Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Sre, 19.5.2021 13:51
Kako pravo rastlinsko džunglo ustvarite kar na domačem balkonu?

Pogled na oskrbo z lokalno pridelanim sadjem in zelenjavo je lani predvsem v času prvega vala močno zamajal koronavirus. Govorimo o vzponu balkonskega vrtičkarstva, saj so majhni vrtovi, namenjeni pridelavi za osebno porabo, vzniknili na številnih balkonih, predvsem v mestnih središčih, kjer veliko ljudi ne more uživati v vrtičkih ob hiši.

Na kaj morate biti pozorni?

Pri gojenju rastlin na balkonu se je pametno odločiti za tiste vrste, ki ne bodo zavezele veliko prostora, a bodo dobro uspevale. Najbolj ključno pa je, koliko svetlobe bodo na vašem balkonu deležne rastline. Večina zelenjave namreč za uspešno rast potrebuje od šest do osem ur sončne svetlobe na dan.

Pozorni bodite tudi na veter. Ta rastline namreč izsušuje, zato jih je treba na območjih, izpostavljenim vetru, zalivati pogosteje. Če je na vašem balkonu poleti precej vroče, raje izberite bolj eksotične rastlina, ki jim vročina prija. 

Ne pozabite, da boste morali, če želite imeti dober pridelek, za rastline vestno skrbeti. Zapomnite si, da je treba rastline, posajene v loncih, zalivati pogosteje kot tiste, ki rastejo na vrtu.

Urbano vrtnarjenje je v trendu

Med vrtičkarske trende letošnjega leta se kot ključen trend uvršča prav urbano vrtnarjenje, piše portal Ideal Home. 

Na majhnih vrtovih na balkonih je popularno predvsem sajenje začimb. Zakaj? Ker jih je v loncih in koritih najlažje vzgajati. Zelenjavo, kot sta paradižnik in paprika, je recimo nekoliko težje gojiti, saj rast traja dlje časa, te rastline pa so bolj občutljive.

Začimbe, kupljene v trgovini, pogosto razočarajo, saj dokaj hitro izgubijo tisto pravo aromo, ki jedem doda piko na i. Namesto takšnih razočaranj raje uživajte v testeninah z baziliko, ki ste jo pridelali sami.

Z vrtičkarsko delavnico do novega znanja

Se na vrtičkanje ne spoznate preveč, a vas zelo veseli? Jutri se lahko udeležite vrtičkarske delavnice, ki bo ob 18. uri na vrtičkih Vižmarje-Brod. Agronom bo predstavil, kako se pravilno sadi plodovke in hranila, pomembna za dober pridelek. Delavnica bo brezplačna, potekala pa bo v skladu z aktualnimi priporočili NIJZ za preprečevanje širjenja koronavirusa.
 

Starejše novice