Ustvarjeno dne
Pet, 20.11.2020 19:16
Izbor najboljših “memetov” iz filma Django v okovih

Kolikokrat se muzate ali resno zamislite, ko na socialnih omrežjih naletite na fotografijo z obveznim duhovitim napisom nalimanim čez fotko? Mem ali meme (angleški izraz se je prijel tudi v slovenščini, več spodaj) ni postal samo medij za duhovite opazke, izražanje občutkov, zbadljivke ali komentiranje na družbenih omrežjih, zaradi svoje viralosti je postal del tako političnih kampanj, kot marketinško orodje velikih korporacij. V poplavi informacij smo vajeni preleteti objave s hitrim hitrim potegom prsta, ustavimo se pri tistih, ki uspejo vzbuditi našo pozornost in posrečen meme je ena takšnih objav. Tako obstajajo podjetja specializirana za izdelavov memov, njihovi naročniki pa so tako velike korporacije, kot tudi politične stranke. Cilj je le eden - viralost (ljudje radi delimo stvari, ki se nam zdijo pronicljive ali duhovite) in s tem doseg pri ljudeh. Če vas zanima več o fenomenu memsov si preberite enciklopedični pregled na Wikipediji.

Letošnji meme kralj je DiCaprio

Kar nas vrne do vsebine članka: letošnji nesporni kralj memsov je vsekakor Leonardo Dicaprio, katerega nepozabni porogljivi smeh v Tarantinovi filmski mojstrovini Django brez okov (2012), je postal poligon za kreativno izražanje humorja po vsem svetu. Objav nismo prevajali v slovenščino, saj humor in poezija ob prevodu iz izvirnika hitro izgubita finese sporočilnosti. Spodaj smo izbrali nekaj najduhovitejših, a najprej si oglejmo znamenito sceno iz Django v okovih, ki je vse skupaj sprožila:

In sedaj k jagodnem izboru z Leonardom:

V jezikovni svetovalnici Inštituta za slovenski jezik za meme navajajo naslednjo definicijo:
Mem ali citatno dvojnico meme za angleško meme poznamo danes predvsem v pomenu 'sporočilo, ideja, zlasti v obliki slike z napisom, posnetka, ki se tako prenaša v elektronski komunikaciji'. To poimenovanje pa je nastalo iz poimenovanja mem (angl. meme) v teoriji Richarda Dawkinsa, ki pravi, da se memi na podoben način kot geni prenašajo med ljudmi (prim. Richard Dawkins, 2006: Sebični gen. Ljubljana: Mladinska knjiga Založba, d. d.).

vir: Inštutut za slovenski jezik

Starejše novice