Papa Het, kot ga kličejo bližnji, je frontman Metallice že 40 let. To jesen se bend vrača na ameriške, poleti 2022 pa na evropske odre.
Ustvarjeno dne
Pon, 3.8.2020 14:10
Obraz in motor Metallice slavi rojstni dan

James Hetfield, glas in kitarski motor mogoče Metallice, danes slavi 58. rojstni dan. James Alan Hetfield, nekdaj sramežljivi mozoljasti najstnik, ki je pri osemnajstih ustanovil Metallico s danskim prišlekom po imenu Lars Ulrich, že štiri desetletja ostaja obraz enega najpopularnejših bendov na svetu. Metamorfoza iz dolgolasega ritem kitarista in vokalista thrash / speed metal underground atrakcije do karizmatičnega frontmana stadionskega benda je bila hitra in osupljiva. O živi legendi smo nekaj zanimivosti, ki jih verjetno niste vedeli ... ali pa tudi ste.

James se je pred štirimi leti z družino preselil iz San Francisca v zimsko turistično središče Vail v zvezni državi Colorado. Iz San Francisca se je preselil predvsem iz dveh razlogov: da bi lahko užival v naravi in zato, ker mu je po lastnih besedah šla na živce elitistična miselnost prebivalcev San Francisca (enega najbolj progresivnih mest na svetu), predvsem negodovanje nad lovom – Hetfield je strasten lovec že od konca osemdesetih.

Preden so Metallica začeli profesionalno kariero je imel eno službo, v neki šoli je honorarno delal kot hišnik.

James leta 1983. Tudi po prvem album Kill 'Em All je bil nesiguren v svoje pevske sposobnosti in Metallica je za drugo ploščo za mikrofon snubila Johna Busha iz benda Armored Saint, a jih je zavrnil, misleč da so tudi oni pred prebojem.

Prve pevske vaje je začel leta 1991, med snemanjem znamenitega Black Albuma. Vaje mu je predlagal producent Bob Rock in sprva se je temu upiral z vsemi štirimi. Šele ko je sam opazil napredek se je vdal in »začel peti in ne samo kričati, kot sem to bil vajen do takrat.«

Metallica je v Sloveniji nastopala le enkrat, 7. junija 1999 so zatresli stadion Bežigrad v sklopu turneje Garage Remains the Same. / foto: Pinterest

Frontman verjetno največjega heavy metal benda na svetu je tudi ... čebelar! S čebelarstvom se je začel ukvarjati pred petimi leti po naključju: prijatelj, ki je doma imel pet panjev, mu je enega začasno podaril, ker so čebele iz tega istega panja napadale njegovo ženo. Hetfield se je nad novim konjičkom tako navdušil, da je postal strasten čebelar in redno hodil na sestanke čebelarske zveze. Tudi po selitvi v Colorado so čebele šle z njim, a priznava, da jim je toplejša klima v San Franciscu bolj odgovarjala od te v gorovju Rocky Mountains.

»S tetovažami se borim proti predsodkom, da so potetovirani ljudje strašljivi,« je dejal na tiskovni konferenci leta 2004 v Beogradu. Več kot desetletje glasbene kariere, se pravi tudi obdobje, ko je Metallica postala globalno prepoznaven bend, ni imel ene same tetovaže. Prvo si ja nedel šele leta 1999 na levi roki, danes pa je potetoviran po obeh rokah, trupu in spodnjem delu nog. Poslikave so polne simbolike, od imen njegovih otrok, do logotipa benda, pojmov (Carpe Diem – izkoristi dan, Riff Life – življenje ob kitarskih rifih, 1981, letnice ustanovitve Metallice itd), notnega zapisa basovske linije Orion kot priklon pokojnemu basistu Cliffu Burtonu, napisa Liberty or Death in mnogih drugih.

S poslikavo telesa je začel šele 1999 in se od takrat ni ustavil. / foto: arhiv Ljubljanainfo

Besedilo za Enter Sandman, enega najbolj znanih rock štikelcev vseh časov, je bilo navdihnjeno z nočnimi morami, ki jih je preživljal kot otrok.

Lani se je prvič pojavil na velikem ekranu v filmski vlogi. V spregledanem thrillerju Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile igra policista, ki aretira serijskega morila Teda Bundyja (ki ga upodablja Zac Efron).

Hetfiled in bobnar Lars Ulrich sta večinska avtorja pri Metallici. Ulrich je nekoč izjavil, da je zlahka ugotoviti od katerega prihaja začetna ideja za skladbo ali koncept albuma: če je ekstravagantnejša, glasbeno ali vizuelno, je skoraj vedno prišla od Ulricha, ki je ljubitelj umetnosti, če je bazičnejša in naslonjena na kitarske riffe, pa je vedno prišla od Hetfielda.

Septembra 2019, takoj po zaključku evropske stadionske turneje, se je drugič prijavil na zdravljenje odvisnosti. Prvič se je zdravil alkoholizma 2001 (težave v katerih se je takrat znašel bend so zabeležene na čislanem dokumentarcu Some Kind of Monster, 2004), o lanskoletnem zdravljenju pa še ni javno spregovoril. Glede na formo, ki jo je kazal na koncertih so mnogi ugibali, da se je slučajno zasvojil z zdravili, kar glede na njegovo starost in turnejske napore niti ni tako nemogoče.

V vrhunski formi 16. avgusta 2019 na razprodanem stadionu Ernst Happel na Dunaju. Slab mesec pozneje se je drugič prijavil na kliniko za odvajanje zasvojenosti. / foto: Mimi Inhof

Ko je 2001 sredi snemanja novega albuma zapustil studio in se prijavil na kliniko za zdravljenje alkoholizma, je uradna izvaja vključevala tudi »ostale zasvojenosti.« Bojda je med temi bila tudi zasvojenost s čokolado, kar naj bi bil vzrok za njegovo povečano težo v tistem obdobju.

Starejše novice