Profile picture for user oglasniprispevek Oglasni prispevek
Ustvarjeno dne
Tor, 25.4.2023 09:02
Čeprav pravi pohodniki v gore zahajajo tekom celega leta, se večina nas na planinske poti poda šele ob nastopu toplejšega vremena.

Delno se razlog za to skriva v pomanjkanju prostega časa v zimskih mesecih, saj te raje posvetimo delovnim obveznostim, delno pa v slabi pripravljenosti oziroma znanju, zaradi katerih bi bilo pohodništvo v zimskih razmerah za nas nekoliko tvegano.

Pohodni nahrbtnik večine ljubiteljev gora tako v najkrajših dneh leta ostaja v omari, zato je pred prvim pohodom v novi sezoni pomembno pregledati tako pohodni nahrbtnik kot vso drugo pohodniško opremo

Da bi vam to opravilo olajšali, v nadaljevanju podajamo nasvete, ki vam bodo gotovo koristili pri pripravah na letošnja osvajanja vrhov, pri čemer ni pomembno, ali imate za sabo že ogromno prehojenih poti ali pa je hoja nekaj, čemur ste se šele zavezali in ste na tem področju novinci.

V trgovini Vita Proshop razumemo potrebe vseh, pri svetovanju ob nakupu opreme pa izhajamo prav iz želja in stopnje pripravljenosti posameznika. Ponujamo preverjeno pohodniško opremo, ki vam bo doseganje ciljev olajšala. 

V naši ponudbi najdete športno obutev, opremo za trail tek, alpsko smučanje, kolesarjenje, tek na smučeh in servisiranje smuči, čelade in druge varnostne pripomočke, pohodne nahrbtnike, zimska oblačila in dodatke ter očala.

Pohodništvo: vse, kar morate vedeti, če se v gore odpravljate prvič oziroma vse, kar morate obnoviti, četudi veljate za izkušenega pohodnika 

»Gore terjale še eno smrtno žrtev«, »Gorska reševalna služba je v dolino prepeljala skupino neustrezno opremljenih pohodnikov«, »Na Triglav v natikačih«, »V slovenskih gorah vse več pohodnikov brez pohodnega nahrbtnika, z neprimerno obutvijo in brez hrane ter pijače« … 

Gre za naslove iz medijev, ki vse pogosteje krasijo naslovnice, število nesreč pa se iz leta v leto povečuje.

Tako je denimo Gorska reševalna služba (vse izpostave) leta 2012 v gorah izvedla nekaj več kakor 400 intervencij, medtem ko je lansko leto, leta 2022, posredovala pri skoraj 700 primerih.

Da je nesreč več kakor pred leti, ker je vse več tudi pohodnikov, vključujoč tujce, bi dejal marsikdo. In to vsekakor drži. 

Vendar zgornji naslovi kažejo, da nesreče niso povezane le z večjim številom pohodnikov, temveč so nezgode najpogosteje posledica nepripravljenosti. Zato:

Na pohod se je treba temeljito pripraviti!

Pohodništvo je aktivnost na svežem zraku, v naravi, ki nas v prav vseh letnih časih nagrajuje z obilo lepote, hkrati pa ohranja in izboljšuje našo fizično pripravljenost ter nam ponuja nešteto možnosti za raziskovanje

A čeprav je dobrobiti te nešteto, ne smemo zanemariti dejstva, da so gore tudi nevarne in zahajanje vanje tvegano, če ne posedujemo ustrezne opreme ali se odpravimo vanje v neprimernih vremenskih razmerah oziroma precenimo lastne sposobnosti.

V kolikor se v gore odpravljate prvič, bi vsekakor morali poznati deset tako imenovanih gorskih zapovedi, ki se dotikajo desetih različnih področij. 

Če vanje zahajate redno, pa prav tako ne bo odveč, če jih pred novo sezono osvežite in znova prikličete v spomin.

1. Poskrbite za ustrezno pohodniško opremo! 

Osnova opreme naj bosta pohodni nahrbtnik, dovolj velik, da boste vanj shranili vse potrebno, in terenu primerna športna obutev

Za krajše pohode zadostuje nizka obutev, medtem ko je za daljše, posebej tiste v visokogorje, modro izbrati visoko obutev, ki nudi večjo stabilnost in gležnjem daje oporo. 

Oblecite se po 'čebulnem principu', torej na način, da bodo oblačila skupaj tvorila celoto in vas bodo zaščitila pred mrazom, dežjem ter vetrom, hkrati pa učinkovito odvajala znoj (priporočljivo funkcionalna majica, flis in anorak). 

Pohodniške hlače naj bodo trpežne, letnemu času primerne, ne pozabite pa niti na nogavice . 

Poleg oblačil, v katerih se odpravite na pot, naj bo del obvezne opreme v pohodnem nahrbtniku nepremočljiva vreča z rezervnimi oblačili.

2. Prilagodite cilj svojim trenutnim zmožnostim

O poti se informirajte vsaj dan pred odhodom - preverite izhodišča, dolžino in opis poti, zahtevnost, višinsko razliko ter druge podrobnosti. 

Če je mogoče, si oglejte posnetke kamer in na forumih preverite, ali obstajajo sveže informacije s terena. 

Pot pa bo sicer lažja, če boste del teže prenesli na roke in uporabili pohodne palice.

3. Preverite vremensko napoved

Eden izmed glavnih nasvetov preden se odpravite v gore, je tudi preverjanje aktualne vremenske razmere. Je na vrhu, kamor se odpravljate, morda še sneg in potrebujete zimsko opremo, kot so dereze ter cepin, je koča odprta in podobno. 

Tovrstne informacije so tekom celega leta redno ažurirane na spletni strani Planinske zveze Slovenije.

4. Pohodni nahrbtnik ustrezno založite 

V svoj nahrbtnik pospravite zadostno in izbranemu pohodu primerno količino tekočine ter hrane - posebej poleti, ko so pohodi daljši in zahtevnejši, izguba tekočine ter energije pa povišana zaradi povečanega znojenja. 

Ker pa vas dodatna teža zna ovirati, se pred odhodom pozanimajte, ali so na poti (odprte) koče, kjer se lahko okrepčate in svoje zaloge sproti obnovite.

5. Ne pozabite na prvo pomoč

Del standardne opreme vsakega pohodnega nahrbtnika je prva pomoč. Ne glede na to, kam se podajate in kako dolga bo pot, imejte s sabo vsaj obliže, povoj, sterilno gazo, trikotno ruto ter analgetik, več kot dobrodošla pa bo tudi grelna aluminijasta folija.

6. Poskrbite za dodatno opremo

Zelo verjetno vsa dodatna oprema na večini poteh predstavlja nepotrebno, odvečno težo, ki le ovira, vendar vas bo v primeru kakršnekoli nezgode rešila. 

Kapa, rokavice, vžigalice, naglavna svetilka, tablete za filtriranje vode so izredno priročni že, če vas ujame tema ali skrenete s poti. 

Poleg tega imejte s sabo nekaj denarja (kartice vam v večini planinskih koč ne bodo koristile) in telefon, da lahko, če je to potrebno, pokličete pomoč. 

Zanj je najbolje, da ga imate shranjenega na dosegu roke, zato ga spravite v enega od žepov pohodniških hlač ali anoraka.

7. Kaj pa varnostna oprema?

Če izbrana pot zahteva dodatno varnostno opremo (čelada, zaponke, varnostni pas), je nikar ne pustite doma. 

Na splošno slovenske gore veljajo za precej krušljive, čelado pa Slovenci uporabljamo vse preredko. 

Naj zato med vaše nove zaobljube sodi odločitev, da boste vedno poskrbeli za maksimalno mero varnosti.

8. Smeti sodijo v dolino

Zavedajte se, da smo v naravi le gostje. Smeti zato nikoli ne odvrzite, temveč jih v pohodnem nahrbtniku odnesite s sabo v dolino, ne motite in ne škodujte živalskim ter rastlinskim vrstam in ohranjajte tišino neokrnjene narave.

9. Raje v družbi kot sami

Na pohod se odpravite v družbi ali pa o svojem odhodu in lokaciji, na katero se odpravljate, obvestite vsaj eno osebo. S tem boste poskrbeli za dodatno varnost in si v primeru nezgode zagotovili pravočasno pomoč.

10. Ne skrenite s poti

Vedno hodite izključno po označenih, markiranih poteh. Če se vam zazdi, da ste zašli, se raje vrnite do zadnje oznake in preverite, ali se še vedno nahajate na poti ali pa ste morda z nje skrenili.

Ko enkrat ponotranjimo vsa ta pravila in v ospredje postavimo odgovornost, se lahko resnično prepustimo (varnemu) koraku ter se naužijemo vseh lepot, s katerimi smo obkroženi v gorskem svetu. 

Pred letošnjo sezono preverimo opremo in dotrajane kose zamenjajmo z novimi oziroma dokupimo manjkajoče.

Ker je trgovina Vita Proshop ustanovljena natanko s tem namenom, nas obiščite in svetovali vam bodo pri izbiri pohodnega nahrbtnika, obutve, oblačil ter druge pohodniške opreme.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice