Foto: BoBo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Čet, 26.5.2022 18:25
Pussy Riot danes na festivalu Lezbična četrt.

V Ljubljani se je v torek začel 8. festival Lezbična četrt, ki ga organizira Društvo Škuc. Rdeča nit festivala je lezbična prihodnost. Festival se je začel v Slovenski kinoteki z večerom slovenskih lezbičnih kratkih filmov.

Vrhunec festivala bo današnji koncert ruske ženske aktivistične skupine Pussy Riot.

Rdeča nit festivala

Skupina Pussy Riot je postala svetovno znana po nastopu v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika februarja 2012, s katerim so želele opozoriti na podporo ruske pravoslavne cerkve ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Kasneje so bile tri članice skupine zaradi koncerta na sodnem procesu obsojene na zaporne kazni.

Rdeča nit letošnjega festivala Lezbična četrt je leztopija, torej lezbična prihodnost, ki jo je v heteroseksistični in patriarhalni družbi treba vedno razumeti kot radikalno nemogočo utopijo. Festival se bo končal s sobotno zabavo ob izidu nove številke biltena Lezbozin in tradicionalnim nedeljskim Astrobrančem, so sporočili iz Društva Škuc.

Pred koncertom

Zasedba Pussy Riot je na novinarski konferenci pred nocojšnjim koncertom v Ljubljani  razkrila, da je slovenska policija davi aretirala njihovo sodelavko, aktivistko iz Turkmenistana.

Organizatorji festivala, Društvo Škuc, so nato sporočili, da je bila medtem že izpuščena na prostost.

Interpolova tiralica

Spremljevalko in sodelavko skupine so po besedah zasedbe pridržali zaradi 20 let stare Interpolove tiralice, je na začetku novinarske konference povedala Marija Aljohina iz skupine Pussy Riot.

Sama je nedavno uspela pobegniti iz Rusije, kjer se je med prestajanjem zaporne kazni spoznala in spoprijateljila s turkmenistansko aktivistko.

Aleksander Čeparukin, agent in glasbeni producent skupine, je novinarjem povedal, da naj bi jo zaradi aktivizma v Turkmenistanu lažno obtožili spornih poslov in sodelovanja z opozicijo.

Slovenski odvetnik Dino Bauk, ki je zasedbi priskočil na pomoč, pa je Čeparukinu nato pojasnil, da je slovenske oblasti ne nameravajo deportirati ali izročiti turkmenistanskim oblastem, vendar primer preiskujejo, kar naj bi trajalo par dni.

Producent je kljub temu pripor aktivistke označil za nečloveško ravnanje.

Foto: Bobo

Koncert bo!

Marija Aljohina je dodala, da je policija prišla v njihov hotel zgodaj zjutraj in da je skupino šokiralo, da jim tako oni kot uradniki na sodišču niso povedali ničesar.

Dodala je še, da ima njena prijateljica schengenski vizum in da doslej med potovanjem po Evropi s skupino ni naletela na nobeno oviro.

Po novinarski konferenci je sicer Društvo ŠKUC sporočilo, da je bila aktivistka že izpuščena iz pripora.

»Po neljubem zapletu, ko je v zgodnjih jutranjih urah slovenska policija priprla prijateljico in sodelavko skupine Pussy Riot, vas obveščamo, da je bila ta pred kratkim izpuščena na prostost. V izogib morebitnim ugibanjem ali koncert sploh bo, vas z veseljem obveščamo, da koncert bo,« piše v izjavi za javnost Društva Škuc.

Starejše novice