Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 2.1.2021 17:35
No, pa nam je le uspelo. Prišli smo do konca leta, in čeprav je verjetno dolg seznam ljudi, ki bi se jim morda želeli zahvaliti, da smo prišli do te točke, je bila letošnji pravi junak, ob zdravstvenih delavcih, gotovo televizija oziroma serije.

Po letu, preživetem pretežno v karanteni, nam je televizija omogočila odhod v galaksijo daleč stran, učne ure šaha in vpogled v zgodovino britanske kraljeve družine.

Med toliko televizijskimi serijami, med katerimi lahko izbiramo, in z novimi platformami za pretakanje, ki se na videz vzpostavljajo že skoraj vsak mesec, ste morda zamudili nekatere odlične televizijske serije. Prav zato smo pripravili seznam najboljših, včasih spregledanih televizijskih serij letošnjega leta.

Lahko te uničim (ang. I May Destroy You, ocena: 8,1)

Osupljiva serija Michaele Coel kljubuje vsem pričakovanjem. Serija spremlja Arabello, brezbrižno Londončanko s sijajno skupino prijateljev in obetavno kariero pisateljice. A ko jo nekega dne omamijo s pijačo z namenom posilstva, mora vnovič ovrednotiti in sestaviti vse elemente svojega življenja. Gre za intimno, ekspresionistično, pogosto uničujočo študijo značajev ženske, ki poskuša razumeti pogubljajočo travmo.

Mandalorian, 2. sezona (ang. The Mandalorian, ocena: 8,8)

Mandalorian bi lahko opisalo kot nekakšni vesoljski vestern. Serijo je za Disney+ ustvaril Jon Favreau in je prva televizijska serija postavljena v vesolje franšize Vojne zvezd. Zgodba se začne pet let po dogodkih filma Jedijeva vrnitev in spremlja osamljenega lovca na glave, ki ga najamejo z namenom, da ujame tako imenovanega »otroka«.

Kaj počnemo v mraku, 2. sezona (What We Do in the Shadows, ocena 8,5)

Kaj počnemo v mraku je dokumentaristični humorni vpogled v vsakodnevno, ali vsakonočno, življenje treh vampirskih sostanovalcev v ameriški četrti Staten Island. Serija se prične s prigodo, v kateri si vampirji obetajo razkošno krvavo pojedino v počastitev obiska njihovega starodavnega mojstra iz Stare dežele.

Krona , 4. sezona (ang. Crown, ocena: 8,7)

Serija Krona je že pred svojim izidom pritegnila pozornost ne le zaradi vedno priljubljene tematike življenja britanske kraljeve družine, temveč tudi zaradi obsežnosti same produkcije. Gre namreč za do sedaj najdražjo Netflix produkcijo, ki presega 100 milijonov funtov. Serija prikazuje življenje kraljice Elizabete II., od poroke leta 1947 s Filipom, vojvodom Edinburškim, do začetka 21. stoletja.

Damin gambit (ang. The Queen's Gambit, ocena: 8,7)

Damin gambit je ameriška dramska miniserija, ki temelji na istoimenskem romanu Walterja Tevisa iz leta 1983. Za Netflix sta serijo ustvarila Scott Frank in Allan Scott. Zgodba spremlja življenje osirotele deklice z naravnim in nadpovprečnim talentom za šah. Pri tem serija sledi njenemu vzponu na vrh šahovskega sveta, medtem ko se bori z odvisnostjo od mamil in alkohola.

Schitt's Creek, 6. sezona (ocena: 8,5)

Schitt's Creek je kanadska televizijska komedija, ki sta jo ustvarila Dan Levy in njegov oče Eugene Levy in je bila na televizijskem programu CBC predvajana od 13. januarja 2015 do 7. aprila letošnjega leta.

Serija sledi preizkušnjam in težavam nekdaj bogate družine Rose, medtem ko so se prisiljeni preseliti v Schitt's Creek, mestece, ki so ga nekoč kupili v šali. Preselijo se v lokalni motel, kjer se morata Johnny in Moira Rose, skupaj s svojima odraslima otrokoma, Davidom in Alexisom, prilagoditi življenju brez denarja, slave in življenju drug z drugim v majhnem mestecu.

Unorthodox (ocena: 8)

Unorthodox je nemško-ameriška dramska televizijska miniserija, ki je na Netflixu izšla 26. marca. Zgodba sledi Esty, 19-letni Judinji, ki nesrečno živi v dogovorjenem zakonu med ultra pravoslavno skupnostjo v Williamsburgu v New Yorku. Etsy pobegne v Berlin, kjer živi njena odtujena mati, in poskuša krmariti po sekularnem življenju. Začne odkrivati ​​življenje zunaj svoje skupnosti in zavračati vsa prepričanja, s katerimi je odraščala.

Negotova, 4. sezona (ang. Insecure, ocena: 7,9)

Duhovita komična serija Negotova, avtorice in igralke Isse Rae, spremlja sodobno prijateljstvo med temnopoltima ženskama, njune smešno nerodne izkušnje in živahne vsakdanje nadloge. Serija je priljubljena tako med gledalci kot med kritiki. Prislužila si je že dve nominaciji za nagrado zlati globus in 11 nominacij za nagrado emmy. 

Fantje, 2. sezona (ang. The Boys, ocena: 8,7)

Fantje je ameriška superherojska televizijska serija, ki jo je za Prime Video razvil Eric Kripke, na podlagi istoimenskega stripa Gartha Ennisa in Daricka Robertsona. Zgodba sledi istoimenski ekipi posameznikov, ki se bori proti skupini superherojev, ki so prijazni samo na videz in skrivoma zlorabljajo svoje sposobnosti.

Kralj tigrov (ang. Tiger King: Murder, Mayhem and Madness, ocena: 7,6)

V eni izmed najbolj popularnih Netflixovih serij vseh časov, podnaslovljeni Umor, kaos in norost, je v ospredju več čudaških likov. Med njimi je prvi, ki ga spoznamo, Joe Exotic, lastnik živalskega vrta z eksotičnimi živalmi, predvsem tigri. Skozi dokumentarno serijo spremljamo Exotica, ki je trenutno obsojen na 22 let zaporne kazni, ker je najel morilca, ki bi umoril Carole Baskin, aktivistko za pravice živali. Njun spor ali bolje vzajemni prezir podrobno opisuje prav ta televizijska serija.

Tiger King se je v kratkem času razvil v nepričakovan popkulturni fenomen, producenti iz hiše 20th Century Fox naj bi že načrtovali film, ki temelji na seriji. Med igralci, ki bodo igrali Exotica, se omenja Orlanda Blooma in Nicholasa Cagea.

Zadnji ples (ang. The Last Dance, ocena: 9,2)

Športna dokumentarna miniserija Zadnji ples je svež vpogled v zlato obdobje košarkarske franšize Chicago Bulls. Serija, ki jo je režiral Jason Hehir, se vrti okoli kariere Michaela Jordana, s posebnim poudarkom na zadnji sezoni pri Chicago Bulls. Serija vsebuje ekskluzivne posnetke filmske ekipe, ki je imela dovoljenje za popoln dostop do ekipe, pa tudi intervjuje številnih osebnosti NBA, vključno z Jordanom, Scottiejem Pippenom, Dennisom Rodmanom, Stevom Kerrom in Philom Jacksonom.

Normalni ljudje (ang. Normal People, ocena: 8,5)

Zgodba po istoimenskem romanu Normalni ljudje irske avtorice Sally Rooney. Serija spremlja intimno pripoved, nežen in zapleten odnos Marianne in Connella od konca njunih šolskih dni v mestecu na zahodu Irske do časa študija na kolidžu Trinity. ​Intimna pripoved o Marianne in Connellu, ki skozi leta krmarita med družbenimi pritiski, osebnimi krizami in individualnimi pričakovanji, je obenem univerzalna zgodba o razmerjih moči v sodobnem partnerskem odnosu, v kateri se prepozna vsakdo od nas.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice