Djordje Balašević v nekih boljših časih (foto: Mimi Inhof).
Ustvarjeno dne
Pon, 7.6.2021 15:05
Tri skladbe pokojnega vojvodinskega kantavtorja so zdaj učnega načrta osnovne šole.

Duhoviti novosadski glasbenik Djordje Balašević se je večkrat hecal, da dokler v domačem mestu po njem ne poimenujejo ulice ali dokler kakšna skladba ne pristane v šolskih učbenikih, ne bo zadovoljen. Tudi zato, ker ni nikoli maturiral in zato, ker je študij geografije opustil še pred diplomo.

Druga želja se mu je zdaj posthumno uresničila. Tri skladbe so uvrščene v osnovnošolske učbenike za glasbo.

Drvena pesma je zdaj del gradiva za osmi razred, D-mol in Devojka sa čardaš nogama pa za nižje razrede osnovne šole.

Več popularne glasbe za mlade

Kot je izpostavila Maja Sokolović Ignjatović, ena od avtoric novega učbenika, Djole ni edini popkulturni glasbenik v učnem načrtu, tu zdaj najdemo tudi Šabana Bajramovića, Zdravka Čolića in mnoge tuje zasedbe in avtorje.

»Eno celotno poglavje govori o popularni glasbi, kjer najdemo žanre kot so jazz, blues, pop, rock in hip hop. Znanstveno je dokazano, da so otroci bolj motivirani za učenje, če jim je tematika blizu. Seveda, se lahko poraja vprašanje, če je otrokom bližje Balašević kot Beethoven, saj je to odvisno od glasbe, ki se posluša v družini, kjer otrok odrašča,« pravi.

Novica je sprožila val navdušenja na družabnih omrežjih med njegovo številčno in izjemno lojalno publiko. Balašević je umrl 19. februarja zaradi komplikacij povezanih z okužbo s covid-19.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice