Jugoslovanska ABBA: Marinko Colnago, Sanja Doležal, Nenad Šarić, Vladimir Kočiš Zec in Rajko Dujmić. / foto: press
Ustvarjeno dne
Tor, 4.8.2020 21:35
Poslovil se je avtor nekaterih najbolj znanih pop štikelcev bivše Jugoslavije

Novica o smrti Rajka Dujmića, klaviaturista, sovokalista in avtorja mnogih ponarodelih uspešnic njegove bivše zasedbe Novi fosili, je onemela celotno regijo. Rajko, za prijatelje Lima, se je v sredo, 29. julija hudo poškodoval v prometni nesreči, ko je njegovo vozilo zaradi neprilagojene hitrosti zapeljalo v jarek pri vasi Stari Laz pri Ravni gori, ki se nahaja v bližini Gorskega kotarja. Od takrat je bil zaradi poškodb glave v komi, včeraj je umrl. Za sabo je pustil ogromno ponarodelih uspešnic, ki jih je posnel z Novimi fosili.

Dujmić se je z Novimi fosili, ki so se prvič razšli leta 1991, vrnil 2005 s »klasično postavo« na dveh razprodanih nastopih v zagrebškem Domu sportova. »Reunion« je sprožil celo manijo za skupino, ki so ga mnogi označevali za »jugoslovanske ABBA« predvsem zaradi všečnih pop štikelcev za vse generacije. Zanimivo, da skupina, ki je v prvo posnela impresivnih petnajst albumov, v drugo ni zašla v studijo, temveč so (p)ostali le koncertni bend.

Glasbeno šolani Dujmić, ki se je v prvo bendu pridružil ob drugem albumu Da te ne volim leta 1978 in hitro prevzel kreativno krmilo benda, je v intervjujih parkrat omenjal vsaj še en nov studijski album s »klasično postavo« po 2005, a na koncu iz tega ni bilo nič.

2014 je zapustil bend zaradi težav z alkoholom in mamili, zaradi katerih se je večkrat zdravil in zašel v navzkrižje z zakonom (bojda so mu ostali pogojevali članstvo v bendu s podpisano pogodbo, v kateri bi se zavezal, da bo na koncertih trezen) in se zadnja leta bolj posvečal družinskemu življenju kot glasbi. Novi fosili, v katerih so zdaj ostali le še trije preživeli člani, še vedno nastopajo in publika znova in znova hodi na koncerte, da bi prepevala uspešnice, kot so Tonka, Za dobra stara vremena, Ključ je ispod otirača, Saša, Još te volim, Djeca ljubavi, Milena, Plava košulja, Tonka, Dobre devojke, Kad budemo ja i ti 63. Spisal jih je Rajko Dujmić, eden najboljšh avtorjev popa, ki jih je premogla Jugoslavija.

Spodaj smo zbrali nekaj fotografij iz njegovega življenja:

V osemdesetih je uspešnice stresal kot iz rokava. / foto: Boris Štajduha
Marinko, Sanja in Zec še vedno koncertirajo. 2. oktobra načrtujejo nastop v Hali Tivoli. / foto: press
Znova zbrana klasična postava Novih fosilov po tiskovni konferenci v Zagrebu 2011. / foto: Vladimir Kočiš Zec
Rajko se je rodil 7. avgusta 1954 v Zagrebu. / foto: Facebook
S prijateljem iz sosednje hiše v narodni noši. / foto: Facebook
Prvošolček. / foto: Facebook
Dijak glasbene šole Vatroslav Lisinki, smer: violina. / foto: Facebook
Novi fosili na splitskem festivalu 1981 s pokojno pevko Đurđico Barlović.
Kot avtor skladb je bil osrednji sogovornik z mediji. / foto: Facebook
Novi fosili so se v drugi polovici osemdesetih odpravili na trimesečno turnejo po Sovjetski zvezi. "Sprejeli so nas kot Beatle", je izjavil pozneje. / foto: Facebook

Starejše novice