Farrokh Bulsara, znan kot Freddie Mercury, je umrl 24. novembra 1991.
Ustvarjeno dne
Pon, 23.11.2020 11:26
Stavimo, da večino fotografij še niste videli.

23. novembra 1991 je Freddie Mercury, po dolgih mesecih ugibanj o zdravstvenem stanju, v pismu javnosti priznal, da je zbolel za aidsom. Naslednji dan je umrl v svoji vili v Londonu. Za mnoge najboljši vokalist in frontman na rockovski sceni, je z leti postal večna ikona glasbe 20. stoletja. Do Božiča se je šestnajst let stara skladba Bohemian Rhapsody znova zavihtela na vrhove lestvic. O njem so v naslednjih letih kot po serijskem traku izhajale knjižne biografije, dokumentarci, pred tremi leti celo z oskarji nagrajena filmska biografija, že ogromen krog poslušalcev se je širil in govorice so (p)ostajale urbane legende. Ob 29. obletnici smrti smo izbrskali nekaj redko videnih fotografij in zgodb, ki se nanašajo nanje.

Med izvedbo Crazy Little Thing Called Love na Live Aidu. Kitaro je skozi kariero na odru igral le pri rockabilly uspešnici in publiki večkrat dejal, da so štirje akordi vse kar zna. Do 1984 je igral akustično kitaro, ki jo je nato zamenjal za Fender Telecaster barve jajčne lupine. Po turneji 1986 so večino opreme benda spravili v skladišče v predmestju Londona in nekaj let pozneje ugotovili, da manjka en inštrument – Freddijev Telecaster. Do zdaj novega lastnika niso našli.

S sestro Kashmiro nekje leta 1955. Družina Farrokh je praktiricrala veroizpoved zorotastrzem, eno najstarejših veroizpovedi na svetu. 68-letna Kashmira je po poroki prevzela možev priimek Cooke. Na družabnih omrežjih nima profila, če ste jo mislili poiskati. 

Poročna fotografija Bomija in Jer Bulsara iz leta 1946. Par indijsko-perzijskih korenin je istega leta povil sina Farrokha in pozneje hčerko Kashmiro. Bomi je bil v diplomatski službi in družina se je zato veliko selila.

Devetletni Farrok Bulsara pozira s pokalom, ki ga je njegova ekipa prejela na turnirju v kriketu. Oče je bil v diplomatski službi, tako da sta otroka odraščala v privilegiranem domu zgornjega srednjega razreda. To se je spremenilo, ko se je družina zaradi krvave zanzibarske revolucije leta 1964 preselila v Middelsex. Zaradi eksotičnega izgleda so ga sošolci zbadali in ko je postal študent umetnosti in grafičnega dizajna, se je začel predstavljati kot Fred.

Farrokh Bulsara kot bruc londonskega Imperial Collega. Z Rogerjem sta v Kensingtonu vodila majhno stojnico z rabljenimi oblačili in Freddie je pozneje povedal, da je takrat že znanemu Davidu Bowieju nekoč prodal par čevljev. Ob smrti Jimi Hendrixa sta v znak žalovanja »štacuno« za cel dan zaprla.

Vaja za prvo koncertno izvedbo We Will Rock You, Portland, 11. november 1977. Ideja za skladbo v kateri je »občinstvo del skladbe« se je Brianu utrnila po koncertu leto prej, ko občinstvo v Staffordu po koncu koncerta ni prenehalo ploskat in prepevat You'll Never Walk Alone. WWRY je (p)ostala globalno prepoznavna skladba, tako na koncertih kot na športnih dogodkih. Med 1978 in 1982 so izvajali tudi hitre različico (fast version), ki je nikoli niso posneli v studiu.

»Naj podpišem še tole...« Žur v ob izidu albuma Jazz v New Orleansu leta 1978 je z leti prerasel v urbano legendo. Elektra Records so želeli dokončno proslaviti bend v Ameriki in ekstravagantna zabava za takrat vrtoglavih 200.000 funtov (več kot milijon v današnji vrednosti) v hotelu Fairmont je bila namenjena predvsem medijem – 80 novinarjev so pripeljali iz različnih koncev sveta. Še danes krožijo govorice o pritlikavcih, ki so na klobukih nosili kokain, ki so ga gostje njuhali med druženjem, o golih natakaricah, o izvajalki, ki je kadila cigarete s svojo vagino in podobnih »ekstravagancah.« Na seznamu gostov je bilo več kot 500 imen.

Nekateri trdijo, da je košček hitre različice We Will Rock You z albuma Live Killers posnet v ljubljanski Hali Tivoli 7. februarja 1979. Bojda se sliši Freddijev dvakratni »Gremo! Gremo!«, a ga, iskreno, mi nismo zastrigli. Queen so v nekdanji Jugoslaviji nastopili dvakrat, ob Ljubljani še dan prej v Zagrebu. Po pričanju očividcev ljubljanskega koncerta niso razprodali in kljub mnogim prošnjam niso dajali intervjujev. Andrej Šifrer je imel dogovorjen intervju s Freddiejem za revijo Stop, a so ga v zadnjih hip zavrnili. O takratnem obisku države kroži še ena govorica in sicer, da je policija premetala njihove hotelske sobe v iskanju prepovedanih substanc in da so se glasbeniki nato zakleli, da se v državo nikoli več ne bodo vrnili. To nikoli ni bilo potrjeno, tudi na netu nismo našli nobenega poznejšega intervjuja na to temo.

Manj znane zgodbe o večni uspešnici za katero so bili vsi prepričani, da bo totalen polom

Na odru je med letoma 1980 in 1981 redno nosil kolenske ščitnike. Popularna govorica pravi, da zaradi poškodbe kolena, a to ne drži. Koleno si je prvič poškodoval spomladi 1984 v münchenskem nočnem klubu, ko je na plesišču nekoga dvignil, padel in se poškodoval, drugi trdijo, da je šlo za pretep. Zdravnik mu je nogo dal v gips, čeprav koleno ni bilo zlomljeno. 22. septembra istega leta je na odru v Hannoverju padel med izvedbo Hammer to Fall in se znova poškodoval. Varnostnik ga je odnesel z odra, koncert pa so skrajšali in izvedli le še tri skladbe pri katerih je sedel za klavirjem. Težave so ga pestile skozi celotno evropsko turnejo, a se je do prvega nastopa v januarju 1985 na festivalu Rock in Rio že popolnoma rehabilitiral.

Na helikopterju nekje v Braziliji leta 1981. Prva stadionska turneja zahodnega benda po Braziliji in Argentini je državi vrgla v takšno manijo, da so TV postaje večkrat dnevno prekinjale program z novicami o bendu, glasbeniki pa niso mogli nikamor brez 24-urnega spremstva oboroženih telesnih stražarjev, saj jih je tisoče oboževalcev obkolilo kjerkoli so se pojavili.

Z Michael Jacksonom (in Johnom Deaconom) leta 1982. Zvezdnika sta nekaj let redno prijateljevala in MJ je bil reden gost vseh koncertov Queen v Los Angelesu. Ravno on je bend pregovoril, da so kot tretji singel s plošče The Game (1980) objavili Another One Bites the Dust in ne Sail Away Sweet Sister, ki so ga nameravali. Imel je prav: boogie skladba basista Johna Deacona je postala največji hit benda v Ameriki. Jackson in Freddie sta posnela nekaj duetov za album Thriller (1982), a jih nista dokončala – so pa dolga leta krožili med zbiratelji. Njuno prijateljstvo se je nato skrhalo, po eni različici zato, ker je Jackson postajal vse bolj ekscentričen in je v studio pripeljal lamo, po drugi, ker ga je motila Freddiejeva ihta za žuranje in 'njuhovanje' belega prahu.

Z igralko Jane Seymour v zaodrju in z Bobom Geldofom na odru dobrodelne prireditve Fashion Aid 5. novembra 1985. Geldof je štiri mesece prej organiziral Live Aid, na katerem so Queen triumfirali pred miljardo in pol gledalcev pred TV sprejemniki. Freddie je zavrnil sodelovanje pri snemanju singla Do They Know It's Christmas?, ker je bil takrat na drugem koncu sveta, je pa po vztrajnem Geldofovem prepričevanju privolil v nastop Queen na Live Aidu. Zakaj ni bil takoj za? Queen so dva meseca prej končali svetovno turnejo in se namenili na daljši dopust, z možnostjo da se nikoli več ne vrnejo na odre.

Duet s Samantho Fox, ki ga ne boste nikoli slišali. Po koncertih na stadionu Wembley leta 1986, je bend priredil zabavo v kensingtonskem hotelu. Druščina si je za edinstveni nastop omislila ime Dicky Hart & Pacemakers in povabljencem tudi zaigrala nekaj rock 'n' roll uspešnic. Freddie je za Tutti Frutti na oder povabil razvpito Sam Fox. Razen nekaj sekundnega črno belega izseka na netu nastopa ne boste našli.

S "plonk" lističem za madžarsko tradicionalno Tavaszi szél vizet áraszt na strehi hotela Marriott v Budimpešti julija 1986. Freddie se je za koncert besedilo naučil fonetično in si med nastopom pomagal z branjem z listka v roki. Prevedeno besedilo (če vas zanima) gre nekako takole: »pomladi veter piha čez vodo, moja cvetlica, vsaka ptica išče partnerja, moja cvetlica, koga naj izberem, moja svetlica, izbral sem tebe in izbrala si mene, moja cvetlica.«

Njegova naklonjenost do mačk je znana, celo ko je bil na turnejah je pogosto klical domov v London in se dolgo pogovarjal s svojimi ljubljenčki. Skladba Bijou z albuma Innuendo je posvečena istoimenski ljubljenki (na fotografiji jo drži v levi roki), tako kot Deliah (na desni). O njegovi naklonjenosti mačkonom priča hudomušno posvetilo na prvem solističnem albumu Mr. Bad Guy: »za moje mačke Jerryja, Toma in Tiffany, ter za vse ljubitelje mačk po svetu – briga me za ostale!«

Tihi član Queen proslavil 70. rojstni dan

Freddie in Monserratt Caballe vadita vokalne harmonije za crossover album Barcelona (1988). Baje je pred prvim srečanjem z operno divo bil tako nervozen, da je cel dan verižno kadil. Čisto odveč, par se je ujel že po nekaj stavkih.

Freddie si je domislil koncept spota za The Miracle, v katerem jih nadomeščajo "mini Queen", preden se jim pridruži pravi bend ob zaključku skladbe. Nad izbiro je bil navdušen: "Saj so enako dobri kot mi, lahko bi njih poslali na turnejo," Freddija v spotu igra Ross McCall, ki se je pozneje proslavil v seriji Peščica izbranih (Band of Brothers).

V svoji vili na Ibizi je imel teniško igrišče in je veliko časa preživel na igrišču. Na fotografiji mu dela družbo Tony Pikes, lastnik razvpitega žurerskega hotela Pikes Hotel. Mercury je na Ibizi 1987 proslavil 41. rojstni dan, šlo je za zadnjo divjo zabavo, ki jo je priredil.

Ena zadnjih fotografij je nastala zgodaj jeseni 1991, ko se je Fred v spremstvu osebnega stražarja odpravil na zasebno zdravstveno kliniko. Paparazzi so mu zadnje mesece življenja sledili povsod.

fotografije: Pete Still, osebni arhiv Jer Bulsara, Neil Preston, Mick Rock, Duncan Raban, osebni arhiv Barbara Valentin, www.queenlive.ca, www.queenonline.com

Starejše novice