Naj se rola se kmalu začenja v Kinoteki.
Ustvarjeno dne
Pet, 9.10.2020 15:43
V Kinoteki bo med 13. in 17. oktobrom na ogled devet glasbenih dokumentarcev

V ljubljanski Kinoteki bo v prihodnjem tednu na ogled deset dokumentarnih filmov o slovenskih in tujih glasbenih zgodbah, ki so se zapisale v zgodovino. Druga edicija festivala glasbenega filma Naj se rola bo razdeljen v tri programske sklope: ‘Brez nadzora’ (filmi španskega režiserja Dannyja Garcie) prinaša filme o Brianu Jonesu, ustanovitelju The Rolling Stones, o razkroju skupine The Clash in newyorškem antijunaku Johnnyju Thundersu. Sklop ‘De-digitaliziraj, Elektrificiraj me!’ sestavlja filma o razvoju thrash metala in začetkih Metallice - Umor v sprednji vrsti, ter kratki film o Electric Lady – studiu Jimija Hendrixa. Sklop Feel LOVE, Spread LOVE’ govori o Sloveniji in slovenski glasbi s filmi o prvencih skupin Laibach, Buldožer in Pankrti, o domačem heavy metalu (Železne stopinje) in rap sceni (V letu hip hopa). Projekcijam domačih filmov bodo sledili pogovori s filmskimi ekipami in nastopajočimi.

Spored po dnevih:

13. 10. torek,  ob 20.00

Rolling Stone: Življenje in smrt Briana Jonesa

(Rolling Stone: Life and Death of Brian Jones)
Danny Garcia, VB/Španija, 2019
Življenje in smrt Briana Jonesa je prvi dokumentarni film o ustanovitelju in prvotnem vodji The Rolling Stones. S skupino je obvladoval vrhove lestvic, domišljijo javnosti pa je buril s strastnim razmerjem z Anito Pallenberg, ki je veljala za "the it girl" v svetovnih razmerjih. Imel je vse, kar si je želel, in še več. Življenjski slog s slovesom izvirnega rock'n'roll bad boya ga je drago stal. Ko so se pojavila psihedelična mamila, je Brian brez nadzora potonil v spiralo dogodkov, ki so se končali tako, da so ga našli mrtvega na dnu bazena. V zadnjih 50 letih se je pojavilo veliko teorij o tem, da je bil Brian umorjen in da je bil umor prikrit na visoki ravni. Kot pokaže film, so dokazi za to prepričljivi.

Srečno naključje: Genij za studiem Electric Lady

(Serendipity: The Genius Behind Electric Lady)

Alyssa DeRosa, Catherine Kaczor, Alec Cafaro, Meagan Sullivan, ZDA, 2016

Leta 1968 sta Jimi Hendrix in njegov menedžer Michael Jeffery kupila nočni klub The Generation v newyorškem Greenwich Village, kjer je Jimi pogosto zaigral na nenapovedanem poznonočnem jam sessionu. Film Srečno naključje zgodbo o tem, kako je namesto kluba nastal znameniti studio Electric Lady, pripoveduje skozi zgodbo arhitekta in akustika Johna Storyka. Hendrix je v svojem studiu preživel le nekaj deset tednov. Electric Lady je še danes zelo popularen studio. V njem so med drugim snemali AC/DC, Beastie Boys, Chuck Berry, Eric Clapton, The Clash, Bob Dylan, Rolling Stones, Guns N' Roses. 

Kratki film bo na ogled takoj za projekcijo dokumentarca o Brianu Jonesu

14. 10. sreda, ob 18.00

Umor v sprednji vrsti: Zgodba o thrash metalu v San Franciscu

(Murder in the Front Row: The San Francisco Bay Area Thrash Metal Story)

Adam Dubin, ZDA, 2019

V zgodnjih osemdesetih letih se je skupinica headbangerjev iz San Francisco Bay Area iztrgala iz primeža sfere MTV-ja in hollywoodskih trajnih frizuric, v prid ostrejši verziji heavy metala, ki je zaslovela kot thrash metal. Režiser Adam Dubin predstavlja razvoj thrash metala, ki je za metal to, kar je bil punk za rock: od mreže za izmenjevanje kaset do klubov in glasbenih trgovin ter fanzinov, ki so prispevali k temu, da je majhna scena postala gibanje, iz katerega je izšlo veliko popularnih zasedb - tudi Metallica.

14.10. sreda , ob 20.30

Železne stopinje

Jure Gorjanec, Slovenija, 2017
Dokumentarni film Železne stopinje je poklon predstavnikom in pripadnikom težkometalne glasbe. Ta zvrst je v sedemdesetih in osemdesetih letih pustila pečat na slovenski glasbeni sceni. Heavy metal je kljuboval nekonstruktivni kritiki in podcenjevanju. Zaradi vztrajnosti, energije in čvrste hrbtenice je težkometalna subkultura prerasla omejitve sistema in časa ter postala del kulturne in družbenopolitične zgodovine Slovenije. Avtorji filma skozi pričanja glavnih predstavnikov tedanjega domačega heavy metala ovekovečijo duh tega obdobja.

15. 10. četrtek, ob 18.00

LP film Pankrti – Dolgcajt

(Glasba je časovna umetnost 1: LP film Pankrti – Dolgcajt)

Igor Zupe, Slovenija, 2006

Dolgcajt, prvi film iz serije Glasba je časovna umetnost, posvečene prelomnim slovenskim glasbenim ploščam, pripoveduje zgodbo o prvencu skupine Pankrti. Konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja je usodno vplivala na dogajanje na slovenski in jugoslovanski sceni. O prvih korakih Pankrtov in njihovem prvencu ob članih skupine pripovedujejo tudi akterji in ideologi družbenih sprememb, takratni glasbeni novinarji, glasbeni sodobniki, mladi pankerji, ki jih je plošča zaznamovala do danes, in tudi posamezniki, ki so kovali usodo Pankrtov ter botrovali nastanku njihove ključne plošče. Plošča je vplivala na cele generacije glasbenikov in je še danes ena prelomnih in ključnih plošč slovenske popularne glasbe.

15. 10. četrtek, ob 20.00

LP film Buldožer – Pljuni istini u oči

(Glasba je časovna umetnost 2: LP film Buldožer – Pljuni istini u oči)
Varja Močnik, Slovenija, 2016
Skupina Buldožer je na svojem prvencu Pljuni istini u oči (1975) predstavila enkratno mešanico številnih glasbenih in kulturnih vplivov, od rocka do alternativnega popa in jazza. Njeni odrski nastopi so bili manične eksplozije kreativne norosti, ki so publiko bodisi šokirale bodisi navduševale. Pljuni je ob izidu beležil rekordno prodajo (preden je bil umaknjen oziroma prepovedan), po štirih desetletjih in več pa navdušuje nove generacije. V dokumentarcu se pričevanja prepletajo s fiktivnimi prizori, slikovnim materialom s plošče, arhivskim gradivom in animacijami, kar prinese svež in surrealističen pogled, ne lena album, ampak tudi na takratno družbo.

15. 10. četrtek, ob 21.30

LP film Laibach

(Glasba je časovna umetnost 3: LP film Laibach)
Igor Zupe, Slovenija, 2018
LP film Laibach razgrinja strategije in taktike delovanja Laibacha in Laibach Kunsta v prvi polovici osemdesetih let, njuno vizionarstvo, duhovitost, preboj železne zavese in okupacijo Evrope. Pričevanja članov, njihovih sodelavcev in sodobnikov v kombinaciji z arhivskimi posnetki in drugimi relikvijami sežejo čez monumentalno mitskost skupine k intimnejšim, še neslišanim zgodbam. Čeprav je bilo ime skupine v Ljubljani takrat politično prepovedano, je plošča vseeno izšla – brez imena in naslova. Črni križ na ovitku je bil dovolj.

16. 10. petek, ob 17.30

V iskanju Johnnyja

(Looking for Johnny)
Danny Garcia, VB/Španija, 2014
Drugi film španskega avtorja rockumentarnih filmov Dannyja Garcie sledi življenjski poti Johna Anthonyja Genaleja, znanega kot Johnny Thunders, od glasbenih začetkov do rock 'n' roll junaka pri New York Dolls in The Heartbreakers ter vplivnega avtorja, ki je razvil pogubno razmerje s heroinom in drugimi substancami. Gre za klasično zgodbo rock 'n' roll antijunaka, ki se je tragično končala leta 1991 v hotelski sobi v New Orleansu.

16. 10. petek, ob 20.00

Vzpon in padec The Clash

(The Rise and Fall of The Clash)
Danny Garcia, ZDA/VB/Španija, 2012
Biografija padca skupine The Clash v nemilost. Šokantna in nedojemljiva zgodba o spopadu dveh egov v izjemni skupini, ki je v začetku osemdesetih let imela pod sabo ves svet in glasbeno diskografijo, potem pa jo je psihološka skurjenost zaradi norega delovnega tempa začela razjedati od znotraj. Ko se politični ideali pomešajo z glasbo, denarjem, šovbiznisom, ambicijami in menedžerskimi manipulacijami, nastaneta kolaps in dramatičen film.

16. 10. petek, ob 22.00

V letu hip hopa

(V letu hip hopa)
Boris Petkovič, Slovenija, 2011
V letu hip hopa je dokumentarno glasbeni film, ki predstavlja rap in hip hop v Sloveniji, od začetkov preko zgodnje razvojne faze in vrhunca pa vse do leta 2011, ko je bil film predstavljen. Skozi zgodovino se razkrijejo predhodniki in prvi poskusi rapa na slovenskih tleh, sprehod po regijah pokaže, kako se je hip hop godba razvijala v soodvisnosti od okolja, v glasbenem delu pa se predstavijo vsi pomembnejši rap ustvarjalci v Sloveniji (Ali En, Simon Stojko Falk, 6 Pack Čukur, Murat&Jose, Klemen Klemen, Pižama, Trkaj, Zlatko ...).

17. 10. sobota ob 17.30

Umor v sprednji vrsti: Zgodba o thrash metalu v San Franciscu

Glej sreda, 14.10. ob 19.00

17. 10. sobota ob 20.00

Rolling Stone: Življenje in smrt Briana Jonesa

Glej torek, 13.10. ob 20.00

Vstopnice po ceni 4,00 € so v prodaji na blagajni Kinoteke ali preko spleta. Paket vstopnic za 9 različni projekcij festivala je po ceni 28,00 € na voljo le na blagajni Kinoteke. 

Starejše novice