Branimir »Džoni« Štulić na naslovnici albuma Azre Zadovoljština. Po razpadu skupne države se je preselil na Nizozemsko, kjer živi že več kot trideset let. foto: Jugoton
Ustvarjeno dne
Pet, 13.8.2021 06:55
Džoni Štulić, nekdanji prvi mož zasedbe Azra, zahteva 25 milijonov evrov.

Visoko upravno sodišče Hrvaške je presodilo, da založba Croatia Records pred 28 leti ni pravilno privatizirala založbe Jugoton in je posledično ves ta čas služila milijone na posnetkih popularnih izvajalcev, ki so pri njih izdajali albume za časa skupne države.

Sodišče je potrdilo, da posnetki nikoli niso bili ovrednoteni, prav tako Croatia Records avtorjem ni izplačala nobene odškodnine ali kupnine. So pa plačali nepremičnine in ostala sredstva, ki jih je založba imela v času privatizacije, še dodajajo.

Razpad skupne države, razpad avtorskih pravic

Stvari so se zapletle z razpadom Jugoslavije. Tržišča, za katerega so bile podpisane pogodbe, več ni bilo (so pa nastali novi trgi na istem prostoru), pogodbe pa so bile sklenjene za izdajo albumov na vinilnem in kasetnem nosilcu, ki sta v devetdesetih popolnoma zamrla.

Tantiemi od radijskega predvajanja v Jugoslaviji so predstavljali drobiž in mnogi avtorji, ki so ustvarjali v nekdanji skupni državi niso prejeli niti centa, če pogodb niso obnovili ali »na črno« vnovič izdali te iste naslove v vsaki državi posebej.

S pojavom digitalnih predvajalnih platform se stvari prav tako niso spremenile, avtorji za svoje arhivske stvaritve še vedno niso dobivali plačil.

Nekdanje »skupne« založbe tako trideset let niso plačevale avtorskih pravic mnogih najpopularnejšim izvajalcem, kot so Bijelo dugme, Đorđe Balašević, Azra, Ivo Robić, Novi fosili in še mnogim drugim.

Štulić: »Dolžni so mi miljardo evrov«

Glasbenik, ki se je najdlje boril za svoje avtorske pravice, je nedvomno Džoni Štulić, nekdanji avtor, pevec in kitarist legendarne Azre, ki se je po razkroju skupne države umaknil iz javnega življenja in od takrat živi na Nizozemskem.

Štulić je v zadnjih desetih letih večkrat neuspešno vlagal tožbe proti založbi, a doslej vsakič neuspešno. Pravi, da nikoli ni podpisal pogodbe z Croatia Records, a so ti vseeno prodajali njegovo lastništvo naprej, njemu pa niso nakazali niti centa.

V intervjuju za portal Zadarnews, ki ga je dal po objavi razsodbe, je povedal, da zdaj njegovo avtosko zapuščino tretirajo kot hrvaško nacionalno zapuščino, čeprav nima hrvaškega državljanstva, niti ga nikoli ni želel imeti.

»Zavrgli so že tri zahtevke za izplačilo z izgovorom, da sem tujec,« pravi in dodaja, da je na na Hrvaškem praktično nemogoče najti odvetnika, ki bi vztrajal pri tožbi proti založbi. Zatrdil je, da so mu že med letoma 1984 in 1991 izplačali tri tisoč nekdanjih nemških mark in nič več, čeprav je bil edini avtor pri Jugotonu, ki je leta 1990 prejel nagrado zlata ptica, ki so jo podeljevali glasbenim ustvarjalcem, ki so prodali več kot milijon nosilcev zvoka.

Nazadnje je vložil tožbo za izplačilo 25 milijonov evrov zaradi neizplačanih pravic vključno z obrestmi, v tokratnem intervjuju pa je napol v šali zatrdil, da bi moral prejeti miljardo. Štulić je v zadnih dveh desetletjih postal najbolj kultna osebnost nekdanje jugoslovanske scene, a je kategorično zavračal vse mamljive ponudbe, da se vrne na odre.

Zdaj 67-letni glasbenik živi v Utrectu, kjer se ukvarja s prevajalstvom klasičnih del iz stare grščine, še vedno redno ljubiteljsko igra nogomet, a novega albuma noče posneti. Upanje, da bo končno dobil plačilo za preteklo delo, pa ostaja.

Bodo pesmi zaradi razsodbe za vekomaj utihnile?

Razsodba je tako začetek dolge avanture za vse vpletene in odpira več vprašanj kot jih odgovarja.

Kaj se bo zgodilo s prihajajočami tožbami glasbenikov iz celotne bivše skupne države, ki bodo zdaj neizogibno sledili? A to mogoče pomeni konec za Croatia Records? Kdo bo (p)ostal lastnik fonogramov? Avtorji ali hrvaška država?

Kje bodo arhivirani, jih bo vsak avtor vzel domov ali bo obstajal nek arhiv master posnetkov? Bodo še kdaj na voljo javnosti v obliki novih izdaj ali bodo za vedno ostali zaklenjeni v arhivih? Kdo bo oškodovanim glasbenikom izplačal dolg?

Croatia Records, HUZIP, ZAMP, ZAPRAF (organizacije, ki skrbijo za izplačilo glasbenih avtorskih pravic na Hrvaškem) ali nekdo drug? Mogoče novi lastnik založbe, če bo ta šla v izbris in bo na pogorišču nastala nova? Zgodba se bo nedvomno vlekla še nekaj časa in nihče ne ve, kako se bo končala.

Starejše novice