Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Pon, 19.4.2021 13:32
Televizijske uporabniške navade se v slovenskih domovih spreminjajo. Glasovno upravljanje televizijskih vsebin postaja vse bolj priljubljeno.

Telekom Slovenije je pred dvema letoma in pol postavil nov razvojni mejnik in med prvimi na svetu predstavil rešitev, s pomočjo katere lahko TV-gledalci vsebine namesto s klasičnim daljinskim upravljalnikom upravljajo z glasom. Upravljanje poteka v slovenskem jeziku, platforma NEO, ki to omogoča pa ima že več kot 100.000 uporabnikov.  

Slovenci so se sodobni tehnološki rešitvi odlično prilagodili. Uporabniki so marca letos uporabili kar 8,6 milijona glasovnih ukazov (od tega 185.000 različnih), v povprečju pa izrečejo 126 glasovnih ukazo mesečno. Skupno pa je bilo doslej v dveh letih in pol zabeleženih preko 115 milijonov glasovnih ukazov.

Kaj Slovenci ukazujejo

Več kot polovica vseh glasovnih poizvedb se nanaša na menjavo programa, dobro tretjino pa predstavljajo konkretne vsebinske poizvedbe, in sicer iskanje filmov, serij, igralcev, videotek, aplikacij in podobno. Ostalo predstavljajo t. i. tehnični ukazi, s katerimi uporabniki oddajo posnamejo, zamenjajo profil, zvišajo oz. zmanjšajo zvok, upravljajo pametni dom ali pa izgovorijo konkretno zaporedno številko programskega mesta.

NEO vključuje tudi nekaj poljudnih ukazov, med katerimi uporabniki največkrat uporabijo »Dolgčas mi je«, »Zebe me« ali pa »Ambient morje« in »Ambient ribe«.

Otroci superiorni staršem

Glasovno upravljanje televizijskih vsebin pa imajo v malem prstu otroci, ki sodobne tehnologije osvajajo intuitivno in marsikdaj hitreje kot starši. To kaže tudi statistika govornega iskanja po vsebinah, med katerimi še posebej izstopajo risanke.

Otroci najpogosteje iščejo Tačke na patrulji, Barbie, Pujso Pepo ter Mašo in medveda, ki jih najdejo v Otroškem parku. Ta omogoča le ogled tistih vsebin, ki so primerne starosti otroka. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice