Status Quo v obdobju, ko so osvojili (predvsem) Veliko Britanijo: Francis Rossi, Adam Lamcaster, Rick Parfitt in John Coglah (foto: Pyre Records).
Ustvarjeno dne
Ned, 26.9.2021 15:18
Alan Lancaster je eno najsupešnejših britanskih zasedb ustanovil leta 1969.

Nekdanji basist pri Status Quo Alan Lancaster je umrl v Sydneyu v starosti 72 let, je sporočila njegova družina.

Basist je bil ustanovni član britanskega benda, ki se ponaša z največ uspešnic v otoški lestvici UK Top40. Zasedba se je evolvirala iz benda The Spectres, ki ga je 1962 ustanovil s sošolcem Francisom Rossijem, se ob prihodu drugega kitarista Rick Parfitta leta 1967 nato preimenovala v Scorpions in dve leti pozneje v Status Quo.

Komercialni preboj se je zgodil s četrto ploščo Dog of Two Head (1971), ko je bend že »patentiral« svoj tipični boogie rock naslonjen na čvrsto ritmiko in ovit v spevne refrene.

Za mikrofonom se je Rossi menjaval z Parfittom in Lancastrom, edini, ki v bendu ni pel je bil bobnar John Coghlan.

Garaški četverec je 1985 med drugim odprl legendarni Live Aid, ki je bil eden zadnjih Lancastrovih nastopov z bendom – do izdaje uspešnega albuma 1986, je že bil bivši član, ki je ostalim grozil s tožbo v primeru nadaljne uporabe imena Status Quo.

Na veselje dolgoletnih oboževalcev se je »klasična« postava benda zbrala 2014 za turnejo slikovito imenovano Frantic Four,  na kateri so izvajali izključno repertoar iz 'zlatega obdobja' šestdesetih in sedmedesetih.

Bend, v katerem sta zasedbo vodila Rossi in Parfitt, je 2016 doživel še en udarec, ko se je slednji umrl zaradi srčnega infarkta med počitnicami v Turčiji.

Rossi nadaljuje kariero z novimi oprazi in starim imenom, Lancaster pa se je po 'reunionu' praktično umaknil iz soja žarometov.

Basist, ki je igral na prvih šestnajstih albumih SQ, je zadnja leta le občasno stopil na klubske odre z lokalnimi bendi v Avstraliji, kjer je živel od srede osemdesetih.

Starejše novice