Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Čet, 25.3.2021 15:00
V času koronakrize smo deležni neverjetnega dviga cen gradbenih materialov. Razlog za to je primanjkljaj naravnih virov!

Kateri gradbeni materiali so se najbolj podražili?

Najbolj so se podražili plastični in kovinski materiali, cene pa so se dvignile tudi pri kamninah, opečnih in cementnih izdelkih in keramiki, povprečno med deset in 30 odstotki. Armaturno železo se je od začetka leta pa do danes podražilo za 20 odstotkov, opečni in keramični izdelki za 30 odstotkov, bitumenski proizvodi med 5 in 10 odstotki in plastični proizvodi med deset in 15 odstotki.

V zadnjem trimesečju leta 2021 so se najbolj podražili plastični in kovinski materiali, predvsem cevi ter armaturno železo in druga konstrukcijska jekla. Gregor Ficko, direktor Zbornice gradbeništva in industrije, za Ljubljanainfo razlaga, da gre pri slednjih za globalen pojav dviga cen na trgu jekla in jeklenih izdelkov. 

Dvig cen vhodnih materialov in komponent se je napovedal že pred poletjem 2020. Do prvih podražitev jekla je prišlo že lansko jesen. 

»Do dviga cen vhodnih surovin navadno pride po vsakem zastoju dobaviteljskih verig, še posebej globalnem, kar je posledica pandemije covid 19. Šele ko se bo normaliziralo delovanje vseh verig vrednosti, se bodo tudi te cene začele nižati,« razlaga Ficko. 

Kot ključen problem na Zbornici gradbeništva in industrije izpostavijo tudi zavračanje »malih« naročil, saj se individualna naročila ne morejo kosati z obsegom naročila velikih gradbenih podjetij.

Ficko še spominja na podaljšane dobavne roke: »V začetku letošnjega leta so roki dobave postali najdaljši od aprila 2020 dalje in dosegajo zgodovinsko višino v mnogih letih spremljanja.«

Pomanjkanje naravnih virov

Zaradi zapoznelih učinkov epidemije covid 19 in posledično zmanjšane proizvodnje na svetovnih trgih, primanjkuje polimerov - materiala za plastične izdelke. Zaradi ponovne gospodarske rasti na Kitajskem pa prihaja tudi do ponovno izrazito povečanega povpraševanja po jeklenih proizvodih

»To se seveda rezultira na določenem pomanjkanju teh izdelkov tudi že na slovenskem trgu, zaradi drastičnega dviga cen polimerov in jekla pa prihaja tudi do povečanega dviga cen izdelkov,« razloži Ficko.

Proizvodnja teh izdelkov je odvisna od fosilnih goriv, zato drug problem predstavlja tudi drastična podražitev naftnih derivatov, do katere je prišlo ravno zaradi zmanjšanega črpanja nafte na Bližjem vzhodu. 

Kljub temu podražitve gradbenih materialov v Sloveniji niso vplivale na količino stanovanjskih objektov, ki jih gradimo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice