Foto: Facebook UKC
Profile picture for user ninavodeb Uredništvo Ljubljanainfo [email protected]
Ustvarjeno dne
Ned, 29.11.2020 12:57
Danes mineva 45 let od uradnega prevzema in selitve UKC v stavbo ob Zaloški cesti. Ob tej priložnosti je izšel Zbornik o nastanku UKC Ljubljana z nekaj zanimivi mejniki in zgodovinskimi podrobnostmi.

Zaradi epidemije je nekoliko zastal del o strokovnih uspehih in posameznih sestavnih enotah osrednje bolnišnice, ki bo dopolnjen v tiskani izdaji, so zapisali na Facebooku.

Obletnico so v minulem tednu obeleževali tudi z nizom prispevkov »45 let tovarne zdravja« na Valu202 z različnimi sogovorniki.

(ZBORNIK) 45 let UKC Ljubljana: središča znanja za zdravje Slovenije UKC Ljubljana praznuje v nedeljo 45. rojstni dan -...

Objavil/a UKC Ljubljana dne Petek, 27. november 2020

Prva bolnišnica je imela 12 postelj

Pred UKC so se v naših krajih pojavile različne predbolnišnične ustanove: lazareti, špitali, ubožnice, hiralnice, izolirnice, sirotišnice in najdenišnice, ki so bili do razsvetljenstva pod vodstvom različnih cerkvenih rodov.

V Ljubljani so delovali trije špitali, kjer so skrbeli za nemočne in bolne ljudi. Leta 1786 je Ljubljana v nekdanjem samostanu bosonogih avguštincev dobila civilno bolnišnico.

"Prva bolnišnica je bila zelo skromna, imela je dvanajst bolniških postelj, internistični, kirurški, tudi dermatovenerološki oddelek, predvsem zaradi sifilitičnih bolnikov, saj je bilo takrat veliko sifilisa, pa tudi psihiatrični bolniki so bili v tej bolnišnici,"

v oddaji na Valu202 pripoveduje dr. Zvonka Zupanič Slavec, redna profesorica in predstojnica Inštituta za zgodovino medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Ustanovitev medicinske fakultete

Civilna bolnišnica v Ljubljani se je vzporedno z mestom počasi širila in razvijala ter imela konec 19. stoletja več kot 400 bolniških postelj.

Žal pa je Ljubljano leta 1895 prizadel hud potres in zelo poškodoval staro bolnišnico. Takrat so na Zaloški cesti že gradili novo civilno bolnišnico, ki so odprli 16. oktobra 1895 in je bila za tiste čase zelo dobro opremljena, poroča Val202.

Primanjkovalo je zdravnikov, zato so leta 1919 ustanovili slovensko prvo medicinsko fakulteto, ki pa je imela le štiri semestre. Po letu 1945 je z desetimi semestri postala popolna medicinska fakulteta.

45 LET TOVARNE ZDRAVJA "Zame je stres sestanek, razpravljanje o organizacijskih in podobnih zadevah, delo z bolniki pa...

Objavil/a UKC Ljubljana dne Sreda, 25. november 2020

Novi klinični center po drugi svetovni vojni

Po drugi svetovni vojni je bila potreba po novejši stavbi vedno večja, zato so na koncu odločili, da se novi klinični center zgradi na območju, na katerem je že stala večina bolnišničnih objektov.

"Izgradnja kliničnega centra je bila velik finančni zalogaj. To je bil čas samoprispevkov in delovnih sobot, ki so jih ljudje udarniško darovali za klinični center," pripoveduje dr. Zupančič Slavec.

UKC Ljubljana so gradili deset let, otvoritev pa je bila na današnji dan pred 45 leti, 29. novembra 1975. To največjo zdravstveno ustanovo v Sloveniji so imenovali celo tovarna zdravja, poroča Val.

Foto: Facebook UKC

UKC pred dnevi presenetile majice Primoža Rogljiča

Zaposlene dializnega oddelka in COVID intenzive je v teh dneh razveselilo presenečenje iz Zagorja ob Savi, ko je sodelavka UKC Gordana Brkovič v sodelovanju z županom Zagorja ob Savi za osrednjo bolnišnico in za SB Trbovlje v čisti tajnosti pripravila lepo presenečenje ob pomoči vrhunskega kolesarja Primoža Rogliča, saj je med zaposlene razdelila 100 rumenih majic z njegovo podobo.

"Uspehi slovenskih športnikov nam v času, polnem izzivov, dajejo dodatno moč - da se da in da se zmore. Sporočilo, da bomo uspešni, če damo vsi od sebe vse (in še malo več) in da to ni nemogoče," so zapisali na Facebooku.

Starejše novice