Tragični konec s snemanja Zone somraka, ko je helikopter obglavil igralca in ubil še dva otroška igralca (foto: Wikipedia Commons).
Ustvarjeno dne
Sob, 23.10.2021 13:07
Nesreče med snemanji filmov so dokaj pogoste, včasih pa tudi naravnost tragične.

Zadnje dni odmeva grozljiva nesreča na snemanju filma Rust, kjer je Alec Baldwin z rekvizitno pištolo ubil direktorico fotografije Haylno Hutchins in lažje ranil režiserja Joela Souzo.

Baldwin je med snemanjem scene streljal s pištolo s slepimi naboji, a tudi ti naboji, ki so ponavadi iz papirja, bombaža, gume ali kakšnega podobnega materiala, lahko povzročijo poškodbe, če se tarča nahaja v neposredni bližini. Kot se je izkazalo pozneje naboj, ki je umoril Hutcchinsonovo ni bil slepi, temveč pravi. Igralec je sprožil strel med vajo za sceno, ki so jo nameravali posneti pozneje.

63-letni igralec je po pogovoru z lokalnim šerifom ni bil pridržan in se je vidno pretresen vrnil domov, snemanje filma pa se je zdaj ustavilo brez napovedanega datuma nadaljevanja.

Svetovni mediji te dni veliko pišejo o nesreči, nekateri privoščljivo obdelujejo Baldwinovo kariero in družinsko življenje, drugi poskušajo izbrskati informacije ali je šlo za malomarnost produkcijske ekipe ali za nesrečen dogodek, ki bi ga z običajnim varnostnim protokolom bilo praktično nemogoče preprečiti.

Vidno pretresen igralec po tragični nesreči na snemanju.

Zlasti snemanja vratolomnih akcijskih prizorov večkrat rezultirajo v poškodbah - predvsem pri kaskaderjih in če so zlomi, ureznine, opekline in udarnine del rizika, ki ga nosi njihov poklic, se stvari včasih končajo tragično.

Doslej naj bi med filmskimi snemanji zabeležili več kot 350 smrtnih žrtev. 

Tokratna tragedija tako še zdaleč ni prvi smrtni primer s snemanja filmov ali serij, Jon Eric Hexum in Brandon Lee sta oba izgubila življenje zaradi strelov z 'nenevarnimi naboji', a seznam resnih poškodb in smrti je dolg in na njem celo najdemo takšne dogodke, kot je obglavljenje člana tehnične ekipe s propelerjem helikopterja.

Izbrskali smo nekaj najbolj tragičnih.

Jon-Eric Hexum in Jennifer O'Neall sta sredi osemdesetih navduševala v zabavni akcijski seriji Pod krinko. Hexum je med snemanjem umrl zaradi igre s rekvizitno pištolo (foto: IMDB).

Rekvizitno pištolo naslonil na senca in pritisnil sprožilec

Jon-Eric Hexum je v vlogi manekena modne agencije, ki je v resnici tajni agent, v osemdesetih pognal utrip marsikateri gledalki serije Pod krinko (Cover Up). In ravno ko se je njegova kariera strmo dvigala, se je na snemanju serije s prijatelji hecal z rekvizitno pištolo, ki si jo je naslonil na senca in pritisnil sprožilec.

Slepi naboj mu je penetriral lobanjo in po peturni operaciji so ga zdravniki proglasili za mrtvega. Star je bil 26 let.

Neslavni rekorder po številu žrtev

Tragični rekorder z največim številom žrtev (nam neznani) indijski film Meč sultana Tipu (The Sword of Tipu Sultan), kjer je na prizorišču snemanja leta 1989 izbil požar, ki je vzel 62 življenj tehnične ekipe in statistov.

Režiser in glavni igralec Sanay Khan je v bolnišnici preživel trinajst mesecev in prestal dvainsedemdeset operacij zaradi hudih opeklin.

Helikopter obglavil igralca

Med najodmevnejšimi nesrečami velja omeniti Zono somraka (Twilight Zone, 1983), filmsko različičo kultne serije, kjer je se je zadnje dni snemanja zgodila nesreča s helikopterjem, ki je z propelerjem dobesedno obglavil igralca Vica Morrowa in smrtno poškodoval dva otroška igralca, Reneeja Shinn Chena in Myco Dinh.

Šlo je za sceno umeščeno v čas vietnamske vojne in helikopter je med eksplozijami in gosti dimom letel nekaj metrov nad zemljo. Zaradi slabe vidljivosti je s propelerjem zadel igralce, ki so bežali pred njim.

Režiser John Landis in njegovi štirje sodelavci, med drugim koordinator posebnih učinkov in pilot helikopterja, so deset mesecev preživeli na sodišču - šlo je za prvi primer, da se je režiser filma znašel na zatožni klopi zaradi nesreče na snemanju in na koncu bili spoznani za nedolžne.

Družine umrlih igralcev so se s filmskih studijem izvensodno poravnale za izplačilo odškodnine.

Brandon Lee (desno) v svojem zadnjem in naslavnejšem filmu Vran (The Crow). Pod streli pred kamero je umrl teden dni pred zaključkom snemanja (foto: IMDB).

Smrt sina filmske legende in mojstra borilnih veščin Bruca Leeja

Brandon Lee, sin filmske legende in mojstra borilnih veščin Bruca Leeja, je končal svojo pot podobno kot oče - v nikoli zares pojasnjenih okoliščinah.

Lee je veljal za velik up Hollywooda, slavni priimek in eksotični izgled (mama Linda je Američanka, Bruce je prihajal iz Hong Konga) sta samo dodajala ščepec k njegovi privlačnosti.

Na snemanju ene zadnjih scen za kultni film Vran (The Crow), v katerem se kot glavni junak po smrti vrne za maščevanje svojih morilcev, ga je fatalno ranil fragment pravega naboja, ki je slučajno ostal v cevi rekvizitne pištole, iz katere so ga ustrelili s približno petih metrov.

Njegova družina je pozneje tožila studio zaradi malomarnosti in tožbo dobila. Višina izplačanega zneska izvensodne poravnave ni bila nikoli razkrita.

Usodno snemanje

Vsaj 91 ljudi je zbolelo za rakom in več kot polovica je zaradi njega v prihodnjih letih tudi umrla po snemanju filma Osvajalec (The Conqueror, 1956).

Film so namreč snemali v ruralni Nevadi, kjer je ameriška vojska tri leta prej opravljala jedrske poskuse in med 220-člansko ekipo je skoraj polovica imela zaradi izpostavljanja močnemu sevanju zdravstvene težave, za četrtino pa je bila doza v naslednjih letih usodna.

Samoamputacija noge

Med snemanjem razvpitega Fitzccaralda (1981) režiserja Werenerja Herzoga, v katerem je blestel Klaus Kinski, naj bi umrlo več domorodcev, ki so v fimu, umšeščenem v pragozd Amazonije, sodelovali kot statisti.

En član snemalne ekipe si je celo sam amputiral nogo (!) po ugrizu smrtonosne kače.

Pravica za Sarah

2014 se je začelo gibanje Justice for Sarah, pravica za Sarah, ki je opozarjalo na varnostne protokole snemalnih ekip. 27-letna Sarah Elizabeth Jones je bila snemalna asistentka pri filmu Polnočni jezdec (Midnight Rider), biografski zgodbi glasbenika Gregga Allmana iz zasedbe Allman Brothers Band in je umrla pod kolesjem vlaka, ki so ga snemali za sceno v filmu.

Ob nesreči je bilo poškodovanih še nekaj članov ekipe, režiser Randall Miller pa je na sojenju priznal nenaklepni umor iz malomarnosti, zaradi katerega je preživel leto za rešetkami in dobil devetletno prepoved snemanja filmov.

Gre za edini primer v filmski zgodovini, da je zaradi nesreče režiser pristal v zaporu.

Starejše novice