu (Strast do življenja) in se odigral glavno vlogo v dveh filmih Stanleya Kubricka: Spartakusu in Poti do slave. Njegov najstarejši sin Michael je prav tako (p)ostal velika hollywoodska zvezda. Manj znano je, da je Kirk prejel veliko število priznanj za dobrodelnost. Umrl je dva meseca po 103. rojstnem dnevu.

Jerry Stiller

8.6.1927 – 11.5.2020

TV gledalcem se je se Jerry Stiller za vedno vtisnil v spomin kot oče nevrotičnega Georga Constanze v popularni humoristični seriji Seinfield, v resničnem življenju pa je bil oče igralca in komika Bena Stillerja. Stiller je bil veteran televizijskih serij, newyorških stand up in gledaliških odrov na Broadwayu je umrl v spoštljivi starosti dvaindevetdeset let.

Ian Holm

12.9.1931 – 19.6.2020

Angleškega igralca se bodo malo mlajša generacija spomnila kot Bilbo Bagginsa v trilogiji Gospodar prstanov in trilogiji Hobbit, nekoliko starejši ljubitelji znanstvene fantastike kot neponovljivega androida Asha v Osmem potniku (Alien), ki pomaga nezemeljski zveri pobiti posadko ladje Nostromo, tretji pa po vlogi v Ognjenih kočijah, za katero je bil 1982 nominiran za oskraja, feni Monthy Python univerzuma pa v vlogah v filmih Terryja Gilliama: v Banditi za vse čase je igral Napoleona, v vizuelno izzivalnem Brazilu pa gospoda Kurtzmanna. V knjižni avtobiografiji je iskreno govoril o svojih štirih spodletelih zakonoih in izjemni strasti za prešuštvo.

Joel Schumacher

29.8.1939 – 22.6.2020

Prva asociacija, ki ob omembi Schumacherjevega imena pride na misel, sta dva res obupna Batmana (Batman & Robin, Batman Forever), a enačenje njegove kariere z dvem res razvpitima kritiškima flopoma, je pretirano. Schumacher, ki je bil eden prvih večjih hollywoodskih imen, ki je jasno izrazil svojo homoseksualnost, je po nekaj letih dela v modni idustriji začel kot garderober pri filmskih projektih in na končal na režiserskem stolčku. Njegov življenjepis tako vključuje odlični Prosti pad (Falling Down), Izgubljene fante (The Lost Boys), thirller 8 milimetrov (8 mm), Klient (The Client), Tanka linija smrti (Flatliners), Ogenj svetega Elma (St. Elmo's Fire) in Pelikanovo pismo (Pelican Brief) med drugim. Umrl je po enoletni bitki z rakom.

Naya Rivera

12.7.1987 - 8.7.2020

33-letna igralka, ki se je proslavila v popularni glasbeni seriji Glee, v kateri je nastopila v 113 epizodah, je julija utonila v jezeru, po katerem sta veslala s štiriletnim sinom. Njena smrt je nekaj dni polnila svetovne tabloide in sprožala govorice, da verjetno ni šlo za naključno nesrečo. Čudne teorije o umoru, samomoru ali še čem bolj zloveščem, so utihnile z uradnim mrliškim poročilom, da je šlo nesrečo: po padcu iz čolna je zaradi močnih tokov omagala in na koncu utonila.

John Saxon

5.8.1936 – 25.7.2020

Newyorški igralec se je v šestdesetletni karieri pojavil v več kot 200 filmih v kinematografih in na televizji. Ljubitelji sedme umetnosti se ga spomnijo ob boku z Bruce Leejem v legendarni Zmajevi poti (Enter the Dragon) in vlogah v kultnih filmskih naslovih kot so Nočna mora v ulici brestov in Od zore do mraka. Zadnje leto življenja je bolehal za demenco in umrl zaradi pljučnice enajst dni pred štiriinosemdesetim rojstnim dnevom.

Chadwick Boseman

29.11.1976 – 28.8.2020

Smrt 43-letnega igralca je konec avgusta osupla filmski svet. Šolani režiser, ki je stopil pred kamere in nase opozoril z odlično upodobitvijo Jamesa Browna v biografskem celovečercu Get on Up!, je postal junak temnopolte Amerike kot glavni junak v megauspešnem in kritiško čislanem Črnem panterju. Zdravstvene težave zaradi raka črevesja je skrival pred javnostjo do svojih zadnjih dni.

Sean Connery

25.8.1930 - 31.10.2020

Izliv žalosti, ki je zajel socialna omrežja ob novico o slovesu prvega Jamesa Bonda, je pričal kako močno se je šaramantni škotski igralec markantnega glasu zasidral v srca ljubiteljev filma. Igralec z zavidajočim naoborom uspešnih vlog, ki je skozi kariero ostajal eden najglasnejših podpornikov Škotske neodvisnosti, je umrl v 91. letu na Bahamih, kjer je priživljal zadnja leta upokojitve.

Jože Horvat

7.5.1955 - 29.10.2020

“Najsterejši v igralskem ansamblu”, kot so iz SNG Nova Gorica zapisali ob njegovem slovesu, je bil igralec, ki smo ga videli v več kot stotih gledaliških igrah, igralec, ki smo ga gledali v slovenskih klasikah kot so To so gadi, Nasvidenje v naslednji vojni, Bele trave, pojavil se je tudi v filmih razvpitih tujih režiserjev kot sta bila Sam Packinpah (Železni križen, Cross of Iron) in Belo in črno kot dnevi (Schwarz und weiß wie Tage und Nächte), na televiziji pa smo ga nazadnje gledali v glogi Milana Žorža v seriji Najini mostovi.

Igor Žužek

26.11.1960 - 9.11.2020

Dolgoletni član SLG Celje je svojo ljubezen do igralstva izpolnil precej pozno, študiral je biologijo, delal kot finančnih na banki in 1996 diplomiral iz igralstva na fakulteti v Moskvi. Pozaposlitvi v SLG Celje je posnel 21 kratkih in celovečernih filmov, se pojavil v večih stranskih vlogah v filmih in reklamah in deloval kot mendtor v gledaliških šolah širom Slovenije.

Judita Hahn - Kreft

6.9.1926 - 25.11.2020

V Murski Soboti rojena igralka je na AGRFT diplomirala pri enainpetdesetih, čeprav se je v prvem filmu pojavila že leta 1961. V družinskem dnevniku je eno glavnih vlog igral njen mož Lev Kreft, s katerim sta deset let prej povila sina Leva Krefta, znanega slovenskega filozofa in sociloga. Kot dolgoletna članica Mestenega gledališča Ljubljana je na odrih odigrala 98 vlog in ostala redna obiskovalka gledaliških predstav vse do konca svojih dni.

David Prowse

1.7.1935 – 28.11.2020

Markatnega britanskega igralca bo večina spoznala kot Dartha Vaderja iz orginalne trilogije Vojne zvezd, čeprav je najboljšemu zlikovcu v galaksiji daleč, daleč glas posodil James Earl Jones.

Hugh Keays-Byrne  

18.5.1947 – 2.12.2020

Avstralskega igralca se bodo ljubtelji postapokalitičnih filmov spomnili kot markatnega Toecutterja iz prvega Pobesnelega Maxa, ki je lansiral kariero Mela Gibsona. Byrne je vlogo osrednjega negativca – tokrat sicer drugega – ponovil tudi v novi različici Mad Max: cesta besa.

Jeremy Bulloch

16.2.1945 – 17.12.2020

Svet univerzuma Vojne zvezd je letos izgubil še enega igralca, ki je s svojo pojavo dal nezgrešljiv pečat prvotni trilogiji. Jeremy Bulloch se je pojavil v 109 vlogah, a za vedno stal znan po upodobitvi redkobesednega lovca na glave Bobba Fetta in se pojavil v drugi vlogi tudi v tretjem delu nove trilogije Maščevanje Sitha.

foto: New Line Cinema, Universal, HBO, SLG Celje, SNG Nova Gorica, Facebook, IMDB, Netflix, Wiki, dokumentacija Ljubljanainfo

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice