Ustvarjeno dne
Čet, 24.9.2020 16:24
Grafit z maskoto britanske heavy metal zasedbe se je pojavil ob podhodu Kina Šiška

Ob vstopu v podhod Celovške ulice se je pred dnevi pojavil nov grafit s podobo maskote britanskih Iron Maiden. Nezgrešljivo podobo Eddieja, oz. Edwarda, je ustvaril neznani umetnik na lokaciji, ki je znana po tovrstnih stvaritvah (in tudi uradno dovoljena).
Eddiejev portret je širok približno 5 metrov, z lasmi, ki jih mrši veter, pa še kakšne 3 metre več.

Eddieju ne boste ubežali, če boste šli iz Kina Šiška proti avtobusnem postajališču na Celovški.

Maskoto, ki krasi vse albume Iron Maiden je konec sedemdesetih po naročilu benda ustvaril Derrick Riggs. Njegova dela so krasila celotni diskografski opus v osemdesetih (naslovnice albumov in singlov), vse do albuma Fear of the Dark iz leta 1992, pri katerem se je njihovo sodelovanje praktično zaključilo. Eddie brez priimka je ena najbolj prepoznavnih maskot v glasbenem svetu, v isti kategoriji kot ikonografski iztegnjeni jezik The Rolling Stonesov ali “war-pig” zasedbe Motörhead. Še danes je obvezen del scenografije na njihovih koncertih.

Eddie je najbolj znan obraz Iron Maiden, tako na naslovnicah albumov kot na koncertni scenografiji.

Sicer pa Eddie ni edina stvaritev v podhodu, tam se vsakih par tednov grafiti prebarvajo in prekrijejo z novimi. Gre za del urbane ljubljanske Šiške. V centru Ljubljane si trenutno lahko ogledate ulično razstavo grafitov akterjev slovenske punk scene, na Levstikovem trgu pa je na ogled razstava grafitov Krešimirja Golubića (več tukaj). Nekaj aktualnih grafitov iz Šiške si lahko ogledate spodaj.

Starejše novice