FOTO: EBU, Thomas Hanses
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 21.5.2021 13:12
V nizozemskem Rotterdamu je včeraj potekal drugi polfinale Evrovizije. Na evrovizijskem odru se ja za deset vstopnic za nastop v sobotnem finalu potegovalo 17 držav. Tudi letos pa bo finale minil brez slovenskega predstavnika.

V torek si je v dvorani Ahoy v Rotterdamu v prvem polfinalnem evrovizijskem predizboru nastop v jutrišnjem finalu že priborilo deset predstavnikov, med katerimi ni bilo slovenske pevke Ane Soklič, ki ji preboj v finale ni uspel.

Gledalce posameznih držav in nacionalne žirije so tako v torkovem prvem polfinalu prepričale Norveška, Izrael, Rusija, Azerbajdžan, Malta, Litva, Ciper, Švedska, Belgija in Ukrajina.

Gre za države, ki so se v finalu kot prve pridružile tako imenovanim državam 'velikih pet', gre za Francijo, Nemčijo, Italijo, Španijo in Veliko Britanijo. Finale pa si je prav tako že prislužila Nizozemska zaradi zmage na zadnji Evroviziji leta 2019.

FOTO: EBU, Thomas Hanses

Deset novih finalistov

V drugem polfinalnem predizboru je skupno nastopilo 17 držav. V finale so se pri tem uvrstile naslednje države: Albanija, Srbija, Bolgarija, Moldavija, Portugalska, Islandija, San Marino, Švica, Grčija in Finska.

Iz boja za evrovizijsko krono pa so se pri tem poslovili predstavniki Estonije, Češke, Avstrije, Poljske, Gruzije, Latvije in Danske.

Tudi Evroviziji zagodel koronavirus

Zaradi pozitivnega testa na novi koronavirus enega od članov islandske skupine Daði og Gagnamagnið ti v včerajšnjem predizboru kljub vsem pripravam in vajam niso v živo nastopili na evrovizijskem odru. Namesto tega je bil uporabljen posnetek z njihove druge vaje, kjer so prav tako nastopili v živo.

Kljub uvrstitvi v finale pa Islandci ne bodo nastopili niti v jutrišnjem finalu zaradi odrejene izolacije. 

Z novim koronavirusom pa se je okužil tudi zadnji zmagovalec Evrovizije Duncan Laurence, ki je na torkovem predizboru predstavil svojo novo pesem Feel Something. Nastopiti bi moral tudi v finalu, a evrovizijskega odra ne bo več videl, zaradi odrejene karantene.

»Duncan je zelo razočaran, tega nastopa se je veselil dve leti. Veseli pa smo, da ga boste lahko vseeno videli v sobotnem finalu,« je pevčev menedžment potrdil, da si bodo pomagali z uporabo sodobnih tehnologij.

Komu se nasmiha evrovizijska krona?

Letošnje tekmovanje za pesem Evrovizije predstavlja oster boj za zmago, saj se stavnice spreminjajo iz dneva v dan. Vendar le ena država bo zmagovalka, ki bo naslednje leto gostila Evrovizijo.

Če pogledamo stavnice na današnji dan, trenutno najbolje kaže Italiji, gre za rock skupino Måneskin, ki jo bodo gledalci jutri na odru videli prvič, saj sodi v države velikih pet. Za pesem Zitti e buoni jim stavnice pripisujejo 25-odstotno možnost za zmago.

A tik za petami jim je francoska predstavnica Barbara Pravi s pesmijo Voilà, stavnice ji pripisujejo 21-odstotno možnost zmage.

Italiji in Franciji pa sledijo še Malta na tretjem mestu, Švica na četrtem, prvo peterico pa zaključuje še Ukrajina.

Starejše novice