Djordje Balašević na odru Hale Tivoli, 14.11.1994. foto: YouTube
Ustvarjeno dne
Tor, 13.4.2021 13:34
Razprodani nastop v Hali Tivoli 14. novembra 1994 je vedno omenjal kot enega najljubših v svoji karieri.

Na uradnem YouTube kanalu pokojnega Djordja Balaševića so objavili posnetek legendarnega koncerta v Hali Tivoli iz leta 1994.

Prvi koncert novosadskega kantavtorja izven Srbije po začetku balkanskih vojn v devetdesetih, je takrat močno odmeval v javnosti.

Nepričakovano je bila košarkarska dvorana v Tivoliju razprodana tedne vnaprej, kar je bilo presenetljivo, saj Balašević za časa skupne države v Sloveniji skoraj ni nastopal, v Ljubljani, denimo, je ga je leta 1979 v isti dvorani poslušalo 9 (!) obiskovalcev, tokrat, 14. novembra 1994, so vstopnice na črnem trgu dosegale večkratnik prodajne cene.

V 90-ih je bil nezaželen skoraj povsod

Nekateri mu še danes zamerijo zbadljivo Laku noć, bračo Janezi, ki jo je občasno izvajal na koncertih tik pred razpadom skupne države, a po začetku vojn je v Srbiji dobil status pacifista in disidenta.

Odločno je zavrnil vpoklic v vojsko, ker ni želel streljati na hrvaško publiko in na koncert s cinizmom in humorjem govoril proti Miloševićevemu nacionalizmu – stvar je eskalirala do te mere, da je v prvi polovici devetdesetih nastopal izključno na tradicionalnih koncertih v beograjskem Sava centru, povsod drugje v Srbiji so mu bila vrata koncertnih dvoran zaprta.

Na prvi »mednarodni« koncert po razpadu skupne države je tako prišlo tudi nekaj poslušalcev iz Hrvaške, kjer je takrat še vedno tlela vojna in malo številčni, a glasni oboževalci so Balaševića presenetili. Večer, ki se je začel s tipično mešanico lucidnega humorja in ganljivih monologov, se je po dobrih dveh urah izmaknil nadzoru.

Občinstvo se je premaknilo s stolov in "obkolilo" glasbenike, navdušeni posamezniki so skakali na oder, da bi Balaševiću dajali darila in ga objemali. Repertoar zadnje ure in pol je tako postal program po želji poslušalstva, Djole in bend so po tekočem traku izpolnjevali glasbene želje in se po skoraj štirih urah poslovili s solznimi očmi in polnimi rokami daril.

Koncert je močno odmeval v regiji, Mladina je objavila dolgo recenzijo katarzičnega večera z naslovom Balaševićevi verniki, verjetno Tivoli nikoli prej in pozneje ni videl toliko solz na obrazu publike kot takrat, tisti, ki niso bili tam, so se spraševali ali je šlo za prvo javno zborovanje jugonostalgikov, kar seveda ni bilo res.

O ljubljanskem nastopu je obsežen članek in naslovnico objavil tudi srbski časopis Vreme. Djole je od takrat redno gostoval v Sloveniji, običajno se je enkrat letno vrnil v Tivoli (in pozneje v Križanke) ali v Maribor, ki je pozneje postal njegov drugi dom.

A o tistem jesenskem ponedeljku in prvem koncertu "počasnega povratka v normalnost" je še leta pozneje govoril kot o enem od vrhuncev svoje kariere.   

Tivolski koncert je neposredno prenašal lokalni MMTV, nekaj mesecev pozneje pa je nekoliko skrajšani posnetek izšel v omejeni nakladi na VHS kaseti.

Skrajšani posnetek v izmeri 2 uri in 47 minut in precej slabi kvaliteti je testament čarovnije, ki se je v devetdesetih dogajala na praktično vseh njegovih koncertih, ko so se vojne enkrat končale in z njimi tudi Miloševićev režim v Srbiji, so ti nastopi izgubili precej emocionalnega naboja in Djole je postal, po lastnih besedah z olajšanjem, spet le "pevec svojih pesmi." 

Zanimivo, da se niti izseki iz ljubljanskega koncerta v vseh teh letih niso pojavili na YouTube – do zdaj.

Djoletovo slovo zaradi okužbe s covid-19 je razžalostilo celotno regijo. Enega izmed mnogih prispevkov s spomin glasbeniku si oglejte spodaj:

Starejše novice