Jimi teatralno zažiga kitaro ob klimaksu nastopa na festivalu v Monterreyu leta 1967.
Ustvarjeno dne
Pet, 18.9.2020 12:55
Prvi kitarski junak se je poslovil 18. septembra 1970

Jimi Hendrix je večna ikona rock 'n' rolla, glasbenik katerega inovativni pristop k igranju električne kitare je (p)ostal navdih za generacije in generacije nadebudnih glasbenikov. Hendrix je bil perfekten zvezdnik, po eni strani izjemno talentiran inovator in mojster inštrumenta, po drugi karizmatičen, všečen in vsakič skrbno oblečen zvezdnik od katerega praktično ne najdete fotografije na kateri bi izgledal slabo. Poslovil se je pri rosnih sedemindvajsetih zaradi zastruptve z zdravili v londonskem stanovanju. Njegova legenda ni nikoli zbledela, tudi zato, ker ga nikoli nismo videli starega in nenavdihnjenega, ostalo je le veliko ugibanj kaj vse bi lahko dosegel. V obdobju štirih let je posnel ure in ure neizdanega materiala, ki se je v petih desetletjih redno izdajal na novih albumih. Ob petdesetletnici njegovega slovesa smo izbrskali nekaj zanimivosti, ki jih mogoče še niste brali.

Večna ikona rock 'n' rolla. Predvideva se, da je vrednost njegove zapuščine, ki ga po letih pravdanj upravlja Jimi Hendrix Estate, vredna 80 milijonov dolarjev.

Master posnetke za drugi album Axis: Bold as Love je Jimi pomotoma pozabil v londonskem taksiju in jih nikoli več niso našli (niti do danes). Celotno A stran albuma so tako morali posneti znova. Zaradi časovne stiske so na koncu celotno stran albuma zmiksali v eni sami dolgi noči. Kitarist je večkrat izrazil nezadovoljstvo nad končnim izdelkom.

27. januarja 1942 se je rodil kot Johnny Allen Hendrix. Njegova starša se nista razumela in Johnny se je preselil k očetu Alu. 1946 mu je Al spremenil ime v James Marshall Hendrix. Jimi in ne Jimmy, kot bi bilo pričakovano, je začel uporabljati šele leta 1966 na priporočilo menedžerja Chasa Cahndlerja, ki mu je "Jimi" deloval bolj eksotično kot "Jimmy."   

Legendarni nastop na festivalu Woodstock in naelektrena izvedba ameriške himne Star Spangled Banner (video spodaj) je ena najbolj ikonografskih podob konca šestdesetih. Hendrix je nastopil podnevi, a ne zato, ker mu ni bil namenjen osrednji večerni termin, temveč zato, ker se je urnik skozi vikend ves čas rušil. Ob spremljavi ad hoc zasedbe Gypsy Sin & Rainbows, zbrane dva tedna pred Woodstockom, je na oder stopil šele ob devetih zjutraj v ponedeljek (ne v nedeljo zvečer), ko ga je poslušalo nekje med 30.000-40.000 obiskovalcev, nekje desetina tistih, ki so se zbrali na tridnevnem festivalu "ljubezni in glasbe." Še zanimivost: Woodstock festival se je odvijal sredi globalne pandemije hongkonkše gripe, ki je po ocenah med letoma 1968 in 1969 pomorila med milijon in štirimi milijoni ljudi po vsem svetu.

Obseg studijskih posnetkov iz kratkega obdobja 1966 do smrti 1970 je res impresiven: za časa življenja je izdal le tri studijske albume, posthumno pa jih je izšlo dvanajst z neobjavljenim materialom – prvi The Cry of Love je izšel pol leta po smrti, za zdaj zadnji, Both Side of the Sky, pa pred dvema letoma. Koncertnih albumov je občutno več - trenutno petindvajset.

V ameriški vojski je pristal potem, ko mu je sodišče zaradi dvakratne vožnje v ukradenih avtih (same kraje mu niso dokazali) na izbiro ponudilo zaporniško ali vojaško uniformo, ki jo je oblekel 31. maja 1961. Po nekaj tednih šolanja so ga premestili v padalsko enoto. Nadrejeni niso bili impresirani nad njegovo disciplino, poveljnik voda James C. Spears je v poročilu zapisal, "da nima interesa ostati v vojski" in dodal da "po mojem mnenju vojak Hendrix nikoli ne bo dosegel standardov, potrebnih za vojaka. Čutim, da bo ameriška vojska pridobila z njegovim čimprejšnjim odpustom." 29. junija 1962 je slekel uniformo. Splošno prepričanje pravi, da je to naredil zaradi hipijskih idealov, uradno pa so ga nadrejeni označili za "obupnega strelca" in mu očitali slabo motivacijo za delovne naloge. Ena bolj duhovitih anekdot pravi, da ga je oficir zalotil med mastrubiranjem na straži.

Vojak Hendrix, "obupen strelec", ki je imel raje kitaro kot puško.

Prvi koncert, ki si ga je ogledal je bil Elvis Presley na stadionu v Seattlu 1. septembra 1957. Ker je njegova družina bila revna, si ni mogel privoščiti nakupa vstopnice in si je nastop ogledal z bližnjega hriba.

Oboževal je hitre in bleščične avtomobile, tako zelo, da je v nekem trenutku postal lastnik kar šestih Corvette Stingrays in to kljub temu, da ni nikoli opravil vozniškega izpita. Domnevno zato, ker bi moral med vožnjo nositi dioptrijska očala, česar pa ni želel.

Jimi v enem od šestih Corvette Stingrayev, ki jih je imel v lasti.

Uradno ima Jimi enega sina, Jamesa Daniela Sundquista, ki mu ga je rodila takrat že bivša punca Eva Sundquist. Z Eva sta bojda imela dva spolna odnosa med njegovim gostovanjem na Švedskem. Šest žensk je preko odvetnikov trdilo, da je Hendrix oče njihovih otrok, a so vse pravdanje izgubile. James, rojen oktobra 1969, je tako edini uradni Hendrixov otrok.

James Daniel Sunquist je uradno edini otrok, ki ga je imel.

Jimi je pokopan ob očetu Alu in babici Nori Rose v Rentonu, v zvezni državi Washington. Na nagrobniku je kitara Fender Stratocaster upodobljena narobe: kot levičar jo je igral "obrnjeno" - v tistem času proizvajalci kitar in basov še niso izdelovali modelov za levičarje – na grobu pa je upodobljena kot da jo je igral kot desničar.

Nagrobni spomenik na pokopališču Greenwood Memoria Park v Washingtonu.

In še: Jimi je umrl 18. septembra 1970, na isti dan kot je britanska zasedba Black Sabbath izdala drugi album Paranoid, ki jih je dokončno ustoličil kot zastavonoše še bolj glasnega in masivnejšega rocka v novem desetletju. In ravno Hendrix je bil eden pionirjev glasbe, ki se je preko Black Sabbath in drugih bendov evolvirala v večno popularen heavy metal in vse njegove podžanre.

Starejše novice