Ustvarjeno dne
Sob, 24.10.2020 12:47
#časoplov: Življenska zgodba skozi osebni foto arhiv

Dare Kaurič iz Kingston je te dni polno zaposlen s projektom vezanim na legendarne idrijske pankse Kuzle, pri katerih je nekoč basiral. Petnajst izvajalcev bo po svoje predrugačilo njihove komade na za zdaj neimenovanem albumu, katerega izid je načrtovan za december. Delovna jesen sledi lenemu poletju, ki ga je preživel zvečine doma, saj ne glede na leženi poletni reagge melos s katerim pogosto barva uspešnice Kingston, "zares ne maram polnih plaž". Prosti čas je tako raje preživljal na kolesu in pohajakovanju po bližnjih hribih. S Kingstoni se je od marca na odru pojavil le dvakrat, kar je kot pravi »za nekoga, ki živi od glasbe, popolna nula.« Zdaj doma znova veliko bere in ustvarja za naslednji solistični album, na katerem bo gostil veliko znanih imen od New Swing Quartet do Tulia Furlaniča, Anike Horvat in Pera Lovšina. Za nas pa je odprl domači foto arhiv in se spomnil nekaterih prelomnih trenutkov svojega življenja.

"Polni pozitive po končanem fantastičnem nastopu na beach partyju na Zakintosu. Kar 13 let smo Kingston zabavali absolvente na Kreti in Zakintosu. Imeli smo res srečo, da smo vsa ta leta zabavali absolvente na teh res odličnih koncertih. Sčasoma nam je to postalo nekako samoumevno, vem pa da nam je ogromno bendov na tem zavidalo. Parkrat sem slišal govorice o enkratnem 'reunionu' različnih generacij na Kreti in če je to res, smo mi takoj za!"

"V fotokabini nekje v stari Gorici na obisku pri teti Nini. Sicer ni bila moja teta, ampak najboljša prijateljica stare mame, ki nas je pogosto obiskovala v Idriji in nam nosila dobrote iz 'gnilega zahoda.' (smeh) Bil sem precej miren otrok, ki se je znal zamotiti sam, najraje z risanjem stripov, prebiranjem knjig o letalih iz druge svetovne vojne in zbiranjem modelčkov, ki sem jih sestavljal sam. Nekako vzporedno je prihaja do mene tudi glasba iz vseh vetrov. Mama je rada poslušala narodno-zabavno, ata je bil pristaš festivalskih popevk Jugoslavije, sestra pa Beatlov in The Rolling Stones. Vesel sem, da se me je navzel njen okus za muziko."

"Pa še ena fotkica iz knjige Z besedami in prsti. Prvi band v katerem sem drgnil po strunah. Imenoval se je Ratrag, nihče ne ve zakaj tako, niti Iztok Turk, ki je igral kitaro (spredaj), niti Iztok Lampe, ki je nabijal na bobne (zadaj), niti jaz, ki sem kao basiral (v sredini). Vidi se, že takrat neverjetno prefinjen smisel za modo, mornarske majice smo kupili v Merkatorjevi blagovnici. Vadili smo na Prejnuti, kaj prida pa nismo zvadili."

"Predpriprave pri sošolcu v Novi Gorici na večerni koncert Dead Kennedys v sosednji stari Gorici. Zakaj držim na pladnju pomaranče? Nimam pojma! (smeh) je bil pa koncert predober, čeprav je trajal le dobro uro. Moj prvi punk koncert so bili Ruts v Hali Tivoli, kjer sem pozneje gledal še The Ramones, ki so sicer moj najljubši bend, a sem bil na koncu precej razočaran. Delovali so naveličani en z drugim, ni bilo prave energije, zvok pa je bil katastrofalen. V osemdesetih sem videl še UK Subs, Sex Pistols in The Clash, dveh praktično najbolj razvpitih punk bendov pa nisem slišal v živo. Če bi moram izbirati med temi dvemi imeni, bi to bili brez debate The Clash."

"Kuzle (1980-1982) nekega poletnega popoldneva pred Gimnazijo Jurija Vege v Idriji. 'Tough guys' ... ali pa smo tako želeli izgledati."

"Prva uradna fotografija Kingstonov. Še preden smo se preimenovali v Kingston, smo pod imenom Continental preigravali najnovejše uspešnice različnih žanrov in med njimi so bili tudi komadi UB40 in Boba Marleya. Prišli smo do točke, ko smo si zaželeli avtorskega ustvarjanja, ker sem bil ljubitelj reaggea, sem želel čimveč podobnih elementov vključiti v avtorsko ustvarjanje. Nikoli v življenju se nisem glasbe loteval z namenom zaslužka, vedno je šlo za iskanje novih prijemov in poti. Včasih je uspelo, včasih ne, a z Kingstoni je šlo precej hitro, po prvih uspehih z Ko bo padal dež in Dej povej, je preboj nastopil leta 1998 z Cela ulica nori."

"V Berlinu poleti 2017, ki sem ga izkoristil za obisk koncerta ene mojih najljubših zasedb, švicarskega dua Yello in seveda za ogled znamenitosti. Ko smo kot mulci prvič slišali za Yello, so zveneli čisto sveže, novi zvoki, nov pristop k igračkanju z elektronsko produkcijo, to je bil nov planet. Po vseh teh letih me še vedno navdušujeta. V glasbi me navdušujejo različne stvari: besedila, ritmi, produkcija, vedno pa me prepriča skladba kot celota, skupaj s svojo sporočilnostjo. In seveda z izvedbo na odru."

"Neuporabljena fotka za moj solistični prvenec Partigiano di Amor. Tole je v Šmartnem v Goriških Brdih zabeležil Robert Zabukovec. Par skladb na plošči se mi je res posrečilo, a smo v časih ko je možnost prmocije zelo oomejena. Kingston se bomo držali preverjene formule in izdajali skladbo ali dve na leto, jaz pa bom, kot mi je v navadi, šel z glavo skozi zid in se potrudil izdati novi solistični album."

"Fotografija, posneta 2015 za potrebe izdaje almanaha najvplivnejših rock glasbenikov iz vseh regij bivše Jugoslavije. Znašel sem se v družbi največjih velikanov Yu rocka. Ponosen."

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice