Slika je simbolična.
Ustvarjeno dne
Sob, 11.9.2021 13:53
Izbor celovečercev, ki je najbolj ujel divji duh rock'n'rolla.

Glasbeni filmi so nepredvidljiv žanr in redko najdejo pravo formo podajanja glasbene biografije in kompleksne podzgodbe, ki je gnala ustvarjalnost glasbenikov, brez da bi odvrnili množično občinstvo.

V prihodnjih mesecih pričakujemo dva atraktivna naslova. Prva je mini serija o Sex Pistols, ki trenutno odmeva zaradi tožbe njihovega pevca Johnnyja Lydona, ki si želi prepovedati uporabo njihove glasbe, a je že preglasovan s strani ostalih članov, drugi je napovedan za poletje 2022 in bo ukvarjal z življenjem Elvisa Presleya.

Tega bo igral Austin Butler, glavna vloga pa pripada Tomu Hanksu v čevljih njegovega menedžerja, zloglasnega polkovnika Toma Parkerja.

Izbrali smo top 10 filmov o rock izvajalcih. Osredotočili smo se na biografske zgodbe rock bendov, hip hop (Straight Outta Campton - Zgodba o N.W.A., 8 milj), jazz (Born to be Blue, Bird), soul (Ray), pop (Kaj ima ljubezen s tem?) ali generalno filmi s glasbeno tematiko (Šola rocka, Detroit - mesto rocka) niso na seznamu, jih pa vsekakor priporočamo na ogled ljubiteljem.

Spodaj je deset celovečercev, zbranih po abecednem seznamu angleškega naslova (in enajsti, ki je preveč drugačen, da bi ga spregledali).

Odločitev, kateri je najboljši, prepuščamo gledalcu. Tako kot pri dobri glasbi je to stvar osebnega okusa.

24-urni žurerji

24 Hour Party People / režija: Michael Winetbottom / 2002

Zgodba televizijskega voditelja Tonyja Wilsona, ki je z ustanovitvijo založbe Facotry Records in odprtjem kluba The Haçienda, štartal otoško glasbeno gibanje, danes označeno kot Madchester, je pripoved o možakarju, ki je imel več glasbenega entuzijazma kot poslovne žilice.

Skozi film se sprehajajo Joy Division, Sex Pistols, Happy Mondays, New Order, The Stone Roses in drugi glasbeniki, ki so ustvarili komercialno srednje uspešno, a zelo vplivno glasbeno zapuščino britanskega delavskega mesta. In humor je več kot odličen.

Skoraj popularni

Almost Famous / režija: Cameron Crowe / 2000

Preden je Cameron Crowe zaslovel kot filmski režiser (Jerry Maguire, Vanilla Sky, Elizabethtown) je kot najstnik začel pisati glasbene članke za Rolling Stone – urednik se ni zavedal, da je njegov pisec mladoleten in ga je poslal na turnejo z Allman Brother Band.

Skoraj popularni je tako napol avtobiografska zgodba mulca, ki za Rolling Stone na turneji leta 1972 spremlja fiktivni bend Stillwater in med potovanjem vstopi v svet odraslih.

Glasbena drama s pridihom komedije (a ni rock'n'roll v osnovi zares komedija?) je tako poln slikovitih referenc in avtentičnosti, da je obvezen ogled za vse ljubitelje rock'n'rolla.

Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody / režija: Bryan Singer / 2018

Biografski film o Freddieju Mercuryju se je tako dolgo 'pacal', da je vse kazalo, da bo šlo za epski polom. A je na koncu bilo ravno obratno, Bohemian Rhapsody je postal eden najuspešnejših filmov zadnjega desetletja, gnan z ekstravagantno zgodbo sramežljivega mulca perzijskih korenin, ki je (p)ostal ultimativni stadionski frontman.

Ja, v filmu je precej napak, a gre za vizualno odlično posneto popotovanje skupine Queen od sramežljivih začetkov, do triumfa na Live Aidu, kjer se zgodba konča s Freddijevim priznanjem ostalim članom, da se mu zaradi okužbe z virusom HIV čas hitro izteka.

Za piko na i ga je ameriška filmska akademija nagradila s štirimi oskarji, med drugim tudi za glavno moško vlogo, ki ga je prejel Rami Malek za odlično preobrazbo v Freddieja Mercuryja.

Zgodba Buddyja Hollyja

The Buddy Holly Story / režija: Steve Rash / 1978

Buddy Holly je iz svoje garaže transformiral rock'n'roll, čez noč postal zvezda, utrl pot Beatlom in leta 1959 pri rosnih dvaindvajsetih umrl v letalski nesreči na turneji.

Z njim je na letalu bil tudi Ritchie Valens, ki se je proslavil z La Bambo (in o katerem je bil 1987 posnet istoimenski film).

Izjemno topel film z Garyjem Biseyem v glavni vlogi, ki mu je prinesla nominacijo za oskraja, je vreden ogleda predvsem zaradi njegove igre - feni so še danes strinjajo, da je odigral vlogo svojega življenja.

Umazanija

The Dirt / režija: Jeff Tremaine / 2019

Naslonjena na avtobiografsko knjižno uspešnico The Dirt je Netflixova zgodba o Mötley Crüe vsekakor sladkorček za ljubitelje divjih zgodb.

Seveda, film ne doseže stopnje grotesknosti, ki jo brutalno iskrena zgodba 'najbolj umazanega rock benda' predstavi v pisani besedi, a The Dirt je preplet rock'n'rolla, seksa, drog, osebnih tragedij, histerično smešnih situacij, ki gledalcu ne prihrani niti eksplicitnih scen brezna heroinske odvisnosti.

Ker je izšel par mesecev po razvpitem Bohemian Rhapsody, je nekako ostal v njegovi senci.

The Doors

The Doors / režija: Oliver Stone / 1991

Oliver Stone se je kot režiser pogosto loteval Amerike v burnih šestdesetih, a iz političnega zornega kota (Vod smrti, Rojen 4. julija, JFK ...), v The Doors pa se je poukvarjal z zgodbo istoimenskega benda, ki je bil »soudtrack« generacije, ki je živela z vietnamsko vojno.

Val Kilmer je mojstersko upodobil Jima Morrisona, 'kralja kuščarjev' in vso njegovo avtodestruktivnost, ki ga je pokopala pri sedemindvajsetih.

Bob Dylan: 7 obrazov

I'm Not There / režija: Todd Hayes / 2007

Režiser Todd Hayes je pri delno biografskem filmu o Bobu Dylanu ubral skrajno nekovencionalen pristop: glasbenika v filmu upodobi šest igralcev, ena je celo igralka Cate Blachett.

Mozaik podob, ki so vse Dylanove zgodbe, je še slikovitejši, ker imajo junaki različna imena, sedmi lik (Christian Bale) je hkrati transformacija prvega in na koncu simbolizira Dylana kot znova rojenega kristjana.

Dylanofili so zaznali ogromno paralel z njegovo življenjsko zgodbo, a nekovencionalen način podajanja te, je mnoge pustil zbegane. No, tako kot vse, kar je zmuzljivi glasbenik ustvaril v šestih desetletjih kariere.

Love & Mercy

Love & Mercy / režija: Bill Pohlad / 2014

Tragična zgodba Briana Wilsona, kreativnega genija zasedbe Beach Boys, je resna drama, ki se manj osredotoča na glasbeno ustvarjanje in bolj na njegovo življenje s shizoafektno motnjo, ki je bila posledica travmatskega odnosa z očetom (in managerjem Beach Boys) kot prekomerne rabe haliucinogenih mamil.

Love and Mercy zaobjema dve eri: v šestdesetih, ko je »tekmoval« z Beatli na področju ustvarjanja glasbe, ga odlično upodablja Paul Dano, v osemdesetih, ko se je končno otresel slabe družbe, enako dober John Cusack. Na koncu ga reši ljubezen.

Never Tear Us Apart: neznana zgodba INXS

Never Tears Us Apart: The Untold Story of INXS / režija: Daina Reid / 2014

»Rad imam INXS, ker so pravi bend,« je nekoč dejal Keith Richards.

Mlajša generacija se avstralskega šesterčka (verjetno) ne spomni, saj so zenit popularnosti doživeli v osemdesetih in ob vstopu v devetdeseta postali ena najbolj znanih 'žrtev grunga'. 

Sprememba splošne glasbene klime v kombinaciji s katastrofalnimi kariernimi odločitvami jih je v nekaj letih potisnila s stadionov praktično nazaj v malo večje klube. Desetletje prej so z nalezljivimi pop rock štikelci in nezaustavljivo seksualno karizmo pevca Michaela Hutchenca osvojili svet.

Dve epizodi mini serije se osredotočata na tisto obdobje z veliko seksa in tovarištva znotraj benda. Zgodba se konča v drugi polovici devetdesetih, ko se je Huchence v vrtincu depresije odločil končati življenje in to tik pred, kot je kazalo, vnovičnim uspešnim zagonom kariere.

To je Spinal Tap!

This is Spinal Tap / režija: Rob Reiner / 1984

»Mokumentarec« (lažni dokumentarec) o fiktivnem angleškem bendu Spinal Tap (ti so se prvič predstavili v humoristični oddaji The TV Show leta 1979) velja za najboljši rockovski film vseh časov.

Skozi zaslonko snemalne ekipe jih spremljamo na ameriški turneji ob promociji novega albuma in duhoviti pripetljaji se vrstijo en za drugim.

Ti so na trenutke tako avtentično pristni, da je fraza »Spinal Tap moment« postala ljudska in pomeni bizarno situacijo, v kateri se lahko znajdejo samo glasbeniki. Spinal Tap so po filmu štartali resno glasbeno kariero in posneli tri albume, ameriška Kongresna knjižnica pa je film leta 2002 uvrstila v svoj arhiv kot »kulturno, zgodovinsko in astetsko pomembno filmsko stvaritev.« 

In najboljša stvar je, da je subtilnh komičnih zapletov toliko, da boste ob vsakem vnovičnem gledanju odkrili še kakšnega.

Starejše novice