Fotografija je simbolična. (Foto: Bobo)
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 3.3.2022 18:05
Iz Ukrajine je zbežalo že več kot milijon ljudi, največ na Poljsko, a je tudi Slovenija že sprejela prve begunce. Pri nas bi lahko namestili tudi do 200 tisoč beguncev, zato nas zanima, koliko bralcev podpira njihovo namestitev v Sloveniji.

Iz Ukrajine je zaradi ruske invazije v tednu dni zbežalo že več kot milijon ljudi, so ponoči sporočili z visokega komisariata Združenih narodov za begunce. To je več kot dva odstotka od okoli 44 milijonov Ukrajincev. 

Že do srede se je na Poljsko zateklo okoli pol milijona Ukrajincev, več kot 120.000 jih je bilo v Romuniji.

Podobno je v Moldaviji in več drugih državah, vse bolj tudi v tistih, ki sicer ne mejijo na Ukrajino, kot sta Nemčija in Češka. V slednji jih je že okoli 20.000 in v sredo so tam v pričakovanju velikega begunskega vala razglasili izredne razmere. 

Posledično smo prve ukrajinske begunce sprejeli tudi v Sloveniji. Slovenija je v noči na torek v nastanitvenem centru v Logatcu sprejela 68 beguncev iz Ukrajine, od tega 38 otrok. Gre za člane nogometnega kluba, nastanili so jih v prenovljen del centra, kjer jim bodo nudili vso potrebno materialno oskrbo, prehrano in zdravstveno oskrbo.

Slovenija lahko v tem trenutku v pomoč Ukrajini zagotovi prostor za 180.000 do 200.000 beguncev, je nedavno povedal notranji minister Aleš Hojs.

Zato smo se odločili preveriti, koliko posameznikov podpira slovenska prizadevanja pri pomoči ukrajinskim beguncem in njihovi nastanitvi v državi.

Število beguncev se bo še povečalo

V Sloveniji je za pričakovati, da se bo število beguncev iz Ukrajine povečalo, poudarja direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj.

V nastanitvenem centru v Logatcu je sicer prostora za 300 oseb, v uradu pa že vodijo pogovore z zasebniki, ki ponujajo zasebne vrste nastanitev pa tudi s posameznimi občinami, med drugim s primorskimi občinami, z občino Logatec in občino Velenje, ki že ima izkušnje z namestitvijo beguncev.

Bo ukrajinskim beguncem pomagala tudi ljubljanska občina?

V nudenje pomoči ukrajinskim beguncem bi se naj vključila tudi Mestna občina Ljubljana.

Kot smo poročali, je občina v Ukrajino poslala tovornjak sanitetnega materiala.

Anketa: Ali podpirate namestitev ukrajinskih beguncev v Sloveniji?

Slovenija je po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa že na začetku povedala, da bo, glede na to, da ti ljudje prihajajo iz naše neposredne bližine, v polni meri poskušala zanje poskrbeti. 

Prav tako je poudaril, da lahko v državi v tem trenutku zagotovimo prostor za 180.000 do 200.000 beguncev.

Tako smo se odločili preveriti, ali naši bralci podpirajo prizadevanja Slovenije pri množični namestitvi ukrajinskih beguncev v državi.

Svoje stališče lahko izrazite v spodnji anketi.

Ali podpirate namestitev ukrajinskih beguncev v Sloveniji?

Da.
70% (700 glasov)
Ne.
22% (220 glasov)
Nisem odločen(a).
8% (83 glasov)
Skupno glasov: 1003

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice