Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 4.10.2020 10:44
Vlada je iz sredstev splošne proračunske rezerve zagotovila nekaj več kot 2,5 milijona evrov za vplačilo v instrument za nujno pomoč Evropske komisije, ki bodo namenjena proizvajalcem obetavnih cepiv proti covidu-19.

Kot so po petkovi dopisni seji sporočili iz vlade, je skupen pristop Evropske unije v pogajanjih s predstavniki proizvajalcev obetavnih cepiv napovedala Evropska komisija v strategiji, ki jo je objavila junija s ciljem, da se prebivalcem unije zagotovijo varna, učinkovita in kakovostna cepiva po čim bolj ugodnih cenah, v čim krajšem možnem času ter enakopravno in enakomerno preskrbo s cepivi pod enakimi pogoji in v enakih časovnih obdobjih.

Slovenska vlada je ta pristop podprla julija, saj meni, da prinaša »bistveno večjo pogajalsko moč v pogajanjih s predstavniki proizvajalcev cepiv in posledično doseganje ugodnejših pogojev preskrbe s temi cepivi po najnižjih možnih cenah, ki bodo dostopna vsem državam članicam Evropske unije, kot če bi se vsaka članica Evropske unije sama pogajala«.

»Glede na to, da se za Slovenijo predvideva v tem letu 0,3 odstotka bruto nacionalnega dohodka na EU ravni, znaša višina sredstev za Slovenijo, ki bi jih bilo treba zagotoviti, 2.582.303 evrov,« je izračunala slovenska vlada.

Dodali so, da bodo sredstva iz instrumenta ESI, ki jih bo Evropska komisija namenila proizvajalcem obetavnih cepiv proti covidu-19, s katerimi bo sklenila pogodbe v okviru instrumenta predhodnega javnega naročila, všteta v končne cene teh cepiv.

»Slednje pomeni, da se bodo ta delna predhodna plačila Evropske komisije proizvajalcem obetavnih cepiv iz instrumenta ESI vrnile državam članicam v obliki nižjih stroškov za cepiva proti covidu-19, ki jih bodo države članice nabavile od teh sedmih proizvajalcev cepiv, pod pogojem, da bodo uspeli pridobiti dovoljenje za promet pri Evropski agenciji za zdravila,« so navedli v vladi Republike Slovenije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice