Profile picture for user spela Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Čet, 19.11.2020 13:04
Na vrhu lestvice stotih najbogatejših Slovencev, ki jo objavlja revija Manager, sedmo leto zapored vztrajata zakonca Iza Sia in Samo Login.

Njuno premoženje ocenjujejo na 689 milijonov evrov. Zakonca sta glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7, ki so ga januarja 2017 prodali kitajskemu holdingu United Luck Group za milijardo dolarjev. 

Na drugem mestu prav tako ni nobenih sprememb, glede na preteklo leto. Zaostanek Sandija Češka in njegove partnerke Livije Dolanc za zakoncema Login zmanjšal za približno 50 milijonov evrov. Glavnina premoženja, ki skupaj znaša 345 milijonov evrov (17 odstotkov več kot lani), je ocena kupnine za 55-odstotni delež v Studiu Moderna, razlog za rast pa je uspešna prodaja ležišč v ZDA, kjer se po navedbah Managerja kosata s tamkajšnjimi borznimi zvezdami.

Prvo deseterico lestvice sestavljajo še Marko Pistotnik (210 milijonov evrov oz. enako kot lani), družina Lah (164 milijonov oz. tri odstotke manj), Damian Merlak (148 milijonov oz. 19 odstotkov več), Igor Akrapovič (139 milijonov oz. tri odstotke več), Tatjana in Albin Doberšek (123 milijonov oz. dva odstotka manj), Franc Frelih (123 milijonov oz. 10 odstotkov več), družina Šešok (120 milijonov evrov oz. 38 odstotkov več) ter Tone Strnad (118 milijonov oz. 36 odstotkov več).

Najvišji skok je uspel največjemu lastniku trboveljskega Dewesofta Juretu Knezu. Vrednost njegovega premoženja se je v letu dni ob uspešnem poslovanju tudi drugih podjetij v skupini podvojila na 73,8 milijona evrov.

Novincev je letos šest, med njimi sta tudi košarkar Goran Dragić in hokejist Anže Kopitar. Dragićevo premoženje ob upoštevanju razlik med višino davka na dohodke v posamezni ameriški zvezni državi ocenjujejo na 51,4 milijona evrov, Kopitarjevo pa na 31,5 milijona evrov. Košarkar Luka Dončić je letos na lestvici najpremožnejših mladih milijonarjev z ocenjenim premoženjem 16,5 milijona evrov.

Med najbogatejšimi milenijci so med drugim izpostavili tudi razvijalca računalniških iger Marka Grgurovića s 15 milijoni evrov.

Skupno premoženje najbogatejše stoterice znaša 5,8 milijarde evrov, kar je 147 milijonov evrov več kot lani. Prag za vstop na lestvico se je sicer znižal za šest odstotkov na 20,9 milijona evrov.

Med novinci na lestvici stotih najbogatejših Slovencev so med drugim tudi večinski lastnik proizvajalca kmetijske mehanizacije SIP Šempeter Uroš Korže, družina Moškotevc, ki se ukvarja z gradbeništvom in uvozom pijač (VOC Ekologija in Ahac), podjetnik in vlagatelj Boštjan Marovt (Metro) ter izdelovalec vrat Roman Pirnar, so še pojasnili pri reviji Manager.

Povratniki med najbogatejše

Na lestvico so se po 'premoru' vrnili: družina Gantar (KD), družina Sekavčnik (KD), Aleksander Jereb (Kompas Shop, Akustika), Primož in Karmen Kompara (Vitanest), Miran Zagožen (Zagožen), Jože Udovič (REM), Janko Šemrov (ACH), Štefan Krajnc (Cablex), družina Kopriva (Cablex), Jožef Rupnik (Kolektor), Jožef Potočnik (Kolektor), Ivan Albreht (Kolektor), družina Mižigoj (Medex) in Andrej Poglajen (Trgograd).

Starejše novice